marian morar
m install
nello construct

Narcisa Pintea: Puțini oameni investesc financiar în teatru!

zamblau eugen
floris

Directorul Teatrului ”Aureliu Manea” din Turda, Narcisa Pintea, a dat un interviu pentru publicația Transilvania Reporter, în care a vorbit ”despre provocările pe are le are în calitate de manager de instituție culturală, dar și despre proiectele pe termen lung pe care le pregătește pentru teatrul turdean”.

”Suntem o echipă destul de mică, cu vechime în instituție, cu salarii mici, cu dragoste față de teatru. Avem 13 actori angajați și mulți colaboratori. Funcționăm ca o familie. Am încercat să aduc foarte multă energie în trupă și de aceea lucrăm mult pe colaborări. Eu cred în șansă și în ideea de a le da tinerilor o șansă. Am început greu și cu speranță. Speranța nu mi-a dispărut nici astăzi. Cred în dezvoltarea personală și în faptul că nu ai voie să abandonezi și cred că orice proiect este important atunci când reușești să îl finalizezi. Este o trăsătură a mea pe care unii o numesc încăpățânare, alții curaj, unii mă admiră, alții mă contestă.

Nu ne putem lăuda cu un buget extraordinar, avem multe proiecte și tot atâtea vise, dar ne limităm la ceea ce primim de la Consiliul Local. Un alt vis pe parcursul celor nouă ani a fost că am reușit să realizăm Festivalul „Teatru pe Drumul Sării” care a avut deja trei ediții. Să nu mă întrebați dacă va avea a patra ediție, pentru că nu avem un buget aprobat. În acest an ne-am propus ca festivalul să fie împărțit în două etape, prima dedicată celor mici, sub genericul Drob de sare care să se desfășoare în luna mai și a doua în luna octombrie, pe data de 16, ziua când s-a înființat teatrul turdean”, a povestit Narcisa Pintea pentru Transilvania Reporter.

O întrebare la care a fost provocată Narcisa Pintea să răspundă a fost: cât de viu este orașul Turda din punct de vedere cultural?

”Nu este atât de viu pe cât mi-l doresc. În măsura posibilităților financiare oamenii vin la teatru, dar mi-ar plăcea să existe mai multe activități. Casa de Cultură funcționează și încercăm să le oferim și spațiul nostru pentru unele evenimente. Suntem dornici să facem cât mai multe, dar doar în măsura bugetului, a parteneriatelor sau a sponsorizărilor. Să știți că nu sunt foarte multe pentru că puțini oameni investesc financiar în teatru. Am depus anul acesta proiecte de finanțare și către Consiliul Județean și către Ministerul Culturii, sau Uniter. Din păcate nu putem vorbi de un oraș cu o economie extraordinară și sponsorizările sunt și ele limitate. Eu invidiez Clujul pentru proiectele lui culturale și nu ne putem compara cu Teatrul Național din Cluj. Colaborăm cu teatrul clujean, avem actori de acolo care joacă la noi, Mihai Măniuțiu montează la Turda, colaborăm și cu Facultatea de Teatru și Televiziune, deci nu putem spune că nu avem sprijin”, a răspuns managerul Teatrului ”Aureliu Manea” Turda.

Narcisa Pintea a vorbit și despre premiera piesei din 31 ianuarie 2015, la care biletele au fost deja epuizate, situație care începe să devină o ”normalitate” într-un mic oraș de provincie, care tranzitează de la acea localitate gri, industrială, spre o localitate cu viziune de oraș turistic, în care cultura poate juca un rol extrem de important.

”Mi-am dorit o colaborare cu regizorul Andrei Măjeri și el a venit la noi cu mai multe propuneri încă din 2013. În 2014 nu a renunțat și am admirat insistența lui. De aceea recomand tinerilor regizori să insiste să își depună proiecte. Astfel, am pornit la drum cu Andrei Măjeri și cu spectacolul pe care l-a propus anul trecut. Repetițiile au început în data de cinci ianuarie, într-un ritm infernal. Actorii repetă de dimineața până seara și mă uit la ei cu drag, cum nu obosesc. Este un spectacol în care am investit foarte multă încredere și nu îmi pare rău. Sunt foarte mândră de ei și foarte fericită. Îi iubesc pentru ceea ce fac acolo pe scenă”, a comentat Narcisa Pintea despre piesa ”Ivona, prințesă de Burgund”.

Managerul teatrului turdean nu a ocolit nici subiectul ”dorințelor”.

”Îmi doresc să pot să aduc mulți regizori pe scena teatrului turdean, foarte mulți actori, îmi doresc ca festivalul de teatru să devină un festival internațional, îmi doresc să realizez spectacole în Salina Turda, dar totul depinde de sprijinul financiar. Uneori dorințele mele se înțeleg, alteori nu. Cel mai greu este pentru actori, al căror gând este scena și rolurile lor, mai puțin modul în care să aduci bani într-o instituție”, a mai spus Narcisa Pintea.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 73 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj

Ultimele articole: