Scrie un comentariu

Un numeros public a fost prezent, marţi, 27 februarie 2018, la Galeria „Arte”, de pe strada V.Alecsandri nr. 1, unde s-a desfăşurat vernisajul expoziţiei de arte vizuale „Consonanţe plastice”, aparţinând artistei turdence Felicia Răcean, coordonatorul secţiilor externe de artă vizuală Turda şi Câmpia Turzii ale Şcolii de Arte Cluj.

Amfitrionul evenimentului a fost, ca întotdeauna la acest gen de evenimente, actorul Petre Băcioiu, care a remarcat în deschidere adresându-i-se, la un moment dat, expozantei: „Cred că adevărata creaţie se face din frumuseţe şi din seninătate şi ce văd eu aici expus vine din tine. Nu face decât să confirme chiar acest titlu, „Consonanţe plastice”. Eşti în consonanţă cu natura, în consonanţă cu noi înşine, cu societatea în care trăim”.

A urmat apoi cuvântul autoarea, care şi-a prezentat concepţia despre artă şi viaţă, astfel: „Am vrut să vă arăt câte ceva din ce am creat cu sufletul. Broderiile mi-au luat cam douăzeci de ani din viaţă iar munca a fost, bineînţeles, imensă. Este pentru prima oară când expun o mare parte din aceste broderii, care sunt din domeniul artei decorative. Temele sunt diverse. Portrete, peisaje, portrete de inspiraţie religioasă, icoane, vitralii şi mandale, plus o lucrare istorică de mici dimensiuni „Plânsul Bucovinei pentru Patria-Mamă”, în care am pus mult suflet. Efectiv, dacă nu trăieşti ceea ce faci nu iese nimic şi asta le recomand absolvenţilor cărora azi le vom oferi diplome – şi cursanţilor – să trăiască ceea ce creează şi să pună suflet fiindcă fără aceste elemente ale creaţiei nu se poate face artă”!

La rândul său, dl. Vasile Corpodean, managerul Şcolii de Arte Cluj a ţinut să rememoreze împrejurările în care a cunoscut-o pe d-na Felicia Răcean, în urmă cu 16 -17 ani şi modul în care a ajuns să colaboreze cu aceasta, în cadrul secţiilor externe ale Şcolii de Arte de la Turda şi Câmpia Turzii. Apoi, a făcut următoarea mărturisire: „Această expoziţie face parte dintr-un proiect unic, interesant, căruia i-am zis „Artele Turdelor”. Probabil că zicându-i astfel lumea va înţelege că ne referim la Turda şi Câmpia Turzii şi săptămâna trecută am fost într-o tabără de iarnă – unde cursanţii au realizat lucrări legate de Centenarul Unirii României şi de anotimpul iernii. În urmă cu o lună am organizat o expoziţei a cursanţilor secţiei externe din Câmpia Turzii, acum este expoziţia mentorului celor două secţii iar peste o lună tot aici vernisăm o expoziţie a secţiei Turda. Ca să nu mai zic de prezenţa masivă a dumneavoastră, a celor din această zonă, la „Seara Artelor”. Sunteţi o armată de 60 de cursanţi, un adevărat record şi vă felicit”.

În continuare, managerul Vasile Corpodean a înmânat diplome unor absolvenţi, iar apoi a avut loc un reuşit micro-recital de chitară clasică a lui Cristian Zaharia, expertul clasei de chitară clasică şi folk a şcolii.   

Dacă îți place să știi tot ce se întâmplă în Turda și Câmpia Turzii, dă-ne un LIKE! 

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Tu ești un vizitator anonim ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator