marian morar
m install
nello construct

Semne de întrebare în privința proiectului de decontaminare a zonei Poșta Rât, cu fonduri europene

zamblau eugen

După ce reprezentanții Comisiei de licitații din cadrul Primăriei Turda au prezentat o informare privind stadiul implementării proiectului cu fonduri europene, care vizează decontaminarea zonei Poșta Rât, comisiilor reunite ale Consiliului Local, situația nu s-a lămurit deloc. Ba din contră!

Consilierii susțin că reprezentanții Comisiei de licitație le-au spus că încă nu sunt finalizate contestațiile și că un termen rezonabil pentru finalizarea procedurii de licitație ar putea fi undeva prin martie-aprilie anul viitor. În aceste condiții, s-ar putea compromite implementarea proiectului, pentru că nu ar putea fi terminat până la sfârșitul anului 2015, ceea ce ar însemna că bugetul local ar trebui să suporte lucrările executate în anul 2016, ceea ce ar fi imposibil, având în vedere valoarea lucrărilor, valoarea proiectului ridicându-se la circa 17 milioane de euro.

În aceste condiții, susțin consilierii, li s-a prezentat și varianta de anulare a licitației, cu consecința pierderii milioanelor de euro de la Uniunea Europeană, destinate pentru decontaminarea zonei Poșta Rât, dar și transformarea acelei zone într-un spațiu verde (parc).

Însă, reprezentantul societății Romabelt Import Export SRL Târgu Mureș, Losonczi Zoltan, susține că s-au comis o serie de ilegalități în procedura de selecție a ofertelor, existând trageri deliberate de timp, cu efectul iminent de a se periclita finanțarea și/sau implementarea în bune condiții a acestui proiect.

Losonczi Zoltan susține că lucrurile puteau fi lămurite, mai ales după ultimele precizări ale Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor, care a solicitat câteva clarificări la oferta Romabelt, considerată a fi câștigătoare, înainte de a fi adjudecată licitația, însă Comisia de evaluare a ofertelor a bătut pasul pe loc, deși aceste clarificări au fost trimise încă de la începutul lunii octombrie 2014.

În aceste condiții, se pune întrebarea firească: Comisia de evaluare a ofertelor, care a supervizat procedura de licitație, ține cu tot dinadinsul să saboteze acest proiect, nedându-și seama că întârzierea nejustificată și tărăgănarea lucrurilor, mai ales în această perioadă când deja proiectul trebuia implementat, ar putea duce la periclitarea finanțării europene, cu consecințe incalculabile?

Semnele de întrebare sunt amplificate de un document care le-a fost transmis consilierilor, în care reprezentantul societății Romabelt susține că dacă ar exista bunăvoință, toată problema s-ar rezolva normal, iar proiectul ar putea fi implementat și finalizat până la sfârșitul anului 2015, pe baza fondurilor europene existente, existând inclusiv o declarație/angajament dată în acest sens, în care se precizează că lucrările pot fi terminate până în 20.12.2015, cu respectarea caietului de sarcini și a condițiilor tehnice asumate.

Având în vedere aceste informații, reprezentanții Comisiei de evaluare/licitație ar trebui să se implice mai serios în rezolvarea acestei probleme și demararea de urgență a proiectului, pentru a nu exista riscul pierderii acestei finanțări sau suportarea unei părți din finanțare de la bugetul local, în condițiile în care finanțarea asigurată de la Uniunea Europeană este disponibilă, cu condiția finalizării lucrărilor până în decembrie 2015. Pe de altă parte, reprezentanții Consiliului Local ar trebui să se manifeste mai energic pentru rezolvarea situației, nepermițând varianta pierderii fondurilor europene, ceea ce ar conduce la nedecontaminarea zonei Poșta Rât și la imposibilitatea accesării ulterioare a unor fonduri europene pentru acest obiectiv, în condițiile în care actualul proiect nu s-ar implementa.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla în zilele următoare, TurdaNews monitorizând situația, pentru a nu mai permite tărăgănarea nejustificată în continuare a finalizării procedurii de licitație, în condițiile în care cei de la Romabelt Import Export SRL au demonstrat în instanță și la CNSC că au dreptate, dovedind abuzurile la care Comsiia de evaluare i-a supus de-a lungul procedurii de selecție.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 74 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj

Ultimele articole:

AdSense grafic right 2