marian morar
m install
nello construct

Tabără Anti-Trafic la Turda. Interviu cu Adina Raţiu, coordonator proiect.

zamblau eugen

Miercuri 15 iulie, s-a desfaşurat la Casa Raţiu, ultima zi a proiectului care viza combaterea traficului cu fiinţe umane. Proiectul a început prin selecţia tinerilor care s-au înscris pe site-ul antitrafic.wordpress.com. Cei selectaţi s-au întâlnit la Cluj, s-au cunoscut şi fara prea multă vorbărie au şi început lucrul. Tinerii prezenţi au fost majoritatea din Moldova şi Câmpia României.

Au scris scenarii, au jucat ca actori in piesele scrise de ei, au intrat în pielea personajelor înţelegând, pe rând ce înseamnă munca pe care o depune Poliţia Română în combaterea criminalitaţii din acest domeniu şi nu numai, au înţeles prin ce trec victimele unor astfel de situaţii dar mai presus de toate au înţeles prin ce trec părinţii si cei apropiaţii victimelor.

 

Am avut prilejul de a discuta cu doamna Adina Raţiu, trainer pe artă dramatică si coordonator de proiect .

 

V.O.  Aţi ales ca temă traficul cu fiinţe umane, de ce?

AR. Comunitatea din Turda ştie deja că există la Centrul Raţiu Pentru Democraţie un proiect care se derulează de câţiva ani care tratează problematica traficului de persoane şi am aflat prin intermediul lui că exista câteva zone în care riscul de trafic de persoane, este mult mai ridicat decât în restul ţării. Aceasta zonă se afla în sudul ţării.

Fundaţia Raţiu România de la Bucureşti, condusă de Rareş Craiuţ a iniţiat un proiect, care se desfăşoară în sudul ţării, iar prima etapă a constat în training-uri de scriere a artei dramatice in opt oraşe din sudul ţarii, iar textele rezultate după acest training au fost jurizate iar câştigătorul urmează să primească un premiu de 500 de euro. Proiectul a fost conceput cu două secţiunii, una cu exprimare vizuală a textului care să fie pusă pe internet astfel incât conştientizarea asupra fenomenului  să se producă la un nivel mai amplu, cu scopul de a aduna cât mai multă lume care sa fie avertizată.  Aceste fotografii trebuiau făcute asa că s-au pus bazele unei tabere la Turda găzduită de Casa Raţiu.

 

V.O. Care au fost criteriile de selecţie a tinerilor?

A.R. Am selectat 12  copii cu vârste între 16 şi 18 ani din Moldova şi sudul Ţării, care sunt aici şi vor petrece o saptamână, la ,, Casa Raţiu ,, unde, au fost foarte bine informaţi în legatură cu tematica proiectului printr-o cercetare ampla a unor materiale pe această temă dupa care o parte dintre ei au scris un scenariu, care a fost ulterior fototgrafiat pentru slidurile care urmeaza să fie postate pe internet.

 

V.O. Câţi tineri din Turda se află în această echipă?

A.R. De această dată nu au participat tineri turdeni deoarece, acest proiect,  după cum se ştie a pornit de la Turda şi în perioada respectivă au participat numai tineri din Turda, a fost foarte mediatizat la vremea respectivă cuprinzând o plajă foarte mare de tineri de aici jucându-se piesa de teatru respectivă în aproximativ toate şcoliile din Ardeal, iar de această dată am dorit să dăm şansa şi tinerilor din alte oraşe din ţară.

 

V.O. Câţi tineri formează tabăra în momentul de faţă?

A.R. Sunt unsprezece copii şi trei traineri, l-am avut alături şi pe regizorul clujean Matyas Fozocas care s-a ocupat de partea de cercetare şi punere în scenă a fotografiilor şi deasemenea pe regizoarea de film Natalia Carata care s-a ocupat efectiv de şedinţele foto şi i-a antrenat pe copii în ceea ce se numeste story board-ul şi cum s-ar putea face un film.

 

V.O. A părăsit cineva tabăra până acum?

Nu încă. Abia de mâine or să înceapă să plece.

 

V.O. În ce a constat efectiv munca tinerilor?

A.R. La început le-am pus la dispoziţie tot materialul care vizează traficul cu fiinţe umane, filmuleţe, interviuri, relatări, mărturii, pentru ai face conştienţi de această realitate după care le-am pus la dispoziţie tot ce aveau nevoie pentru a scrie 11 scenete pe această tematică. Le-am facut un training in artă dramatică şi scenariu de film, după care i-am lăsat să lucreze, obţinând într-un final unsprezece scenete scrise de ei.

 

V.O. Care a fost cea mai reuşită?

A.R. Nu putem să spunem care a fost cel mai bun scenariu, pentru că am fost foarte aproape de copii, după părerea mea toate sunt reuşite, toţi tinerii participanţi au dat dovadă de foarte multă maturitate au fost şi sunt foarte talentaţi, eu personal nu pot să fac o astfel de apreciere.

 

V.O. Care este scopul acestor scenarii?

 A.R. A fost de a fi jucate de aceşti tineri în scopul de a obţine în urma unor şedinţe foto, mici filmuleţe, pe care le vom posta pe internet , pentru a fi mediatizate iar cel mai bun scenariu reprezentat va fi premiat tot cu un premiu de 500 de euro.

 

V. O. Care este următoarea etapă?

A.R. Este centralizarea acestor slideshowuri pe internet urmâd ca opinia publica să conştientizeze această ameninţare, să îşi protejeze copiii.  Aceste filmulteţe vor avea şi votul  publicului, dar acestea vor fi jurizate bineinţeles şi de specialişti din teatru, film şi specialişti din Ministerul Administraţiei şi Internelor.

 

V.O. Veţi păstra echipa în această formă?

 A.R. Eu sunt deja la curent cu ofertele de voluntariat pe care le-a pregatit ,,Fundatia Raţiu,, de la Bucureşti , o parte din tineri participanţi au ales deja să devină voluntari ai fundaţiei şi îi vom include şi în viitoarele noastre proiecte.

 

V.O. Ce alte proiecte intenţionaţi să dezvoltaţi?

A.R. Eu am fost angajată pe acest proiect în calitate de specialist, munca mea din păcate la acest proiect se încheie odată cu tabăra dar pe viitor mă voi ocupa cu  proiecte care au în structură arta dramatică.

Urmează să desfăşor la Bucureşti un proiect de devised theatre pe o cu totul altă problematică, cea a  patrimoniului cultural si probabil, când voi fi solicitată de  proiectele ce vizează artele spectaculare voi reveni la Centrul Raţiu pentru Democraţie din Turda. 

 

V.O. În cate din proiectele dumneavoastră aveţi în calcul şi oraşul Turda?

A.R Centrul Raţiu  a construit aici în inima Turzii un spaţiu de desfaşurare a proiectelor din întreaga ţară, astfel încat noi cei care avem proiecte să avem unde să le facem, fie că e vorba de Bucureşti, de sudul ţarii, toata România sau exclusiv Turda. Concret pentru Turda eu personal în momentul de fată nu am nici un proiect, dar în continuare punctul de sprijin pentru toate proiectele care se desfăşoară în ţară este Turda.

 

Părerea participanţilor

 

Copii au fost foarte mulţumiţi că au făcut parte din acest proiect şi au fost foarte impresionaţi ca au reuşit să aducă în atenţia publicului faptul că traficul cu fiinţe umane este real. Că este o ameninţare pentru noi toţi. Pe lângă aceste aspecte au dat şi soluţii la această problemă, prin atenţionarea publicul şi în special tinerii de modul în care se pot proteja in faţa acestor indivizi.

 

Gabi 16 ani, din Reşiţa – Nu ştiam că astfel de evenimente se întâmplă cu adevărat, auzeam adesea la televizor de cazuri în care tinere au fost racolate şi poliţia încerca recuperarea lor dar nu am crezut că sunt chiar aşa de reale până ce m-am confruntat cu acest proiect şi am înţeles că sunt reale şi cutremurătoare. Ameninţarea există şi nu ştii când poţi deveni victimă ca cele de la tv. , dar ceea ce am făcut noi pe lângă, prezentarea situaţiilor în care pot fi răpite persoane, am prezentat şi modul în care ne putem proteja de astfel de oameni. Experienţa acumulată a contribuit deasemenea şi la dezvoltarea mea personală pentru că am înţeles să acord o atenţie mare modului de selecţie al prietenilor. Mulţumesc Adinei Raţiu şi familiei Raţiu pentru sprijinul şi susţinerea acordată acestui proiect. Mulţumesc colegilor care acum au devenit prieteni, pentru rabdarea şi înţelegerea cu care au lucrat cu mine la acest proiect.

 

Raul 18 ani, din Brăila – Am aflat despre acest eveniment pe forum-ul Consiliului Naţional al Elevilor, am accesat link-ul şi m-am înscris. Eram conştient că astfel de evenimente sunt reale şi că se întâmplă adesea. Cred că prin acest proiect am reuşit să tragem un semnal de alarmă asupra publicului, în special tinerilor, să fie atenţi în ce cercuri sociale se învârt. Au fost  lucruri minunate care s-au întâmplat în această tabără, cum ar fi: prieteniile care s-au legat aici, ospitalitatea cu care am fost întâmpinaţi de familia Raţiu, iar pe această cale le mulţumesc mult pentru că ne-au pus la dispoziţie toate materialele de care am avut nevoie pentru a desfăşura această tabără. Deasemenea aş dori să-i mulţumesc şi Adinei Raţiu pentru răbdarea, îngăduinţa şi perseverenţa de a ne dezvălui din misterele artei teatrale.  

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 74 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj

Ultimele articole:

AdSense grafic right 2