marian morar
m install
nello construct

USR Cluj: Autoritățile locale din jud. Cluj ignoră obligațiile legale privind transparența lor

zamblau eugen

USR a reușit să amendeze Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice pentru a crește gradul de transparență al tuturor autorităților finanțate integral din bani publici. Amendamentul adus articolului 33 obligă autoritățile să publice bianual și sa mențină publicate informațiile privind:

 

  1. Remunerația funcției de bază sau de încadrare lunară;
  2. Toate informațiile privind valoarea și modul de calcul al sporurilor, compensațiilor, adaosurilor, primelor și premiilor eligibile pentru fiecare funcție.
  3. Valoarea anuală a voucherelor de vacanță care urmează să fie acordate pentru o perioadă lucrată de un an.
  4. Valoarea anuală a indemnizației de hrană care urmează să fie acordată pentru o perioadă lucrată de un an.
  5. Orice alte drepturi în bani și/sau în natură, dacă este cazul.
  6. orice informații cu privire la posibile limitări ale venitului salarial.

Alături de aceste informații trebuie arătată și baza legală de acordare a fiecărui tip de indemnizație. Aceste prevederi produc efecte din 28 iunie 2017, o dată cu publicarea în Monitorul Oficial. 

Prima publicare a datelor ar fi trebuit să aibă loc la 30 septembrie 2017, iar următoarea actualizare la 30 martie 2018. Între aceste date, informațiile trebuie menținute accesibile pe site-ul fiecărei autorități sau instituții. În cazul nerespectării, conducătorii autorităților locale pot fi amendați cu o sumă între 5000 și 10 000 lei de către Inspecția Muncii.

USR Cluj a realizat o analiză a gradului de respectare a acestor prevederi de către autoritățile locale din județul Cluj, iar concluziile nu sunt îmbucurătoare. Constatăm că autoritățile nu sunt conștiente de îndatoririle legale când vine vorba de transparență sau refuză să creadă că sancțiunile vor fi aplicate.

În perioada următoare vom trimite sesizări fiecărei autorități pentru a publica și menține publicate aceste informații. Încrederea cetățenilor în autoritățile locale poate fi reclădită doar dacă acestea încep să lucreze în interesul cetățenilor, iar transparența este garantul acestei încrederi.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 74 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj

Ultimele articole:

AdSense grafic right 2