m install
petlinii
nello construct

Ziua Internaţională a monumentelor şi locurilor istorice

floris

Istoria unui oraş, a unei străzi, a unui loc nu se află înserată doar în paginile cărţilor şi în arhive. File din această istorie se regăsesc înscrise pe monumentele şi plăcile comemorative, în zidurile bisericilor, în bronzul statuilor.

Patinate de curgerea vremii, unele din aceste mărturii cultural-istorice, remarcabile din punct de vedere arhitectural, urbanistic, istoric sau al peisajului cultural au devenit monumete odată cu trecerea timpului şi au primit o semnificaţie deosebită prin valoarea istorică, documentară, prin unicitate sau având semnificaţia de mărturie a unui mod de viaţă, marcând un moment important în dezvoltarea societăţii. Altele au fost construite special ca un obstacol împotriva uitării, în memoria eroilor. Indiferent din categoria din care fac parte toate aceste repere ale istoriei, culturii şi civilizatiei naţionale şi universale constituie patrimoniul cultural.

Pentru protecţia şi conservarea acestora, pentru păstrarea şi promovarea lor, 18 Aprilie a fost aleasă şi aprobată de UNESCO, în anul 1983, ca Ziua Internaţională a Monumentelor şi Siturilor, iniţiativa aparţinând Consiliului Internaţional al Monumentelor şi Siturilor.

Unicitatea constructorilor din trecut ori spaţiilor naturale minunate ne invaţă importanţa conservării trecutului şi a prezentului pentru a asigura viitorul.

La Turda, pe platoul „Dealul  Cetăţii” se află castrul Legiunii V Macedonica ce face parte din primele 10 situri arheologice declarate de importanţă naţională.

Centrul istoric al Turzii aşa cum se prezintă astăzi, este rezultatul mai multor etape de edificare. Definitorie este reconstrucţia ce a avut loc în secolul XIX. Piaţa Mare a centrului istoric este flancată de două edificii religioase (Biserica Reformată şi Biserica Romano – Catolică) datate în secolele XV – XVI ce sunt trecute pe Lista Monumentelor Istorice din România elaborată de Ministerul Culturii si Patrimoniului Naţional din România.

Retrasă faţă de Piaţa Mare cu aproximativ 60 de m, masivă şi impunătoare se poate distinge clădirea Muzeului de Istorie Turda. Declarată monument istoric, clădirea a fost construită la sfârşitul secolului XV şi modificată în veacul următor. Este singurul edificiu medieval civil din arealul Turzii ce mai păstrează elemente descinse din arhitectura gotică şi renascentistă.

Să apreciem aşadar bogaţiile trecutului şi mai cu seamă să învăţam să le conservăm pentru istoria şi bucuria generaţiilor următoare.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 74 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Ultimele articole: