marian morar
m install
nello construct

Criza ambulanțelor ar putea avea ca soluție implicarea administrațiilor!

zamblau eugen

În ultima perioadă, numărul de reclamații privind timpul în care o ambulanță ajunge la destinatar/apelant a crescut îngrijorător de mult în zona localităților Turda și Câmpia Turzii. S-au raportat cazuri în care ambulanța a ajuns la solicitant abia după câteva ore!

 

Principalul motiv se datorează numărului mic de ambulanțe existente în zonă, repartizate de Serviciul de Ambulanță Cluj (care gestionează acest serviciu, care nu este subordonat nici administrațiilor locale și nici spitalelor!). Atât la Turda, cât și la Câmpia Turzii, există doar câte 2 ambulanțe, care deservesc și zona rurală aferentă, undeva până pe la 30 de kilometri. Pe de altă parte, există numeroase cazuri în care pacienții sunt transportați la Cluj, pentru diverse investigații, iar pentru acest lucru sunt folosite tot ambulanțele, care sunt absente în zonă câteva ore (ca studiu și analiză a acestei probleme: se pot eficientiza unele servicii de investigații medicale, de tip computer tomograf de exemplu, prin colaborarea cu clinici private din zonă, cum ar fi Clinic Med Diagnosis, care astfel ar reduce mult timpul alocat unei deplasări la Cluj).

TurdaNews a încercat să găsească o soluție pentru această problemă, iar concluzia este că administrațiile locale se pot implica activ pentru rezolvarea situației.

Am adresat câteva întrebări Ministerului Sănătății, pentru a ne edifica asupra soluțiilor posibile în rezolvarea acestei probleme, inclusiv prin implicarea administrației locale. Soluția oferită de oficialii din Minister a fost aceea că administrațiile locale pot achiziționa ambulanțe dotate, pe care apoi să le ofere Serviciului de Ambulanță (pentru integrarea în serviciul de urgențe 112), iar acestea ar urma să deservească doar zona administrației finanțatoare.

În acest caz, există două variante. Prima: în care administrațiile locale achiziționează separat ambulanțe. A doua: în care administrațiile locale din zona arealului Turda – Câmpia Turzii (inclusiv cele din mediul rural) găsesc o formulă asociativă legală, prin intermediul căreia să achiziționeze astfel de ambulanțe din banii publici, pentru a rezolva această problemă atât de des reclamată de cetățeni. Menționez că printr-un astfel de tip se asociere s-au atras o sumedenie de bani europeni, pentru dezvoltarea și înlocuirea rețelelor de apă și canal din zonă, acesta fiind un model de funcționalitate asociativă a administrațiilor locale, pentru rezolvarea eficientă a unei probleme comune.

Indiferent de variantă, procedura ar fi aceeași: administrația locală (asocierea administrațiilor locale) achiziționează ambulanța, apoi o predă către Serviciul de Ambulanță Cluj, pentru a deservi zona respectivă (evident, există și soluția unor acțiuni publice care să vizeze donații pentru achiziționarea unor ambulanțe, dar procedura ar putea fi ceva mai anevoioasă). Costul unei ambulanțe dotate se ridică undeva la 80.000-100.000 de euro (adică mai puțin de cât se alocă într-un an, de exemplu, pentru Zilele Localității). După achiziționare, ar mai exista doar problema de personal. Oficialii Ministerului Sănătății au precizat că în cazuri concrete, dacă va exista un deficit de personal, se poate face un memoriu către Minister, iar acesta va aproba angajările respective, pentru ca serviciul să funcționeze în parametrii normali.

Totodată, ni s-a oferit un exemplu elocvent în acest sens, respectiv Primăria Municipiului București, care recent a făcut o licitație pentru achiziționarea a peste 100 de ambulanțe dotate, pentru a deservi necesarul bucureștenilor, pe modelul expus anterior (detalii AICI).

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 74 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj

Ultimele articole:

AdSense grafic right 2