Live Video
 

maxiprest mai2018

banner newdesign 28.04

Trist! A decedat Mircea Crișan, bărbatul din Câmpia Turzii care a așteptat 2 ore să vină Salvarea, de ”urgență”!

kaufland 650x100 22.12

A murit cu zile! Asta se poate spune despre Mircea Crișan, bărbatul din Câmpia Turzii care a așteptat intervenția de ”urgență” a serviciului de Ambulanță, ore în șir, după ce a fost inconștient în urma unei căzături.

 

Mircea Crișan era un cetățean activ al comunității din Câmpia Turzii, fiind deseori prezent la ședințele Consiliului Local Câmpia Turzii, unde semnala unele deficiențe sau critica activitatea aleșilor, cu mult spirit cetățenesc.

În dimineața zilei de ieri, după ce a fost cu mașina personală la Turda, după-amiaza a fost găsit căzut, moment în care s-a apelat serviciul de urgență al Ambulanței. Trebuie precizat că Mircea Crișan locuia în apropierea stadionului din Câmpia Turzii, nu departe de Spitalul din localitate.

”Vă scriu pentru un caz care se petrece acum. O rudă de a mea, pe nume Crisan Mircea, om care s-a implicat f mult in problemele comunitatii din Campia Turzii, este in stare foarte gravă, intre timp a intrat și in comă probabil după infart așteaptă o salvare de la ora 16.05. Dupa apeluri disperate am primit la 112 tranferul cu salvarea Câmpia Turzii si de acolo am fost informati ca au fost azi persoane care au asteaptat 5 ore si sa avem răbdare.

E in vârstă, dar asta nu ar trebui să fie o scuză pentru Serviciu de ambulanță. Azi dimineață a fost cu mașina personala in Turda.”, ne-a transmis persoana care ne-a sesizat cazul, în cursul zilei de ieri.

Citește și:

Știrea Cititorului: Vă puteți închipui că sunați la Salvare și vine după... aproape 2 ore?! S-a întâmplat la Câmpia Turzii!

Salvarea a ajuns la domiciliul solicitantului în jurul orei 17.40-17.45, după ce Mircea Crișan a intrat în stare de inconștiență de pe la ora 17.00, în așteptarea intervenției de ”urgență”

”A fost transferat la Neurochirurgie Cluj aseară, după ora 21.00. Medicii au hotărât la ora 19.00 și au gasit salvare disponibilă după 2 ore. Se pare că a căzut și s-a lovit la cap având un hematon”, ne-a mai relatat ruda decedatului. Ulterior, în cursul zilei de azi, Mircea Crișan a decedat la Cluj. Îi putea salva viața o intervenție de urgență, așa cum putem avea pretenția în astfel de cazuri?! O întrebare care, măcar, ar trebui să ne dea de gândit...

Un medic din Câmpia Turzii acuză sistemul dezastruos! 

În urma acestui caz, medicul Lehel Csergo, de la Spitalul Câmpia Turzii, a luat poziție pe Facebook și a relatat situația dezastruioasă în care se află serviciul de Ambulanță de la Câmpia Turzii, care lucrează cu două ambulanțe pe tură și acoperă o arie însemnată.

”Aproape zilnic primim stiri despre dezastrul din sistemul sanitar. Vedem/ auzim oameni indignati- de la apartinatori nemultumiti pana la stiristi cu greutate. Toti sunt revoltati de ce se intampla in Sanatate dar nimeni nu pune intrebarea DE CE SE INTAMPLA? Nu am vazut o analiza pertinenta a sistemului pe nici un post de televiziune, la nici o Andreea Esca.

Da, la Campia Turzii Ambulanta functioneaza cu doua echipaje pe tura, echipaje formate dintr-un sofer si o asistenta (asistent). Daca in anul 2000 erau 3 medici la Ambulanta, dupa aproape douazeci de ani nu mai este nici unul.

Cele doua echipaje asigura urgentele din Campia Turzii si comunele invecinate- de la Luncani pana la Padureni si pana la Frata, plus transportul pacientilor din Spital catre clinicile din Cluj. Deci daca o ambulanta pleaca cu un bolnav grav la Cluj si cealalta pleaca la Sopor dupa o gravida, zona ramane descoperita pentru cel putin 2 ore. Teoretic numarul unic de urgenta 112 s-a creat tocmai pentru a coordona mai bine activitateta Ambulantei astfel incat la nevoie sa fie trimis un echipaj liber din alta zona. Dar din pacate echipaje libere nu prea sunt deoarece se abuzeaza cu sunatul la 112. Ar trebui chemata Ambulanta pentru urgente reale- stari comatoase, paralizii, dispnee marcata, hemoragii importante si nu pentru raceli, dureri de cap sau de spate. Este foarte frustrant si ca medic sa nu poti trimite un pacient tanar cu infarct la Cluj pentru a beneficia de coronarografie de urgenta si Ambulanta sa apara dupa doua ore cu o tanara din Frata, neasigurata, cu o febra de 37,2 care suna la salvare ca sa beneficieze de servicii medicale gratuite.

Solutii? Da, sunt. Dar pentru asta e nevoie de implicare la toate nivelurile- conducerea ambulantei, conducerea DSP dar si autoritatile locale- conducerea spitalului si chiar Primaria. Oare la nivelul Consiliului Judetean nu exista un departament pentru Situatii de Urgenta? Ca tot avem si un consilier judetean...”, este poziția medicului Lehel Csergo, care lucrează la Spitalul din Câmpia Turzii.

Dacă sistemul nu funcționează, comunitățile își pot da mâna pentru un proiect salvator!

Serviciul de Ambulanță funcționează cu 2 ambulanțe la Câmpia Turzii și tot atâtea la Turda. Ambele localități acoperă o arie vastă. Conform Refleqt Media, în cursul zilei de ieri una dintre ambulanțele de la Câmpia Turzii a fost solicitată pentru a acoperi o urgență semnalată în zona Turda. Practic, ambulanța a mers în zona localității Petreștii de Mijloc, unde a rămas înzăpezită, iar cei de la intervenție au trebuit să meargă 2 kilometri pe jos. În acest timp, de la Consiliul Județean Cluj se primesc zilnic informări, despre ”marile realizări” privind intervenția la deszăpezire, menționându-se că nu sunt situații de drumuri blocate!

Deficiențele constatate în multe cazuri, datorită timpilor prea mari, sunt nenumărate. Nu e vina celor de la Ambulanță, care funcționează cum pot, în condițiile pe care le au! Medicul Lehel Csergo a explicat că, practic, nu ai cum funcționa eficient în situația existentă!

În aceste condiții, ar fi de luat în calcul un proiect comun al administrațiilor locale care sunt deservite de serviciul de Ambulanță în zona Turda - Câmpia Turzii. Un proiect în baza căruia să fie achiziționate autospeciale tip ambulanță, dotate corespunzător, care să deservească apoi această zonă. Evident, poate fi luat în calcul și angajarea de personal de specialitate sau personal medical interesat de aprofundarea unei pregătiri în acest domeniu, al intervențiilor de urgență.

Ar fi un bun exemplu că administrațiile locale știu să lucreze în favoarea cetățeanului!

Rugămintea TurdaNews: Păstrați un moment de reculegere!

Mircea Crișan a fost un cetățean activ al comunității. Poate a fost și incomod, nu de puține ori, pentru că cei care-l cunosc știu că nu diplomația îl caracteriza, ci spiritul tăios al corectitudinii și al adevărului. Prezent de nenumărate ori la ședințele Consiliului Local Câmpia Turzii, și-a făcut auzită vocea de mai multe ori, devenind un simbol al cetățeanului activ, implicat în viața urbei.

Din acest motiv, TurdaNews lansează public rugămintea către aleșii urbei din Câmpia Turzii să păstreze un moment de reculegere la ședința ordinară convocată pentru joi, 25 ianuarie 2018, de la ora 13.00. Ar fi un gest de omagiu post-mortem pentru un cetățean activ.

UPDATE: Apar și soluțiile!

În mod surprinzător, uneori soluțiile sunt mai simple sau mai aproape de noi, de cât ne putem imagina! În urma distribuirii acestui articol pe Facebook și a diverselor reacții, a apărut și o primă variantă de soluție, care poate fi analizată și pusă în practică în scurt timp și care ar duce la dublarea numărului de ambulanțe din zonă!

”Serviciul privat de ambulanță Olgamed autorizat de Ministerul sănătății având în dotare 4 ambulanțe 1 cu medic, 1 cu asistent și 2 transport pacienți ar fi interesat de o posibilă colaborare cu Primăria Turda și Câmpia Turzii pentru asigurarea asistenței medicale de urgență pentru a veni in sprijinul populației. Daca exista interes putem fi găsiți în Turda, str. Macilor sau tel.0726196175”, a fost mesajul transmis.

Acum, mingea e în terenul autorităților locale!


 

LIVE VIDEO pe TurdaNews:

-

Dacă îți place să știi tot ce se întâmplă în Turda și Câmpia Turzii, dă-ne un LIKE! 

loading...