marian morar
m install
nello construct

Licitaţia pentru decontaminarea zonei poluate din Poştarât: Romabelt, o societate abonată la licitaţiile administraţiei locale din Turda!

zamblau eugen

Romabelt Import-Export SRL Târgu Mureş este firma care a fost desemnată câştigătoare a licitaţiei pentru decontaminarea sitului poluat din Poştarât. 

Valoarea ofertei Romabelt este cea mai mare din cele 10 oferte depuse (!!!), respectiv 64.495.000 lei, adică aproximativ egală cu de 3 ori valoarea cifrei de afaceri a societăţii în anii 2009, 2010, 2011 şi 2012, la un loc!

Societatea din Târgu Mureş este o „abonată” a licitaţiilor organizate de administraţia locală din Turda, în ultimii ani.

Aceeaşi societate a câştigat licitaţia pentru reabilitarea, modernizarea şi eficientizarea economică a Colegiului Naţional Mihai Viteazu din Turda, la valoarea de 4.174.877 lei, fără TVA. Tot Romabelt Import-Export SRL este implicată şi în construcţia parcului zoologic de la Turda, iniţial ca subcontractor/asociat, iar apoi după ce contractorul principal a intrat în insolvenţă/faliment, a semnat un nou contract cu administraţia locală, valoarea lucrărilor fiind estimată tot la câteva milioane de lei.

A câştigat licitaţia, pe ultimii metri!

Problema decontaminării deşeurilor din zona Poştarât (peste Arieş) a fost analizată de administraţia locală încă din anul 2006, iar ulterior s-a câştigat un proiect cu finanţare europeană, de circa 19 milioane de euro. Prima licitaţie a fost organizată în anul 2011, dar a fost anulată câteva luni mai târziu, din cauza unor grave deficienţe privind achiziţiile publice. Ulterior, la finalul anului 2012, licitaţia s-a reluat, iar depunerea ofertelor s-a finalizat la data de 14 februarie 2013. La data respectivă, Romabelt Import-Export a fost descalificată, pentru că nu avea garanţia de participare conformă solicitărilor. În urma contestaţiei la CNSC, Romabelt obţine dreptul de a reintra în licitaţie, odată cu anularea procedurii de evaluare făcută de Primăria Turda.

Apoi, după luni bune de evaluare a ofertelor, timp suficient pentru analize şi super-analize, mai ales că autoritatea locală a beneficiat şi de susţinerea unui grup de experţi, comisia de licitaţie stabileşte câştigătorul: asocierea MBS Group/Savaterra Oy/Arcadia Engineering, la data 11 octombrie 2013.

De menţionat că Savaterra Oy este o firmă finlandeză, lider mondial în decontaminare şi tratare sol poluat prin procedee moderne de desorbţie termică, având lucrări de referinţă în acest domeniu în aproape toată Europa, iar oferta financiară a asocierii câştigătoare era cea mai bună, respectiv 49.617.000 lei, deci cu circa 15 milioane de lei mai ieftină decât oferta firmei din Târgu Mureş.

Romabelt face o nouă contestaţie la CNSC (Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor), care decide din nou reevaluarea ofertelor. Surpriza, însă, vine din partea administraţiei locale, care îşi schimbă brusc criteriile de evaluare şi după o sesiune maraton de „solicitări de clarificări”, desfăşurate în perioada 13-18 decembrie 2013, stabileşte un alt câştigător: abonatul model la lucrările din Turda, respectiv Romabelt Import-Export SRL!  Ce anume a determinat „schimbarea viziunii” pentru comisia de licitaţie, rămâne o mare enigmă! Mai mult , aceasta din urma adjudecare a fost anuntata de comisia de licitatie pe data de 23 decembrie 2013 , un moment propice pentru ingradirea cu eleganta a sanselor depunerii unor contestatii din partea celorlalti competitori

Probleme la lucrările precedente!

Romabelt nu a terminat nici până în ziua de azi lucrările la Colegiul Naţional Mihai Viteazu, deşi acestea trebuiau finalizate până acum. Ba mai mult, pe perioada lucrărilor, au existat tot felul de probleme privind unele neconformităţi, de care ştiu cei implicaţi în proiect, dar de care nu se prea vorbeşte la modul public.

Probleme sunt şi la Parcul Zoologic, acolo unde lucrările sunt efectuate tot de Romabelt, iniţial ca asociat al societăţii Benzot Har SA din Harghita, iar ulterior în calitate de contractor, după ce Benzot Har a intrat în faliment. Curtea de Conturi, de exemplu, a descoperit că Primăria ar fi făcut plăţi pentru lucrări neexecutate, care s-au ridicat la peste 1,84 milioane de lei! Prejudiciul trebuie recuperat cumva

Firma Romabelt a fost aratată cu degetul de subcontractorii lucrărilor de la Parcul Zoologic, care au rămas cu buzele umflate după intrarea în faliment a Benzot Har. Mai puţin Romabelt! Patronul unei societăţi subcontractante a lucrărilor, Massimo Bartagni, a acuzat că după intrarea în insolvenţă a societăţii din Harghita, Primăria Turda ar mai fi virat bani către Benzot Har, respectiv circa 400.000 de lei (pentru care există dovezi), iar aceşti bani ar fi fost direcţionaţi doar spre Romabelt, deşi acest lucru este interzis de lege, cu atât mai mult cu cât Statul Român trebuia să aibă prioritate în recuperarea creanţelor, iar banii trebuiau împărţiţi la toţi cei care aveau de recuperat diverse sume.

După parcurgerea acestor amănunte, desemnarea societăţii Romabelt drept câştigătoare a licitaţiei de decontaminare a sitului poluat istoric de la Poştarât parcă nu mai e deloc o surpriză. Asta pentru că societatea din Târgu Mureş pare a fi o abonată a lucrărilor executate în Turda… Cum reuşeşte acest lucru, rămâne o mare enigmă… Deocamdată!

Despre proiect puteţi citi AICI.

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 75 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj

Ultimele articole:

AdSense grafic right 2