m install
petlinii
nello construct

ANALIZĂ: Cum stau partidele/candidații cu fanii pe internet? Bătălia LIKE-urilor…

floris

Dezvoltarea rețelelor de social media, în special Facebook (în Turda sunt 24.000 de conturi), a dat posibilitatea partidelor politice și politicienilor să-și îndrepte atenția și spre această zonă, pentru a comunica cu electoratul și pentru a încerca să mai ”câștige” simpatizanți. Cum arată și ce promovează paginile politice din Turda, vă prezentăm mai jos!

 

În Turda au fost create peste 10 pagini politice (partide politice sau candidați/politicieni), însă doar vreo 6 au minim 1000 de simpatizanți. Printre acestea se regăsesc paginile lui Cristian Matei, Tudor Ștefănie, Mircea Irimie, Mișcarea Populară Turda, Lucian Nemeș și ALDE Turda.

TurdaNews vă prezintă mai jos topul local al paginilor politice (sau cu iz politic), cu o scurtă analiză a fiecăruia:

1. Matei Cristian – 3.718 fani

Pagina lui Cristian Matei este bogată în postări de la diverse evenimente politice, dar are și numeroase postări cu tentă religioasă, în funcție de sărbătorile creștine din cursul anului. Lipsesc declarațiile politice, fie că e vorba de teme locale sau naționale, iar la informațiile personale (CV, reușite) nu prea găsești nimic. Poza de profil este combinată în culorile steagului național, în timp ce poza paginii (cover photo) reprezintă un instantaneu de la recenta lansare a candidaturii sale, alături de colegii din PSD. Pagina are și un link de trimitere spre siteul propriu, însă siteul este nefuncțional.

Nu conține evaluarea facebook privind timpul în care răspunde la mesaje (fie nu are mesaje, fie se răspunde cu foarte mare întârziere).

2. Tudor Ștefănie – 2.533 fani

Pagina candidatului PNL pentru funcția de primar are foarte puține postări cu tentă politică. Majoritatea au legătură cu sportul local, cu elogiile aduse Salinei Turda sau cu diverse acțiuni culturale, promovate de municipalitate, Tudor Ștefănie fiind primarul în exercițiu. Apar și mesaje de condoleanțe, iar mesajele cu iz religios (sărbătorirea unor sfinți) pare că s-au oprit undeva pe la începutul lunii ianuarie. Lipsesc declarațiile politice, pe teme locale sau naționale. La fel, lipsește promovarea unor teme de dezbatere locală din punct de vedere administrativ (având în vedere că este primarul în exercițiu), legătura cu cetățeanul făcându-se prin comentarii ale cetățenilor la postările primarului despre cu totul alte lucruri. Un ultim exemplu este albumul foto de la partida de handbal Potaissa Turda – CSM Focșani, promovat pe pagina sa, la care o femeie i-a adus la cunoștință despre situația aparatelor de sport din Parcul Teilor (ce-i drept, primarul răspunde la sesizări, chiar dacă nu sunt pe subiectul postărilor sale). În cazul său, apar unele informații personale, privind CV-ul. Poza de profil este una de tip oficial (primar), cu două distincții/ordine religioase, iar fotografia cover este de la lansarea candidaturilor primarilor PNL din județ, unde apare alături de lideri importanți ai PNL.

Conține evaluarea Facebook, privind reacția la mesaje, aceasta fiind: ”răspunde de obicei în câteva ore”.

3. Mircea Irimie – 1.597 fani

Pagina deputatului Mircea Irimie reprezintă o combinație între mesajele politice (luări de cuvânt în Parlament, rapoarte de activitate, dezbateri parlamentare), mesajele care țin de o ”istorie a zilei”, participarea la diverse evenimente sau postări cu caracter religios (interesant este că și în cazul său acestea au cam încetat, după debutul lunii ianuarie 2016. Ce-i drept, în presa locală a apărut o analiză a mesajelor/comunicatelor transmise de liderii politici locali, care critica prezența numeroasă a mesajelor de tip religios, în condițiile în care politicienii ar trebui să se îndrepte mai mult spre lucruri mai practice, în folosul și în legătură directă cu cetățeanul.

În cazul său, regăsim o formulă comprimată a CV-ului. Poza de profil este una mai veche, promovată în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2012, când a candidat din partea PDL/ARD. Poza cover redă sigla și denumirea partidului din care face parte. ALDE Turda are o pagină distinctă de Facebook, cum nu am regăsit în cazul PSD Turda sau PNL Turda, care are 1.093 fani.

4. Mișcarea Populară Turda – 1.581 fani

Mișcarea Populară Turda are pagina de Facebook cu cei mai mulți fani, în cazul partidelor politice. În cazul Mișcării Populare nu se regăsește promovarea unor pagini personale ale unor lideri locali, preferându-se mai mult promovarea partidului și a echipei. Pe pagina Mișcării Populare se regăsesc articole din mass media, redistribuite pe pagină, care fac referire la activitatea partidului. Pe lângă astea, există postări de la diverse acțiuni ale partidului. Lipsesc declarațiile politice, pe teme locale sau naționale, ale liderilor formațiunii, care ar putea genera la rândul lor diverse dezbateri pe rețeaua de socializare.

Fotografia de profil reprezintă sigla partidului, adaptată organizației din Turda, iar fotografia de copertă redă o zonă din centrul localității.

Interesant este că Mișcarea Populară are o pagină creată atât pentru Organizația de Femei (931 fani), cât și pentru Organizația de Tineret (562 fani).

5. Lucian Nemeș – 1.150 fani

Pagina viceprimarului Lucian Nemeș (ex-PPDD, actual UNPR după fuziunea partidelor) conține promovarea unor evenimente la care a participat, dar are și unele mesaje periodice, prin intermediul cărora se adresează electoratului. Pagina conține un CV, iar mesajele cu tentă politică sau de promovare ale propriului partid sunt aproape inexistente în ultima perioadă. În schimb, apar și postări de natură personală. De altfel, această tendință se regăsește și în ceea ce privește fotografia de copertă, care totuși nu este bine poziționată, prezentând un grup într-una din zilele Crăciunului, dar în care capetele unora sunt ”tăiate” din ceea ce se vede inițial în fotografia de copertă. Fotografia de profil datează din august 2014.

6. ALDE Turda – 1.093 fani

Pagina ALDE Turda este un mix între promovarea lui Mircea Irimie, promovarea unor evenimente/acțiuni ale partidului și distribuirea unor articole care au legătură cu ALDE. Ca și în cazul Mișcării Populare, lipsesc declarațiile politice ale unor lideri ALDE Turda, pe diverse teme, locale sau naționale. De asemenea, nu se regăsesc declarații/precizări/informații despre activitatea consilierilor locali (ALDE Turda având 2 consilieri locali la Turda, Ovidiu Micu și Rozalia Crișan).

Fotografia de profil și cea de copertă redau însemnele partidului și denumirea formațiunii politice.

7. T9 – 767 fani

Am inclus în analiză și această pagină, chiar dacă nu este una eminamente politică, ea prezentându-se mai mult sub forma unei comunități. Însă, având în vedere anunțul de la începutul acestui an, privind existența unui candidat pentru funcția de primar (Andrei Suciu), susținut de T9, se poate spune că, cel puțin la acest moment, T9 are și un caracter politic.

Pagina conține promovarea postărilor de pe siteul propriu (www.turdanoua.ro), combinate cu unele ”luări de poziție”, în cazul unor sesizări/nereguli. Însă, conține prea puține informații despre ceea ce este și ce își propune T9, cu identificarea unor membri, precum și lansarea în dezbatere a unor teme de interes local sau a unor inițiative constructive (există unele încercări pe site, însă le lipsește profunzimea).

Surprinzător, în mod plăcut, este că pagina este apreciată de Facebook pentru răspunsurile foarte rapide pe care le dă mesagerilor ei. Iată aprecierea: ”Răspunde de obicei în câteva minute”.

Poza de profil redă logoul asociației T9, iar pagina de copertă redă îndemnul adresat turdenilor, într-un colțișor putând fi văzută și o parte din oraș (vedere aeriană). Ambele fotografii au fost actualizate recent.

Concluzie

Ca o concluzie, candidații/partidele par să nu fi penetrat prea bine social media, iar asta este evident în momentul în care ne raportăm la cele 24.000 de conturi, politicianul cu cele mai multe like-uri la activ având doar aproximativ 15,5% din potențialul existent (fără a ține cont de faptul că printre cei care apreciază o anumită pagină pot fi și persoane/conturi dintr-o altă localitate).

Majoritatea paginilor nu promovează decât acțiuni/postări ale partidelor/candidaților, fără să lanseze teme de dezbatere, care să genereze discuții și să ducă la o poziționare/identificare mai clară a formațiunii politice sau a candidatului, fructificând astfel marele avantaj pe care-l dă social media.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 74 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda