m install
petlinii
nello construct

VIDEO/FOTO: De Zilele Turzii, ghidaj teatral la Muzeul Turda!

zamblau eugen
floris

De Zilele Municipiului Turda, oficialitățile și publicul larg au avut ocazia să viziteze Muzeul Turda și să fie îndrumați și informați despre exponatele găzduite, prin intermediul unui ghidaj teatral, asigurat de echipa de tineri actori amatori ai Centrului Rațiu pentru Democrație.

Rând pe rând, vizitatorii au luat contact cu soldații legiunii romane, cu cetățenii romani care invocau diverse zeități, cu prințesa gepidă ale cărei oseminde au fost găsite la Turda, cu Ion Rațiu, cu un cavaler al epocii medievale sau cu formația de muzică cu accente etno. La ieșire, statuetele vorbitoare, care interpretau diverse personaje ale vremurilor istorice trecute, interpretau diverse roluri, în baza donației depuse în bolul existent în fața fiecărei statui.

Directorul muzeului, Mariana Pîslaru, i-a ajutat pe vizitatori să descopere punctele de atracție principale ale obiectivului cultural turdean, respectiv rămășițele prințesei gepide Franziska, descoperite la Turda, dar și tabloul uriaș care redă un moment istoric al locului, cu rezonanță mondială, respectiv semnarea edictului de la Turda, dat de Dieta Transilvaniei, prin care s-a proclamat libertatea conștiinței și a religiei, într-un moment în care în Europa, inchiziția bloca prin intermediul terorii, orice încercare de manifestare a libertății de conștiință religioasă sau de ieșire din tiparele impuse.

Mariana Pîslaru a spus că Muzeul din Turda are câteva planuri privind popularizarea sa, inclusiv prin atragerea unor turiști din zona Salinei.

 

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 73 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj

Ultimele articole: