marian morar
m install
nello construct

Știrea Cititorului: Mai multe ciuperci-gigant au apărut în cartierul Poiana!

zamblau eugen
floris

O cititoare a publicației noastre ne-a transmis câteva fotografii cu ciupercile-gigant care au apărut în curtea unui imobil din cartierul turdean Poiana. ”Producția” nu e deloc de neglijat, în condițiile în care sunt câțiva saci cu astfel de ciuperci.

”Au apărut spontan, în Poiana. Nimeni nu știe cum au apărut. Sunt mai multe și sunt gigant. Lumea zice că sunt comestibile, dar eu n-aș vrea să încerc. Poate fi și o idee de afacere. Întrebarea e: ce facem cu ele? Le putem preda undeva?!”, ne-a transmis cititoarea noastră.

Ciupercile-gigant sunt rar întâlnite și sunt comestibile numai cât sunt tinere.

Anul trecut, tot în luna octombrie, un fermier a descoperit astfel de ciuperci în zona Bărăganului, respectiv în Brâncoveni. Ei spuneau atunci că probabil vremea destul de caldă pentru această perioadă a contribuit la apariția acestor ciuperci-gigant. Ce-i drept, temperatura din ultimele zile a fost destul de călduroasă pentru zona noastră, pentru această perioadă, însă nimeni nu poate da o explicație certă privind apariția acestor ciuperci-gigant.

Apariția unor astfel de ciuperci a mai fost raportată în zona Turzii. În 2010, un turdean a găsit două ciuperci de acest gen, pe terenul fostelor sere din Câmpia Turzii. 

Site-ul eukarya.ro (Totul despre natură), susţine că acest gen de ciuperci (Langermannia gigantea sau "Băşina porcului", în limbaj popular) are aparatul fructifer (7-80 cm diametru), de formă globuloasă, poate atinge dimensiuni gigantice şi o greutate de până la 20 kg. Creşterea are loc în timp foarte scurt, câteodată chiar într-o singură noapte. Suprafaţa carpoforului, formată din exoperidiu, este netedă şi pieloasă. La bază se poate observa un mic peduncul continuat prin numeroase cordoane miceliare rizoide, datorită cărora ciuperca se fixează de substrat.

La maturitate se despică neregulat în partea superioară pentru a permite ieşirea sporilor. Coloritul aparatului fructifer variază de la alb cu nuanţe roz la maroniu. Gleba este, la început, albă şi compactă, apoi măslinie şi moale, iar la sfârşitul perioadei de maturizare, brună şi prăfoasă. Este o specie rară care creşte de obicei în grupuri, pe terenuri ierboase necultivate, dar şi în grădini, cu condiţia ca acestea să nu fie umede, cel mai frecvent la altitudini joase, vara-toamna. Este uşor de recunoscut datorită culorii sale violacee. Specia este considerată bună de consum numai când este tânără şi cu gleba complet albă.

Poţi scrie şi TU la Ştirea Cititorului! Ai o informaţie, o reclamaţie, o fotografie, un video sau ceva de semnalat tuturor celor care ne citesc? TurdaNews îţi stă la dispoziţie! Trimite-ne un email la adresa redactia@turdanews.net , care să conţină informaţia respectivă, iar noi o vom publica! De asemenea, te rugăm să precizezi dacă vrei să-ţi apară numele sau nu. Mulţumim! Împreună formăm cea mai bună echipă din mass media locală!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 73 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj

Ultimele articole: