m install
petlinii
nello construct

Efectele noului Cod Fiscal: Cresc taxele și impozitele locale la Câmpia Turzii! Vezi cu cât!

floris

Taxele și impozitele locale din Câmpia Turzii se vor majora, începând cu anul 2016. Dacă facem referire doar la impozitul pe clădire, pe care-l plătesc persoanele fizice, majorarea depășește 50%, comparativ cu anul 2015! În cazul clădirilor care aparțin persoanelor fizice, dar nu sunt folosite în scop rezidențial (locuit), majorarea este de aproape 8 ori!

 

Administrația locală a publicat pe siteul propriu propunerea privind adoptarea unui proiuect de hotărâre, privind taxele și impozitele locale pentru anul 2016, ținând cont de prevederile noului Cod Fiscal. Conform acestui document, în primul rând va crește valoarea impozabilă pe metru pătrat, de la 935 lei la 1000 de lei, în cazul clădirilor cu utilități (condiții cumulative: apă, canalizare, electricitate, încălzire), iar în cazul clădirilor care nu îndeplinesc cel puțin una din cele patru cerințe cumulative, de la 555 lei la 600 de lei.

Pe lângă această majorare privind valoarea impozabilă, crește și cota de impozitare. Astfel, în cazul clădirilor rezidențiale, dacă în 2015 s-a plătit în baza unei cote de 0,1% din valoarea impozabilă, în 2016 administrația locală din Câmpia Turzii propune o valoare de 0,15%, adică o majorare cu 50% (legea permite aplicarea unei cote între 0,08% și 0,2%). În cazul clădirilor nerezidențiale, impozitul va crește de aproape 8 ori! Asta pentru că administrația locală propune aplicarea unei cote de impozitare de 0,75%, după ce în acest an aceleași clădiri au plătit conform unei cote de impozitare aplicată de 0,1% (majorare de 7,5 ori!). Majorarea de impozit afectează inclusiv persoanele care au primit o locuință în chirie de la stat/administrație locală.

În cazul impozitului pe clădiri aplicat persoanelor juridice, cota propusă pentru anul 2016 este de 0,15% în cazul clădirilor rezidențiale (aproape dublu, comparativ cu valoarea minimă impusă de lege, care prevede un prag al cotei situat între 0,08-0,2%) și de 1,1% în cazul clădirilor nerezidențiale, adică de aproape 6 ori mai mult decât cota minimă impusă de lege (conform legii, în acest caz, cota este situată între 0,2% și 1,3%).

Creșteri semnificative vor fi și în cazul impozitului pe terenuri!

Administrația locală propune o creștere a impozitului pe terenul din intravilan, cu construcții, cu circa 50%. Dacă în anul 2015, nivelul aprobat a fost de 7.553 lei/ha pentru zona A, propunerea pentru anul 2016 este de 10.574 lei/ha, în condițiile în care legea prevede un nivel între 6.042 lei și 15.106 lei. Aceeași majorare este valabilă și pentru terenurile intravilane, care figurează la Registrul Comerțului la altă categorie de folosință decât cea de teren cu construcții, cu precizarea că dacă suprafața depășește 400mp, pentru suprafața peste cei 400mp majorarea de impozit va fi de 4 ori (la valorile aplicate în 2015, se aplică un coeficient de corecție de 4 ori).

Ce alte ”surprize” vă mai așteaptă

Majorări semnificative vor fi și în cazul barurilor sau a restaurantelor care au o suprafață mai mare de 500mp. În acest caz, se va plăti o taxă de 4000 lei/an, în condițiile în care aceeași taxă, pentru anul 2015, a fost de 500 de lei în vazul barurilor și de 1000 de lei în cazul restaurantelor.

De asemenea, în cazul unor concerte organizate cu bilet de intrare sau în cazul discotecilor, se va aplica o taxă de 4% pe valoarea fiecărui bilet vândut, impozitul pe acest gen de spectacole trebuind achitat până în data de 10 a lunii următoare desfășurării evenimentului.

Administrația locală solicită părerea cetățenilor

”Pe această cale îi informăm pe toţi cei interesaţi că pot trimite în scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind acest proiect supus dezbaterii publice până la data de 12.10.2015.

Propunerile, sugestiile şi opiniile cu valoare de recomandare la proiectul de act normativ supus dezbaterii se pot depune în scris la registratura instituţiei, sau pe adresa de e-mail primaria@campiaturzii.ro, se precizează pe siteul Primăriei.

Documentele privind impozitele și taxele locale propuse pentru anul 2016 pot fi studiate AICI.

La Turda încă nu s-au dat publicității noile variante de taxe și impozite

Municipiul Turda încă nu a dat publicității proiectul de hotărâre privind taxele și impozitele locale aplicabile în 2016. Conform legii, adoptarea unei asemenea hotărâri ar trebui să aibă loc în termen de 60 de zile de la publicarea legii noului Cod Fiscal în Monitorul Oficial. Adică, de la data de 8 septembrie 2015. Pe de altă parte, fiind vorba de un proiect cu caracter normativ, în mod normal el ar trebui să fie supus inițial unei dezbateri publice.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 74 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Ultimele articole: