m install
petlinii
nello construct

Atelier „Jurnalism și activism în era noilor media”, la Centrul Rațiu pentru Democrație

floris

Centrul Ratiu pentru Democratie (CRD) organizeaza o serie de ateliere si mese rotunde prin care îsi propune sa promoveze instrumentele IT cu ajutorul carora cetatenii pot participa în spatiul public, pentru o mai buna interactiune cu reprezentati lor alesi si pentru cresterea gradului de transparentizare a proceselor decizionale în institutiile publice. 

În cadrul atelierelor precedente a reiesit concluzia ca jurnalistii si mass-media joaca un rol extrem de important în ceea ce priveste perceptia publicului fata de modul în care activistii si instrumentele lor pot influenta comportamentul factorilor decizionali.

Aceasta concluzie ne-a determinat ca în cadrul urmatorului atelier sa abordam relatia dintre instrumentele IT si jurnalisti si bloggeri. În cadrul acestui atelier ne propunem sa dezvoltam o componenta importanta, ce vizeaza independenta presei (locale) si posibilele beneficii ale interactiunii dintre activistii online si jurnalisti.

Evenimente de importanta nationala si globala (de exemplu: Primavara Araba si campania Uniti Salvam) au demonstrat relevanta crescuta a folosirii tehnologiilor informatice pentru informarea, mobilizarea si participarea cetatenilor. De asemenea, aceste evenimente au accentuat importanta rolului jurnalistilor si a canalelor media în atingera unui public cât mai larg, oferirea unor informatii relevante ce pot constitui fundamentele unor actiuni ulterioare ale cetatenilor si necesitatea unei colaborari dintre activistii ce utilizeaza instrumente online si jurnalisti, pentru ca out-put-ul primilor sa poata fi eficient în rândul cetatenilor.

Platforma cineceapromis (www.cineceapromis.ro) este un instrument online, dezvoltat în colaborare cu o echipa de programatori, prin care cetatenii pot monitoriza promisiunile facute de candidati în perioada campaniei electorale si felul în care acestea sunt îndeplinite în perioada mandatului. Prin acest instrument indepedent, CRD urmareste crearea unui „depozit de promisiuni” online cu ajutorul carora cetatenii sa poata urmari agenda publica, atât pe durata desfasurarii mandatului, cât si de la un ciclu electoral la altul. Continutul platformei este generat de utilizatori si verificat de administratorii platformei.

Atelierul „Jurnalism si activism în era noilor media” va avea loc la sediul CRD (Turda, Piata 1 Decembrie 1918 nr. 1, 401094), în perioada 16-18 aprilie 2015, pe parcursul caruia vor fi discutate teme precum: interactiunea dintre jurnalisti si platformele online, independenta presei (locale) si relevanta instrumentelor online fata de aceasta, dar si cum pot fi translatate rezultatele generate în online în actiuni concrete în spatiul public (offline).

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 74 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Ultimele articole: