m install
petlinii
nello construct

Minciuna Antena 3: reportajul despre “Oraşul otrăvit” n-a fost câştigător! Adevărul din spatele informaţiei mincinoase!

floris

Este incredibil! Manipularea în media românească a atins cote inimaginabile. Un reportaj despre Turda, căruia i se pune eticheta de “Oraşul otrăvit” este prezentat drept câştigător al premiului de la International Media Excellence Awards, de la Londra. Însă… este o mare MINCIUNĂ! Iată dovada!

Pe site-ul Antena 3, reportajul este prezentat drept “mare câştigător”:

Antena 3 a fost premiată la Londra, în cadrul galei premiilor International Media Excellence Awards. Echipa emisiunii “În premieră” a primit Premiul Special al Juriului pentru documentarul “Turda, Oraşul Otrăvit”, realizat de Andrei Ciurcanu, Mihai Dina şi Zsolt Lenard (foto).

Materialul realizat de echipa „În premieră“ a fost premiat la cea mai râvnită categorie a competiţiei, categoria “Best Investigative documentary – TV” (Cel mai bun documentar de investigaţie pentru TV), unde a concurat cu materiale realizate de televiziunile CNN International, BBC, Aljazeera English sau Channel News Asia.

Informaţia a fost preluată inclusiv de TurdaNews. Însă, este reală?! Personal, mă îndoiesc… Şi vă explic de ce: pe site-ul oficial al AIB (The Association for International Broadcasting), organizatorii acestui eveniment, la secţiunea indicată de cei de la Antena 3, regăsim următorul pasaj:

Best investigative documentary – TV

Winner
Danmarks Radio, Denmark for “The Man Who Lied the World into War” —”a triumph in every respect, the depth and verve of the reporting was amazing”—

Highly commended
Al Jazeera English, Qatar for “On a Wing and a Prayer” —”a courageous, challenging and intriguing documentary”—
Channel NewsAsia, Mediacorp, Singapore for “Unbroken Faith” —”very well researched and good use of archive material”—
Antena 3, Romania for “The Poison in our Homes” —”a touching and striking programme, with clever use of stop-action figures”—

Este câştigător?! Nicidecum! Este doar… RECOMANDAT! De ce? Pentru modul în care a fost realizat şi pentru anumite informaţii şocante. Pentru că, indiferent ce am spune, dacă vehiculezi o informaţie că în terenul acela de la Turda ar fi tone de mercur, este într-adevăr ceva şocant. Expresia cu “tone de mercur” au folosit-o cei de la Antena 3, chiar pe site-ul lor:

“Oraşul otrăvit”, este povestea incredibilă despre pământul otrăvit cu tone de mercur din inima oraşului Turda, unde toată populaţia respiră vapori de mercur şi praf cancerigen în fiecare zi.

Însă, adevărul este departe de această informaţie! Pe acel teren contaminat nu sunt nicidecum tone de mercur! Este vorba de o zonă, în formă ce cerc, unde era fost secţie de Electroliză a UCT-ului, care după distrugere a permis infiltrarea unor cantităţi de mercur în pâmânt (nu tone!). Tone erau în containere, pe stoc, pe la începutul anilor 2000, când am scris eu şi când am atras atenţia că se face trafic cu mercur “la negru”. Alea au fost afaceri, pentru că acolo era mercur în containere-cisternă, nu o cantitate infimă care este prin pământul din zona fostei Electrolize.

Dacă cei de la Antena 3 o să-mi indice o sursă credibilă referitoare la marele premiu pe care l-au câştigat (sursă oficială, a organizatorilor, dacă este posibil, nu manipulările incredibile pe care le constat cu mare regret), o să-mi cer scuze pentru că i-am făcut mincinoşi şi manipulatori! Până atunci, însă, îmi menţin acuzaţiile!

Adevărul din spatele campaniei mincinoase

Pe cei de la Antena 3 nu-i doare capul de mercurul din zona fostei UCT. Ei, săracii, trebuiau să găsească un subiect pe care să-l amplifice. Un subiect care să lovească în intenţiile municipalităţii de a crea un brand turistic, o staţiune bazată pe proprietăţile Salinei etc.

