marian morar
m install
nello construct

Muzeul de Istorie Turda vine în sprijinul elevilor cu o oferta educațională atractivă și non-formală

zamblau eugen

Muzeul de Istorie Turda, cu o echipă de specialiști tânără și dinamică, la începutul noului an şcolar vine în întâmpinarea cadrelor didactice şi a părinţilor, oferind preşcolarilor şi elevilor din ciclul primar, gimnazial şi cel liceal oportunitatea de a dezvolta abilităţi şi cunoştinţe noi, într-o manieră atractivă şi non-formală.

Prin organizarea unor evenimente educative, a unor prezentări tematice şi ateliere didactice în cadrul programului de pedagogie muzeală, dorim să promovăm patrimoniul arheologic, istoric și etnografic al muzeului, oferind în acelaşi timp copiilor şi elevilor o educaţie în spiritul conştientizării, păstrării şi protejării patrimoniului cultural.

Se vor organiza ateliere didactice interactive, cu structură flexibilă, astfel încât să vină în întâmpinarea nevoilor şi nivelului elevilor participanți. În cadrul acestora se va pune accent pe transpunerea în practică a noţiunilor teoretice şi prezentarea informațiilor într-o modalitate atractivă.

Activităţile la muzeu se pot organiza pe durata întregului an şcolar, nu doar în cadrul programului „Școala altfel”, pe baza unor programări cu cel puţin două săptămâni înainte de desfăşurarea acestora. De altfel, cadrele didactice sunt încurajate să organizeze la muzeu şi lecţii deschise, ore de dirigenţie sau şedinţe cu părinţii.

Programarea activităţilor se poate face telefonic sau via e-mail: muzeulturda@gmail.com

Persoana de contact: Anita Szotyori – 0743312812 sau 0264-311826.

  1. Atelier de jocuri romane

Descrierea activității:

Jocurile pe care mulți dintre noi le cunoaștem provin din antichitate și au fost jucate încă de pe vremea romanilor. Cu implicarea echipei noastre de specialiști se va prezenta o zi de relaxare din viața unui roman, iar elevii participanți vor învăța regulile jocurilor de societate și vor folosi pentru aceste jocuri obiecte străvechi (piatră, bucăți de cărămidă etc.) pentru a reda autenticitatea și originalitatea acestora.

În continuarea atelierelor de jocuri romane, Muzeul de Istorie împreună cu Clubul de Șah Potaissa va organiza concursuri de jocuri romane şi șah pentru cei mici. Toți cei interesați pot primii detalii la Muzeul de Istorie.

Obiective:

  • să ofere elevilor o incursiune în obiceiurile de petrecere a timpului liber la romani;
  • familiarizarea participanților cu epoca prezentată;
  • dezvoltarea abilităților de socializare în cadrul unor jocuri de societate.

Perioada: permanent (cu planificare prealabilă)

Durata atelier: cca 1 h

Grup țintă: cls. 0- IV; V-VIII

Taxă atelier: 10 lei/participant

Maxim 20 participanţi/atelier

  1. Atelier de gastronomie romană

Descrierea activității:

După o scurtă introducere asupra vieții cotidiene la Potaissa în epoca romană, se va face o trecere în revistă a obiceiurilor culinare ale romanilor. Sub îndrumarea muzeografilor elevii vor cunoaște câteva dintre rețetele clasice care se regăseau în meniul zilnic al romanilor şi vor descoperi ce legume și fructe erau consumate în acea perioadă. Printre altele, participanţii la atelier vor avea prilejul să afle când au ajuns în Europa unele legume, consumate de noi astăzi. Atelierul se va desfăşura în spaţiul expoziţional, unde sunt expuse toate categoriile de vase de uz comun şi de lux folosite de romani atât pentru gătit, cât și pentru servit masa. La provocarea muzeografilor și sub directa coordonare a acestora elevii vor avea prilejul să prepare pâinici delicioase, salată de linte cu busuioc și ulei de măsline, sau pastă de pește (garum).

Obiective:

  • să ofere o incursiune a adolescenților în obiceiurile culinare ale romanilor;
  • să susțină adoptarea unui mod de viață pe cât de vechi, pe atât de sănătos;
  • să fie capabili să plaseze legumele/fructele pe care le folosim azi în alimentatie
  • să promoveze colecția de artefacte din epoca romană în rândul tinerilor.

Perioada: permanent (cu planificare prealabilă)

Durata atelier: cca 1,30 h

Grup țintă: cls. V-XII

Taxă atelier: 10 lei/participant

Maxim 20 participanţi/atelier

  1. Atelierul “Heraldica pe înțelesul copiilor”

Descrierea activității:

Atelierul introduce copiii în lumea fascinantă a cavalerilor și domnițelor, a marilor familii domnitoare și nobiliare. În această călătorie vom povesti despre steme, blazoane și embleme având ca material didactic fotografii și fragmente de film documentar. În prima parte a atelierului vom privi și descifra o serie de imagini cu ajutorul cărora vom învăța multe lucruri interesante despre aceste simboluri din trecut și din prezent. În a doua parte a activității vom reproduce din carton steme și blazoane ale marilor familii și dinastii istorice, sau le vom crea pe ale noastre.

Obiective:

  • cunoașterea și întelegerea obiectelor reprezentative ale anumitor perioade sau familii;
  • însușirea unor informații printr-o modalitate interesantă și interactivă;
  • dezvoltarea abilităților de observație și cele artistice.

Perioada: permanent (cu planificare prealabilă)

Durata atelier: cca 1,30 h

Grup țintă: cls. V-VIII

Taxă atelier: 10 lei/participant

Maxim 20 participanţi/atelier

  1. Atelierul concurs ”Vânătoarea de exponate”

Descrierea activității:

După o scurtă dar interesantă prezentare a colecțiilor muzeului, adaptată la vârsta și interesele participanților, tinerii “cercetători” vor primi câte o fişă cu imaginea unui obiect de patrimoniu. Prin identificarea pieselor în vitrinele din spațiul expozițional, fişele vor fi completate individual cu informaţiile de pe etichete sau panourile explicative. Elevii vor fi îndrumaţi de muzeografi să „culeagă” cât mai corect şi complet toate datele despre exponate şi încurajaţi să deseneze obiectele de patrimoniu. La finalul activității se vor crea, pe grupuri de elevi, povești pline de imaginație în jurul artefactelor, urmând ca cele mai interesante dintre acestea să fie premiate.

Obiective:

  • familiarizarea elevilor cu spațiul muzeal și obiectele de patrimoniu;
  • însuşirea unor noi termeni, noţiuni sau date într-o manieră atractivă;
  • dezvoltarea spiritului de competiție și performanță;
  • dezvoltarea abilităților practice artistice.

Perioada: permanent (cu programare prealabilă)

Durata atelier: cca 2 h

Grup țintă: cls. V-XII

Taxă atelier: 10 lei/participant

Maxim 60 participanţi/atelier

  1. Ateliere de confecționat unelte preistorice

Descrierea activității

Viața omului preistoric este bazată pe găsirea hranei și ocupațiile cotidiene, creșterea animalelor, vânatul și pregătirea armelor de vânătoare, țesut, confecționarea hainelor etc. Cu ajutorul acestui atelier se dorește informarea elevilor cu privire la modul în care se trăia, uneltele și accesoriile folosite în preistorie, pregătirea și administrarea acestora în viața de zi cu zi. În partea practică a atelierului participanții vor putea pregăti diferite obiecte preistorice, topoare sculptate, cuțite, seceri, săgeți etc. din materiale naturale, ecologice.

Obiective:

  • familiarizarea elevilor cu viața cotidiană a omului din preistorie;
  • înțelegerea importanței vizitelor la muzeu;
  • dezvoltarea abilităților de observare și creare.

Perioada: permanent (cu programare prealabilă)

Durata atelier: cca 1,3 h

Grup țintă: cls. I-VII

Taxă atelier: 10 lei/participant

Maxim 20 participanţi/atelier

  1. Micii arheologi

Descrierea activității

Tinerii participanţi la atelierele de educaţie muzeală vor fi iniţiaţi în domeniul arheologiei şi a protejării mediului cultural înconjurător. Activitatea de “descoperire” a fragmentelor ceramice și alte obiecte de patrimoniu va fi ajutată de unelte speciale, puse la dispoziție de către organizatorii evenimentului. Cadrul în care se regăsesc aceste obiecte va fi amenajat aparte, pentru a da dovadă de originalitate (lădițe special amenajate cu nisip) și a oferi o experiență cât mai apropiată de perioada prezentată. Jocul didactic se va încheia cu reconstituirea tipurilor de vase antice prin intermediul unor puzzle-uri.

Obiective:

  • transmiterea unor informaţii relevante;
  • familiarizarea elevilor cu spațiul muzeal;
  • dezvoltarea abilităţilor practice.

Perioada: permanent (cu programare prealabilă)

Durata atelier: cca 1 h

Grup țintă: grădiniţă şi cls. I-IV

Taxă atelier: 10 lei/participant

Maxim 15 participanţi/atelier

  1. Atelier de încondeierea ouălor de Paști în tehnica tradiţională

Descrierea activității

La Muzeul de Istorie Turda, de mai mulţi ani, elevii şi adulţii interesaţi de tradiţie au prilejul să descopere străvechiul obicei al încondeierii ouălor de Paşti. Decorarea ouălor prin metoda încondeierii cu ceară de albine este un atelier interactiv şi atractiv. Activitatea debutează prin selectarea cu grijă a ouălor albe, curăţarea şi golirea de conţinut a acestora, apoi urmează topirea cerii de albine, înnegrirea cu cărbune şi pregătirea culorilor. După selectarea motivelor preferate, fiecare „meşter” îşi exprimă măiestria prin desenarea cu ceară şi protejarea fondului pentru fiecare culoare (iniţial galben, urmează roşu, apoi se continuă cu verde sau albastru).

Obiective:

  • transmiterea obiceiului încondeierii ouălor de Paşti cu metode tradiționale;
  • identificarea conţinutului tematic al motivelor încondeiate;
  • dezvoltarea abilităţilor practice şi stârnirea interesului pentru tradiţiile româneşti;
  • familiarizarea elevilor cu spațiul muzeal.

Perioada: permanent (cu programare prealabilă)

Durata atelier: cca 2 h

Grup țintă: cls. V-XII

Taxă atelier: 10 lei/participant

Maxim 10 participanţi/atelier

  1. Atelier de creație – „cusături cu modele tradiționale”

Descrierea activității

A fost odată ca niciodată….și pentru mulți a rămas doar o amintire. Muzeul de Istorie dorește să reînvie această activitate și să aducă în atenția publicului activitatea tradițională românească – cusutul. Atelierul reprezintă un bun prilej pentru a descoperi acest meșteșug păstrat de-a lungul generațiilor, odinioară transmis de la mamă la fiică, aztăzi aproape uitat. Prin urmare, sub îndrumarea unor meșteri populari sau a muzeografilor, participanții vor reproduce cu materiale similare, modele tradiționale de cusături pe obiecte mici utilitare, precum semne de carte, bijuterii etc.

Obiective:

  • punerea în valoare a patrimoniului etnografic românesc;
  • promovarea portului tradițional, reprezentând o sursă de inspirație pentru mari designeri de modă;
  • dezvoltarea abilităților practice și creșterea interesului pentru tradițiile românești în rândul tinerei generații.

Perioada: permanent (cu programare prealabilă)

Durata atelier: cca 1 h

Grup țintă: cls. IV-XII

Taxă atelier: 10 lei/participant

Maxim 15 participanţi/atelier

  1. Atelier de creație „Micul păpușar”

Descrierea activității

Activitatea organizată la Muzeul de Istorie Turda aduce în atenția celor mici și nu numai, modalitatea în care se făceau jucăriile în trecut, păpuși care au însuflețit de-a lungul anilor personaje îndrăgite din desene animate sau spectacole teatrale. La atelierul de creație de păpuși se vor folosi materiale tradiţionale, iar participanţii vor avea ocazia să înveţe să-şi confecţioneze propriile jucării.

Obiective:

  • dezvoltarea abilităţilor motrice, a limbajului şi a abilităţilor sociale;
  • familiarizarea elevilor cu spațiul muzeal;
  • descoperirea unor tehnici şi materiale tradiţionale.

Perioada: permanent (cu programare pealabilă)

Durata atelier: cca 1,20 h

Grup țintă: cls. 0 – IV

Taxă atelier: 10 lei/participant

Maxim 15 participanţi/atelier

  1. Povestea nespusă a obiectului de muzeu

Descrierea activității:

Proiectul educativ iși propune familiarizarea elevilor cu obiectele de patrimoniu prin derularea unor activități interactive, menite să transforme muzeul într-un spațiu atractiv. În cadrul atelierului specialiștii noștri vor avea o prezentare succintă despre cercetările arheologice și vor explica tehnica conservării ceramicii; cum ajunge un ciob să fie un vas întregit, mai apoi obiect de muzeu. În cadrul activităților interactive, participanții vor avea posibilitatea să urmeze acest curs al obiectului din muzeu, să lipească fragmentele ceramice, ca mai apoi să aibă un rezultat final, un vas întreg care era folosit pentru activitățile gospodărești. Vor urma concursuri interactive pe grupe de elevi, iar câștigătorii vor obține o recompensă/diplomă.

Obiective:

  • popularizarea obiectelor de patrimoniu din colecția muzeului și familiarizarea elevilor cu spațiul muzeal;
  • dezvoltarea abilităților practice și manualitatea în rândul tinerei generații;
  • îmbunătățirea exercițiului de atenție și socializare, prin intermediul activităților interactive propuse.

Perioadă: permanent (cu programare prealabilă)

Durata atelier: 1 – 1,5 h

Grup țintă: clasele V-VIII

Taxă atelier: 10 lei/participant

Maxim 25 participanți/atelier

  1. Reîntoarcerea legionarilor romani în castrul de la Potaissa

Descrierea activității:

În cadrul atelierului elevii participanți vor fi integrați în perioada care a dat naștere Potaissei prin descoperirea, într-un mod antrenant și spectaculos, a unor secvențe din viața comunităților dacice și romane. Interacțiunea dintre elevi și valorile patrimoniale ale antichității se va face prin intermediul unei serii de obiecte reconstituite, prezentate de către specialiști în domeniul arheologiei și patrimoniului. Pentru a face legătura între castru și lumea antică, se va pune accentul pe viața și echipamentele militarilor romani. Vor fi prezentate tehnici și tactici de luptă utilizate în antichitate, inspirate de scenele Columnei lui Traian.

Obiective:

  • să ofere o incursiune în lumea antică, momentul de naștere al Potaissei;
  • să înțeleagă importanța valorilor patrimoniale locale, naționale și europene;
  • să trezească interesul pentru valorile culturale locale și naționale;
  • să perceapă cauzele și efectele evoluției tehnice și tehnologice;
  • să observe transformările generate de integrarea comunităților periferice în ansamblul modelelor de civilizație.

Perioada: permanent (programare prealabilă – minim 4 săptămâni)

Durata atelier: cca 1 h

Grup țintă: clasele V-VIII şi IX-XII

Taxă atelier: 10 lei/participant

Minim 150 participanţi/atelier

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 74 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj

Ultimele articole:

AdSense grafic right 2