m install
petlinii
nello construct

Autostradă Turda – Sebeş?! Un deputat clujean solicită asta, iar un senator spune că doar partea asta ar putea fi finanţată cu bani europeni!

floris

Deputatul clujean Mircia Giurgiu a făcut propunerea realizării unei autostrăzi între Turda şi Sebeş (circa 60 km), prin intermediul căreia Clujul să fie "legat" de Bucureşti, în perspectiva realizării coridorului 4, pe care se pune acum accent şi unde lucrările sunt în toi.

Evident, propunerea clujeanului se bazează pe faptul că autostrada Câmpia Turzii – Braşov nu va fi realizată prea repede, din lipsă de finanţare.

Cu toate acestea, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, susţine că Autostrada Transilvania ar putea fi realizată cu fonduri europene. „Vreau să vă dau şi o veste bună, pe care nu o ştie nici măcar domnul prim-ministru. Ca urmare a negocierilor pe care le-am purtat cu colegii din Comisia Europeană, tronsoanele de pe autostrada Transilvania au fost acceptate spre a fi finanţate din fonduri europene. Este vorba despre toate tronsoanele”, a fost anunţul lui Boagiu de acum o săptămână, la inaugurarea centurii Vâlcele-Apahida. Şi a amintit că lucrările vor începe cu segmentul Gilău-Nădăşel, din judeţul Cluj.

Secţiunea respectivă (8,7 kilometri) ar putea fi scoasă la licitaţie săptămâna viitoare. CNADR estimează că lucrările vor costa circa 42,4 milioane euro, cu vreo 25% mai puţin decât în "varianta Bechtel". Până la sfârşitul anului ar putea fi scoasă la licitaţie şi secţiunea Câmpia Turzii – Iernut (37,2 kilometri), urmând ca la începutul anului viitor să fie demarate procedurile de achiziţie pentru porţiunea Iernut – Târgu Mureş. Celelalte tronsoane ar urma să fie realizate cu bani europeni, în exerciţiul financiar 2014-2020.

Numai că, senatorul PSD Sorin Bota susţine că nu toate porţiunile din autostrada Transilvania sunt finanţabile din bani europeni. Fost secretar de stat la Transporturi, Sorin Bota spune că UE finanţează doar trasee din harta TEN (Transport European Network), iar în această reţea nu este inclusă autostrada Transilvania, în întregimea ei, ci doar traseul Oradea – Sebeş. Însă, reprezentanţii Ministerului Transporturilor susţin că cei de la Comisia Europeană au acceptat revizuirea reţelei europene TEN şi au acceptat finanţarea tronsoanelor din autostrada Transilvania, care ar fi rămas "nerezolvate", din punct de vedere al finanţării.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 74 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Ultimele articole: