marian morar
m install
nello construct

Mircea Irimie: Ziua de 9 mai are în conştiinţa poporului român o triplă semnificaţie

zamblau eugen

Ziua de 9 mai are în conştiinţa poporului român o triplă semnificaţie: proclamarea independenţei de stat a României la 9 mai 1877, Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de- al Doilea Razboi Mondial la 9 mai 1945 şi Ziua Europei.

În ziua de 9 mai 1877, Adunarea Depuţatilor vota moţiunea prin care se proclama unilateral independenţa absolută a României faţă de Imperiul Otoman iar Mihail Kogălniceanu rostea memorabilele cuvinte: “Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare.” În aceeaşi zi şi Senatul întrunit în şedinţa extraordinară, vota moţiunea: “Senatul luând act de poziţia creată României de Imperiul Otoman, consideră Statul Român independent şi invită guvernul a lucra ca independenţa ei să fie recunoscută şi garantată de marile Puteri Europene”.

Independenţa naţională proclamată de Parlament la 9 mai 1877, a fost cucerită de armata româna cu preţul a 10.000 de suflete de ostaşi bravi şi curajoşi care au participat la războiul de independenţă din anii 1877-1878, împotriva Imperiului Otoman, urmând ca aceasta să fie recunoscută şi la Congresul de la Berlin încheiat la 1 iulie1878.

În aceeaşi zi de 9 mai, însă a anului 1945, Aliaţii din cel de-al Doilea Război Mondial obţineau victoria împotriva Germaniei naziste, şi puneau astfel capăt celei mai devastatoare conflagraţii din istoria continentului european. Armata româna a fost în prima linie, alături de celelalte forţe ale coaliţiei antihitleriste iar prin sângele vărsat pe câmpurile de luptă, poporul român şi-a înscris numele la loc de cinste, în cronica războiului antifascist.

Cel de-al treilea eveniment, celebrează pacea şi unitatea în Europa. După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, interesul crescut al personalităţilor politice europene pentru menţinerea păcii şi prevenirea unor noi războaie, s-a concretizat prin crearea unor instituţii care să apere aceste valori. Astfel la 9 mai 1950, ministrul de externe Robert Schuman propunea un plan de colaborare economică intre Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele doua state. Această istorică decizie a stat la baza amplului proces de construcţie a unei Europe unite.

Motto-ul Uniunii Europene “Unitate în diversitate”, arată că europenii s-au unit pentru a promova pacea, prosperitatea şi buna întelegere, demonstrând astfel o largă deschidere spirituală spre culturile, tradiţiile şi limbile atât de diverse ale continentului nostru.

În această zi de întreită sărbătoare, mă închin în faţa eroismului şi sacrificiului înaintaşilor noştri, aducându-le un pios omagiu celor care au apărat cu preţul vieţii, de-a lungul veacurilor, independenţa şi libertatea patriei şi urez tuturor romanilor, cetăţeni ai Europei unite “LA MULŢI ANI!” şi fie ca această zi să rămână în istoria continentului, un simbol transmis şi generaţiilor viitoare, al sentimentului deplin al pacii şi libertăţii, al respectului reciproc şi înţelegerii între naţiuni.

Deputat PC de Turda,

Mircea Vicentiu Irimie

 

TurdaNews este un portal informativ deschis oricărei persoane care vrea să-şi exprime opinia, în mod public, indiferent că e vorba de oameni politici, sportivi, oameni de afaceri, profesori, jurnalişti (de la orice organ de media!), reprezentanţi ai societăţii civile, cadre didactice etc. Ne puteţi transmite opinia dvs, pe diverse teme de interes, la adresa redactia@turdanews.net.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 74 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj

Ultimele articole:

AdSense grafic right 2