promo 650x150 700lei

Scrie un comentariu

La finele lunii octombrie 2011, Primăria Turda a transmis o adresă către Ministerul Mediului şi Pădurilor, în care se comunica explicit refuzul de a figura printre potenţialii beneficiari ai unei posibile finanţări prin programul "Reabilitarea sit-urilor poluate istoric".

Erau vizate zonele Depozit batal Arieş şi Depozit mal drept Arieş - spatele stadionului municipal.

Documentul transmis Ministerului menţiona faptul că autorităţile de mediu au făcut propuneri în acest sens, respectiv de evaluare a posibilităţii includerii altor două zone poluate istoric cu deşeuri provenind de la Uzina Chimică Turda (UCT), în cadrul proiectului "Reabilitarea sit-ului poluat istoric - Depozit deşeuri periculoase UCT-Poşta Rât".

Refuzul Primăriei, însă, a fost clar:

"NU mai dorim/intenţionâm să figurăm în evidenţele POS Mediu ca potenţiali beneficiari ai unei posibile finanţări prin programul "Reabilitarea sit-urilor poluate istoric", pentru zonele: Depozit batal Arieş şi Depozit mal drept Arieş - spatele stadionului municipal, având în vedere faptul că există în derulare alt program de finanţare, aparţinând Administraţiei Fondului pentru Mediu, pentru "refacerea siturilor poluate istoric", conform Ord. Nr. 2072/12.08.2011, care ne oferă posibilitatea accesării de fonduri în vederea decontaminării acestora", se menţionează în adresa transmisă Ministerului Mediului.

În prezent, suntem în anul 2014, iar din cele trei zone amintite anterior, doar una beneficiază de o finanţare pentru decontaminare, respectiv zona Poşta Rât. celelalte două zone, pentru care s-a transmis refuzul de decontaminare, nu sunt cuprinse nici în ziua de azi într-un proiect de finanţare în vederea decontaminării!

Ba mai mult, licitaţia pentru decontaminarea zonei Poşta Rât s-a finalizat cu multe semne de întrebare, după ce firma câştigătoare (Romabelt din Târgu Mureş), considerată a fi apropiată administraţiei locale (este aceeaşi firmă care a executat reabilitarea Colegiului Naţional Mihai Viteazu, iar în prezent lucrează la reabilitarea Grădinii Zoologice), a avut o ofertă mai mare, din punct de vedere financiar, decât a altor concurenţi! Citeşte: Licitaţia pentru decontaminarea zonei poluate din Poştarât: Romabelt, o societate abonată la licitaţiile administraţiei locale din Turda!

Iată documentul exploziv:

Informaţii suplimentare:

Despre rezolvarea poluării de la Turda se vorbeşte, oficial, din anul 2001! Fără însă a se întâmpla ceva! În 29 august 2001, la Primăria Turda a avut loc o şedinţă, cu tema "Reconstrucţia ecologică a zonei industriale Turda şi transformarea acesteia în parc industrial". Evident, se vorbea despre rezolvarea problemei... Suntem în 2014 şi nu s-a întâmplat nimic!

În procesul verbal al şedinţei din 2001, se spune că s-au identificat depozite de HCH (hexaclorciclohexan, substanţă considerată a fi cancerigenă) pe suprafeţe totalizând circa 7 hectare şi cumulând o cantitate de circa 60.000 de tone, pe 6 amplasamente:

- Depozit batal Arieş (între dig Arieş şi dig protecţie UCT) - 4000 mp cu 14.800 tone (deşeu pulbere)

- Depozit SCCA Constructorul Cluj - secţia Turda - 24.000 mp cu 13.300 (amestec de moloz cu deşeu pulbere)

- Depozit Poşta Rât - 10.000 mp cu 18.500 tone (amestec de moloz cu deşeu pulbere)

- Depozit DN 1 spre Alba Iulia - 5000 mp cu 13.800 tone (deşeu pulbere). E singurul depozit decontaminat, în urma lucrărilor la autostradă, de către CNADR.

- Depozit fostele ferme Avicola Bogata

- Depozit mal drept Arieş, în spatele stadionului

Iată ce se menţiona în acel proces verbal: "Depozitul de pe malul stâng al Arieşului - zona Poşta Rât - nu implică probleme de adâncime ci de freatic, pânza de apă freatică fiind foarte la suprafaţă. În schimb, batalul UCT (n.r. pentru care s-a refuzat finanţarea!) ridică probleme de adâncime (3-5 m), de concentraţie (800g/kg până la câteva mg/kg) şi de zona de dispersie (foarte mare)".

La vremea respectivă, se făcuse o idee de proiect, care includea toate zonele contaminate, preţul estimat pentru depoluarea totală cu HCH fiind estimat la circa 56 milioane USD. Pentru această variantă, finalizarea proiectului era estimată pentru anul 2007. Suntem în 2014...

viamso feb2019

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator