m install
petlinii
nello construct

VIDEO – Un început de tornadă filmat la Aiton! La ce să ne așteptăm?!

zamblau eugen
floris

Un început de tornadă a fost filmat zilele astea la Aiton, lângă Turda! Tornada este un fenomen meteo care era neîntâlnit în România, însă schimbările climaterice au determinat apariția acestui fenomen în ultimii ani, fiind raportate cazuri pe întreaga suprafață a țării.

Tornadele se formează atunci când o cantitate imensă de aer cald (ciclon) urcă și aerul rece (anticiclon) coboară; prin deplasare se formează o pâlnie. Din cauza încălzirii globale, au ajuns să se formeze tornade și în România.

O tornadă puternică a fost raportată, în urmă cu câteva zile, în vestul Germaniei, informează Știrile Pro TV.

Procesul de formare al vârtejului este complex, fiind azi încă în fază de cercetare. Vântul ia naștere când sunt îndeplinite anumite condiții climaterice.

Tornadele sunt legate de anumite zone geografice și perioade ale anului. În Evul Mediu, ele erau considerate ca fiind „duhuri rele”.

O tornadă sau tornado (din spaniolă tornar = a se întoarce; tornear = răsucire), sau și trombă puternică, este un vânt foarte puternic ce acționează pe un areal redus sub formă de vârtej de aer, fiind frecvent pe teritoriul Americii de Nord unde mai e numit și twister.

Vântul se rotește în atmosferă pe o axă verticală, fiind în corelație cu mișcările de convecție a aerului; este însoțit de nori negri de furtună (cumulus și cumulonimbus). Tromba vârtejului de aer se înalță de la suprafața pământului până la nivelul norilor, această definiție a lui Alfred Wegener (1917) fiind valabilă încă și azi.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 73 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj

Ultimele articole: