promo 650x150 700lei

Scrie un comentariu
Prof. Dr. Mircea Sabău, născut la 24 August 1934 la Turda, din părinţi ardeleni proveniţi din Ţara Moţilor va fi comemorat mâine la ora 10,30 la liceul de unde şi-a făcut primi paşi în viaţă, Colegiul Naţional "Mihai Viteazu".

 

Şcoala primară şi liceul le-a urmat la Turda, de unde a plecat apoi la Bucureşti pentru a urma cursurile Facultăţii de Fizică a Universităţii C.I. Parhon între 1952-1957.

 

"Încă de mic s-a dovedit un copil curajos, integru şi demn, cu o voinţă de fier, care iubea şi căuta Adevarul peste tot. În timpul liceului şi a facultăţii a suferit nedreptăţile şi cruzimile regimului comunist, care-l pedepsea pe el, ca pe atâtea milioane de români" spune Dana Deac, viceguvernatorul Societăţii Culturale Filarmonia, filiala Turda.

 

După ce şi-a luat licenţa în Fizica Nucleară (1957), a lucrat 18 ani la Institutul de Fizică Atomică din Bucureşti, la început în secţia de Reactori Nucleari. După ce s-a pus la punct fizica reactorului, a început să înveţe fizica energiilor înalte, transferându-se la secţia respectivă şi luându-şi doctoratul în acest nou domeniu (1970) în care a mai lucrat apoi 5 ani la Institutul Unificat de Fizică Nucleară de la Dubna, URSS.

 

Mircea Sabău a rămas, alături de soţia sa, Carmen, cu sufletul şi inima la România şi locurile natale, deşi s-a stabilit de mulţi ani în SUA.

 

În 1998 a ieşit la pensie (împreună cu soţia lui) din domeniul ştiinţelor, pentru a se dedica în întregime, cu pasiune şi dragoste, Culturii româneşti. Profesor Doctor Mircea Sabău a fost membru al Biroului Director şi Raportor la ONU al Consiliului Mondial Român. Împreună cu soţia sa au contribuit la compunerea şi semnarea a zeci de documente, scrisori şi petiţii, menite să apere Drepturile Omului. A murit anul trecut pe 15 iunie.

 

Conducerea CNMV a hotărât ca laboratorul de fizică să poarte numele "prof.dr.Mircea Sabău". De asemeanea va fi dezvelită o placă comemorativă realizată de către artistul plastic turdean Cornel Vana, va fi editată o carte postală ilustrată "In Memoriam: Prof.dr.Mircea Sabau", va fi premiat elevul Nistor Dorian, evidenţiat la concursurile de fizică din anul şcolar 2009-2010 şi se va planifica organizarea anuală a unui concurs de fizică care să poarte numele regretatului om de ştiinţă şi cultură turdean.

viamso feb2019

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator