m install
petlinii
nello construct

Drept la replică: Dr. Bogdan Gheorghe Dumitru, Reprezentant legal SC HIGEEA MEDICA SRL

floris

Buna ziua. Sunt dr. Bogdan Gheorghe Dumitru, in calitate de reprezentant legal al SC HIGEEA MEDICA SRL va prezint in prima parte PE SCURT opinia noastra, dar pentru cine doreste si o descriere completa, vom continua cu o expunere PE LARG a concluziilor noastre.

PE SCURT:
Ordinul nr. 1134 din 25/05/2000 al Ministerul Justitiei pentru aprobarea Normelor procedurale privind efectuarea expertizelor, a constatarilor si a altor lucrari medico-legale publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 459 din 19/09/2000.
Afirmatia “a venit doctorul de garda care a constatat decesul si i-a inmanat mamei mele o hartie cu care am fost rugati sa ne adresam luni medicului de familie pentru eliberarea certificatului constatator de deces” gasim in Ordinul nr. 1134 art. 45 alin3 : “Eliberarea certificatului de deces nu se poate face fara examinarea externa a cadavrului de catre medic” in cazul descris, medicul care a constatat decesul a fost medicul de la ambulanta, el efectuand examinarea externa a cadavrului.
A solicita altui medic care nu a efectuat examinarea cadavrului un certificat de deces contravine prevederilor legale. Indrumarea “nu pot sa ve eliberez nici un certificat constatator, eu nu am vazut decedatata, duce-ti-va la cei de la ambulanta sa va elibereze ei certificatul” a fost deci conform normativelor in vigoare.
IN PLUS, DIN CUNOSTINTELE NOASTRE, (recunoastem, incomplete intrucat noi nu cercetam astfel de lucruri) INTRE MEMBRII FAMILIEI SE DESFASOARA UN PROCES CU PRIVIRE LA CASA DECEDATEI (?!)

PE LARG:
In primul rand apreciem modul impartial al publicatiei si invitatia lansata pentru a comenta subiectul. Nu suntem asa de greu de contactat, numerele noastre de telefon si adresa postala regasindu-se pe site-ul Casei de asigurari de sanatate a judetului Cluj, site-ul Directiei de Sanatate Publica a judetului Cluj, site-ul Colegiului medicilor Cluj, site-ul Oficiului de pe langa Registrul Comertului Cluj, publicatii locale, spoturi audio de mai mult de 2 ani pe cel putin doua posturi de radio de interes local, numeroase pliante, bannere, Google Maps si site-ul propriu (ultimul strict temporar indisponibil), precum si la numerele de telefon pe care le precizam in continuare : 0264-305530 si 0364-117070 (Net Gen), 0755123923, 0745161202 (Orange) 0729030893 (Vodafone), 0765077444 (Telekom).

Deasemenea precizam ca dr. Bogdan Nelida Daniela este medic de familie angajat in unitatea noasta, avand un contract de munca si o fisa a postului cu reglementari specifice si in care nu se tine cont de vreun grad de rudenie, astfel ca afirmatia “angajata a clinicii […] care apartine sotului” nu are nici o relevanta, personalul medical care isi desfasoara activitatea in cabinete avand ca si sarcini de servici respectarea intru totul a prevederilor legale indiferent de statutul sau, respectiv ca si cerinta expresa – modul adecvat de adresare pacientilor .

In ce priveste familia defunctei ne exprimam regretul pentru pierderea pe care au suferit-o si ii asiguram ca vom fi alaturi de ei oricand, in limitele legii.

Afirmatiile d-lui Denes Doru dorim sa le comentam in baza prevederilor legale in vigoare referitoare la manipularea cadravelor umane, a efectuarii expertizelor, constatarilor si a altor lucrari medico-legale, adica Ordinul nr. 1134 din 25/05/2000 al Ministerul Justitiei pentru aprobarea Normelor procedurale privind efectuarea expertizelor, a constatarilor si a altor lucrari medico-legale publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 459 din 19/09/2000, Legea 104/2003 privind manipularea cadavrelor umane si prelevarea organelor si tesuturilor de la cadavre in vederea transplantului republicata 2014 si Norma metodologică de aplicare a Legii nr. 104/2003 privind manipularea cadavrelor umane şi prelevarea organelor şi ţesuturilor de la cadavre în vederea transplantului din 01.04.2004

Astfel, la afirmatia “a venit doctorul de garda care a constatat decesul si i-a inmanat mamei mele o hartie cu care am fost rugati sa ne adresam luni medicului de familie pentru eliberarea certificatului constatator de deces”
gasim in Ordinul nr. 1134 art. 45 alin3 : “Eliberarea certificatului de deces nu se poate face fara examinarea externa a cadavrului de catre medic” in cazul descris, medicul care a constatat decesul a fost medicul de la ambulanta, el efectuand examinarea externa a cadavrului.
A solicita altui medic care nu a efectuat examinarea cadavrului un certificat de deces, asa cum sustine d-l Denes “ne-am prezentat la aceasta doamna doctor, Bogdan Nelida Daniela, cu hartia celor de la ambulanta care constata decesul si am solicitat acest certificat constatator” contravine prevederilor legale. Singura “hartie” care poate constata decesul – am aratat mai sus, nu este cea “de la ambulanta” ci certificatul constatator obtinut cfm legii.
Indrumarea “nu pot sa ve eliberez nici un certificat constatator, eu nu am vazut decedatata, duce-ti-va la cei de la ambulanta sa va elibereze ei certificatul” a fost deci conform normativelor in vigoare.

Afirmatia “sa vorbim cu directorul spitalului care sa ia legatura cu medicul care a constatat decesul pentru a putea fi completat acel certificat constatator, desi nu este de datoria lor” contine cel putin trei puncte de analizat:
1. Ce implicare legala are directorul spitalului in serviciul de ambulanta (?) pentru a facilita eliberarea unui certificat constatator de deces pe care medicul de la ambulanta nu a dorit sa il elibereze de la bun inceput (probabil justifiact – si putin mai jos vom detalia si acest aspect, intrucat inafara medicului legist nici un at medic nu este OBLIGAT sa elibereze certificatul constatator), asadar ce implicare ar putea avea directorul relativ la serviciul de ambulanta, avand in vedere ca sunt institutii diferite, cu manageri separati, cu atributii separate, fara legatura ierarhica directa. Probabil medicul de pe ambulanta nu a considerat oportuna eliberarea certificatului constatator, cel putin nu pe loc, pe buna dreptate: gasim in ordinul nr. 1134 art. 45 alin 2 “Certificatul de deces se elibereaza numai dupa aparitia semnelor de moarte reala si numai dupa trecerea a 24 de ore de la deces”
2. Asteptam cu interes ca “directorul spitalului” (in fapt exista termenul de Manager, Director medical, Director financiar contabil….) sau mai bine conducerea spitalului municipal Turda, sa confirme sau sa dezminta o eventuala implicare in eliberarea acestui certificat, pentru a putea intelege mai bine cum de a fost pana la urma eliberat (Poate redactia dvs va incerca sa ia legatura cu reprezentantii Spitalului Municipal Turda str. Andrei Muresanu nr. 12-14, tel 0264-312420 si sa faca lumina in acest caz).
3. ultima parte a frazei “desi nu este de datoria lor” ne reintoarcem la articolul 45 alin3. “Eliberarea certificatului de deces nu se poate face fara examinarea externa a cadavrului de catre medic” – desigur ca este de datoria medicului care a efectuat examinarea externa.

DAR AICI MAI INTERVINE CEVA MULT MAI IMPORTANT: IN EVIDENTELE NOASTRE PACIENTA NU FIGUREAZA CU NICI O BOALA CARE SA JUSTIFICE DECESUL !!! Mai mult, cu ocazia a 3 VIZITE LA DOMICILIU EFECTUATE IN ULTIMUL AN (!!!) familiei i s-a recomandat sa transporte pacienta la consulturi de specialitate, situatie care nu s-a materializat, fara sa avem o explicatie clara de ce !? Varsta inaintata nu este o justificare nici pentru temporizarea consultatiilor nici pentru un deces. IAR IN ACEST CAZ LEGIUITORUL SPUNE: medicul are OBLIGATIA sa refuze eliberarea certificatului de deces si sa SOLICITE organelor judiciare o autopsie pentru elucidarea cauzei mortii […]
ADICA: art. 34 alin. (2): Autopsia medico-legala a cadavrului […] fiind obligatorie in urmatoarele cazuri: cauza mortii nu este cunoscuta; SAU cauza mortii este suspecta: un deces este considerat moarte suspecta in urmatoarele situatii: a) moarte subita (CONFORM DEXONLINE = Care se produce într-un timp scurt și pe neașteptate; momentan și imprevizibil; brusc.)
DIN CUNOSTINTELE NOASTRE, (recunoastem, incomplete intrucat noi nu cercetam astfel de lucruri) INTRE MEMBRII FAMILIEI SE DESFASOARA UN PROCES CU PRIVIRE LA CASA CARE APARTINEA DECEDATEI si acest lucru chiar daca nu credem ca este semnificativ in mod deosebit – inca o data ne reafirmam sprijinul pentru incercarea prin care trece familia – meita sa il mentionam pentru a atrage atentia asupra modului “urgent” in care s-a solicitat acest certificat constataor fara examinarea decedatei, si justificarea importanta de a nu elibera atat de usor acest act.
Astfel consideram ca in cazul de fata decesul poate fi considerat ca incadrabil la art 34. alin (2) cu autopsie obligatorie. De aceea va solicitam atat dvs ca publicatie cat si, prin intermediul si interesul dvs., organelor abilitate ale politiei, demararea unei anchete prin care sa se stabileasca daca este justificata o exhumare pentru autopsie dat fiind lipsa de patologie care sa justifice decesul si deci incadrarea decesului la acest articol !

Cred ca am lamurit deja aspectul afirmatiei “Este inadmisibil sa refuzi sa te deplasezi la domiciliul pacientului iar apoi sa refuzi sa eliberezi certificatul constatator pe motiv ca un alt doctor a vazut decedatul si nu tu” – este chiar in litera legii sa nu eliberezi certificat constatator de deces daca nu ai examinat decedatul !

In ce priveste afirmatiile “comportament si limbaj al acestei doamne doctor aduce rusine breslei medicale” si “sa fie luate masurile de rigoare pentru acest medic de familie, poate alti pacienti care o sa se afle in situatia mea sa nu mai aiba atat de umblat degeaba pentru ca dansa refuza sa isi faca datoria pentru care este platita” speram sa puteti si dovedi aceste afirmatii si vom lasa la latitudinea dr. Bogdan Nelida Daniela de a va solicita daune morale pentru defaimare; totusi, societatea noastra va va solicita despagubiri pentru modul in care ati incercat in mod trist sa aduceti atingere imaginii noastre folosindu-va de decesul unui membru al familiei, membru pentru care noi am efectuat mai multe vizite la domiciliu, recomandari, ingrijiri medicale conform unor standarde de calitate si de umanitate pe care reusim sa le mentinem prin eforturi administrative importante, discutii si informari zilnice la schimbul de tura, sedinte lunare ale personalului dupa orele de servici, dezbateri ale cazurilor deosebite, scenarii de caz, discutii, toate atat in cadrul unei sali media special conceputa pentru astfel de evenimente cat si in cadrul fiecarui cabinet in parte si in preajma fiecarui pacient.

CITESTE SI: 

Știrea Cititorului: Comportamentul unui medic de familie, într-o situație delicată, reclamat!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 74 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Ultimele articole: