marian morar
m install
nello construct

Imagine RARĂ din anii 70 cu Rezervația Naturală Cheile Turzii!

zamblau eugen

Pe internet a apărut o poză realizată în anii 1970 cu Cheile Turzii, iar asta ne demonstrează că rezervația noastră naturală a fost frumoasă încă din cele mai vechi timpuri.

Despre Rezervația Naturală Cheile Turzii

Cheile Turzii s-au format în urma erodării calcarelor din componența Culmii Petridului de către râul Hășdate, pe o lungime de aproximativ 2 km.

Mai exact, tatonările repetate ale paleovălii Hășdatelor în străpungerea ulmii calcaroase, au dus la crearea unor forme carstice specifice ca peșteri fosile, doline, lapiezuri, pe care fenomenele ulterioare le-au modelat sub forma unor platoșe stâncoase cu dispunere paralelă.

Astfel, Cheile Turzii au luat forma unei pânlii duble, puțin conturată în amonte, dar care devine o caracteristică dominantă în partea mediană, cea mai înaltă, unde pereții mari sunt întrerupți pe verticală de brane mari inierbate.

Cheile Turzii sunt de o mare importanță științifică și atrage anual mii de turiști, motiv pentru care, în 1938 a primit, la nivel național, statutul de rezervație naturală, fiind mai apoi inclusă și în listele UNESCO ca fiind printre cele mai de seamă momnumente ale naturii.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 74 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj

Ultimele articole:

AdSense grafic right 2