Şi când spun asta intenţia mea e departe de a le lua apărarea celor din administraţie, care au fost penibili la faza cu ieşitul în teren şi la ceea ce a declarat viceprimarul Mircea Irimie cum că “nu a găsit mercur” pe acolo. Asta cu toate că, chiar pe acest blog, am spus încă de la prima difuzare că EXISTĂ mercur, dar într-o zonă restrânsă…

De ce sunt convins că are legătură cu Salina? Până acum bănuiam… Azi, când am văzut înregistrarea emisiunii “La ordinea zilei”, în care jurnalistul Radu Tudor a folosit o expresie anume, am fost convins că este vorba de o campanie mascată împotriva dezvoltării preconizate prin intermediul succesului de care s-a bucurat şi se bucură Salina (brand turistic, studii pentru obţinerea unui certificat de staţiune de tratament, dezvoltare în zona turistică etc). Ia uitaţi ce expresie a folosit Radu Tudor:

“bombă ecologică în inima Transilvaniei

Poate, mulţi dintre voi veţi spune: şi ce-i cu asta?! Vă spun eu ce-i! Nu de alta, dar am ceva studii în zona asta şi mi-e destul de uşor să demontez astfel de “construcţii”. Asocierea expresiei “bombă ecologică” cu “inima Transilvaniei” nu e deloc întâmplătoare, aşa cum ar crede unii. De ce? Pentru că loveşte exact în baza oricărei construcţii şi dezvoltări locale în zona turismului.

Aşa cum ştiţi, inclusiv brandul turistic al municipiului Turda face referire la… Salina Turda. Pe de o parte, verbal (“Descoperă oraşul Salinei”). Pe de altă parte, vizual (designul imită o anumită imagine care poate fi vizualizată la o privire de sus în joc în Salină; cam din zona liftului). Deci, Salina Turda este la baza oricărei strategii de dezvoltare turistică (era firesc să te “agăţi” de asta, pentru că Salina Turda a devenit un brand internaţional, deja). Care este sloganul Salinei? Vă spun eu:

“Poarta spre inima Transilvaniei

Acum uitaţi-vă mai sus, la expresia folosită de Radu Tudor şi comparaţi-o cu sloganul Salinei, care este la baza strategiei de dezvoltare turistică a municipalităţii. Ce descoperiţi? Că jurnalistul de la Antena 3 face o trimitere clară, dar subtilă, spre sloganul Salinei. Întâmplător?! Daţi-mi voie să mă îndoiesc… Demult nu mai cred în întâmplări!

Nu mă interesează războaiele lor politice şi cum îşi dau în cap unii la alţii. N-au decât, dacă ăsta e nivelul lor! Însă mă deranjează dacă se spun minciuni atât de mari la adresa oraşului în care locuiesc. Politicienii vin şi pleacă, noi însă, cetăţenii acestui municipiu, rămânem aici şi, într-un fel sau altul, suntem direct afectaţi de campania mincinoasă cu “oraşul otrăvit”.

Culmea penibilului au atins-o tot aseară, cănd reporerul ăla care a fost la Turda explica următoarele:

“Poţi să mănânci mercur, pentru că după aceea îl elimini foarte uşor”

Asta pentru a explica o altă situaţie penibilă în care s-au pus, cu acel copil care cică mănâncă “mercur pe pâine”, dar n-are nici pe naiba! Păi dacă poţi ingera mercur, fără probleme, cum poţi prezenta că nişte vapori de mercur ar fi mai periculoşi?! Penibililor!

Probabil, dânsu-şi seama că riscă să fie deconspiraţi drept "mari mincinoşi" în privinţa "tonelor de mercur", cei de la Antena 3 susţin că adevărul din reportaj a fost certificat de premiul obţinut la nivel intenaţional! O mai mare tâmpenie ca asta nu am auzit!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 74 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Ultimele articole: