m install
petlinii
nello construct

Presa locală are o problemă… Poate fi rezolvată?!

zamblau eugen
floris

În doi-trei ani, presa locală se va confrunta cu o problemă foarte mare, care vizează chiar existenţa ei. Nu ştiu cât de conştientă este în acest moment, dar să vă spun despre ce este vorba…

 

Deocamdată, se ştie că 2013 este anul în care digitalizarea va fi obligatorie pentru televiziunile din România. Ce înseamnă asta? Înseamnă că televiziunile locale vor fi lovite destul de serios. Fără investiţii, vor dispărea. Majoritatea nu-şi permit investiţii de aşa natură, după o perioadă de criză economică, care a afectat şi mass media locală.

Presa locală tipărită are şi ea probleme. Cu tiraje care au început să scadă (datorită vânzărilor mediocre), cu lipsa unor strategii editoriale sau de management, care să transforme ziarul local într-un business viabil, practic se află în situaţia boxerului care a primit un upercut în barbă, iar acum asistă cu ochii înceţoşaţi la “numărătoarea inversă”, la finele căreia se va pronunţa KO-ul (în ultimii 2-3 ani, circa circa 6 titluri locale au „dispărut”, dintre care vreo 4 săptămânale, 1 lunar de limbă maghiară şi o revistă trimestrială). În primul rând, este o problemă generală a presei tipărite, care este nevoită să se “reinventeze”. Însă, dacă la nivel naţional sunt trusturi puternice, care încă mai pot susţine publicaţiile, fie şi datorită banilor care vin de la agenţiile publicitare (cu care presa locală nu prea are tangenţă!), la nivel local e greu de suportat anumite investiţii necesare pentru a face business-ul viabil.

Peste toate astea se suprapune, adeseori, un online nerelevant. Un online care, ca model de business, încă nu poate asigura suficiente resurse financiare (chiar dacă are foarte mulţi cititori!) pentru a asigura un produs media de calitate sau o dezvoltare susţinută.

Deja asistăm la acest fenomen de contractare a mass media locală. În urmă cu ceva ani, erau mai multe radiouri locale în Turda şi Câmpia Turzii. Acum există unul singur (Radio Transilvania), în timp ce celelalte au trecut pe retransmisie cu inserarea unor reclame locale, singurul element care mai păstrează. Personal, cred că a fost o decizie proastă. Pentru că radioul local, bine făcut şi bine gândit, pioate avea mai multă audienţă decât orice radio naţional. E ca la presa scrisă: un ziar local va vinde întotdeauna mai multe exenmplare decât vând cele mai citite publicaţii naţionale, pentru că acesta e specificul local (ţin minte că în urmă cu câţiva ani am dat date certe care demonstrau acest lucru, deşi multora nu le venea să creadă că, la acea vreme, ziarul local se vindea mai bine decât mai multe ziare centrale bune la un loc!).

Evident, asta are efecte şi în conţinutul editorial al organelor de media, fiind logic că pentru a avea un produs bun ai nevoie şi de oameni! Ori, în ultimul timp, am auzit mai mult de reduceri de personal, nicidecum angajări (excepţie cred că va face TurdaNews, în viitorul apropiat).

E greu de anticipat ce se va întâmpla. Cine şi cum va rezista sau cine nu va mai exista pe această piaţă a mass media locală în următorii 2-3 ani (sau, de ce nu, apariţii noi!). Ar fi existat o soluţie. Însă, la câte orgolii există în mass media locală, soluţia unei înţelegeri (la masa discuţiilor) aproape că pică din start.

Însă, problema există… Asta e cert!

Personal, cred că viitorul va fi al celor care ştiu clar ce au de făcut, au o strategie de dezvoltare, vor avea curajul unor investiţii care vizează dezvoltarea şi îşi vor aplica planul, pas cu pas. Credeţi că întâmplător a ajuns TurdaNews unde a ajuns?!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 73 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj

Ultimele articole: