m install
petlinii
nello construct

Fostul procuror turdean, Dan Grigore Dragoste, a fost colaborator al Securității!

floris

Săptămânalul Gazeta de Cluj anunță că în ediția tipărită care va apare în data de 9 ianuarie 2016 va publica sentința prin care fostul procuror turdean Dan Grigore Dragoste (nume conspirativ: Gelu) a fost declarat colaborator al Securității, de către Înalta Curte de Casație și Justiție.

 

TurdaNews vă prezintă un extras din sentința dată de ICCJ, după ce CNSAS a atacat decizia inițială a Curții de Apel București, care a considerat că ex-procurorul Dan Grigore Dragoste nu a fost colaborator al Securității:

In motivarea cererii, reclamantul a aratat ca din cuprinsul Notei de Constatare nr. 011111501/09.06.2010, rezulta ca paratul, fiind executor judecatoresc la Judecatoria Turda, a fost recrutat la data de 27.08.1989 de catre Serviciul Municipal Turda, Inspectoratul Judetean de Securitate Cluj, pentru realizarea supravegherii informative in problema ‘JUSTITIA’, dar mai ales a incadrarii informative a sotului obiectivei ‘CLAUDIA’, lucrat prin D.U.I. (dosar de urmarire informativa). La aceeasi data a semnat Angajament, preluand numele conspirativ ‘GELU’. (…) 

Analizand actele si lucrarile dosarului, Inalta Curte constata ca sunt intemeiate criticile CNSAS in legatura cu activitatea paratului (…), fiind intrunite toate conditiile prevazute de OUG nr. 24/2008 pentru a se constata calitatea de colaborator al Securitatii a paratului. 

Astfel, in conformitate cu dispozitiile art. 2 lit. b) teza I din OUG nr. 24/2008, colaborator al Securitatii este persoana care a furnizat informatii, indiferent sub ce forma, precum note si rapoarte scrise, relatari verbale consemnaate de lucratorii Securitatii, prin care se denuntau activitatile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist si care au vizat ingradirea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului. 

Din materialul probator administrat in cauza, Inalta Curte constata ca in mod gresit instanta de fond a apreciat ca din continutul inscrisurilor aflate la dosar nu se poate retine indeplinirea cumulativa a conditiilor prevazute de dispozitiile art. 2 lit. b) din OUG nr. 24/2008, informatiile furnizate de parat neatingand calitatea impusa de lege, respectiv, aceea de a denunta activitati si atitudini potrivnice regimului totalitar comunist si care au vizat ingradirea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului. 

Motivarea instantei de fond in privinta neindeplinirii primei conditii nu poate fi retinuta, astfel cum a sustinut si recurentul-reclamant, intrucat este de notorietate faptul ca, inainte de anul 1989, postul de radio Europa Libera a avut in permanenta o pozitie anticomunista, fiind monitorizat de organele de Securitate, si, in acest context, audierea si eventual colportarea stirilor transmise de acest post de radio reprezenta o atitudine potrivnica regimului comunist. 

In cauza este indeplinita si cea de-a doua conditie, cu privire la vizarea incalcarii unor drepturi, intrucat in urma furnizarii unor astfel de informatii, astfel cum rezulta atat din rapoartele ofiterilor de Securitate, cat si din notele informative ale intimatului, persoanele respective au suportat consecinte concrete. 

De altfel, din textul de lege citat mai sus rezulta ca este suficient ca informatiile furnizate sa fi vizat ingradirea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, conditie care, in cauza de fata, este satisfacuta pe deplin de informatiile in litigiu. 

Astfel fiind, Inalta Curte, in temeiul art. 312 Cpc, va admite recursul declarat, iar rejudecand cauza pe fond, actiunea reclamantului CNSAS ca fi admisa, fiind intrunite toate conditiile legale pentru a se constata calitatea de colaborator al Securitatii a paratului„.

Vă reamintim că fostul procuror Dan Dragoste a fost condamnat la pușcărie, pentru comercializarea ilegală de alcool. Decizia de condamnare a fostului procuror turdean a rămas definitivă, în cursul anului trecut. Tot anul trecut, el a fost eliberat din funcția de procuror, după o perioadă de suspendare de câțiva ani, prin decret prezidențial.

Citește și: 

Procuror condamnat la puşcărie!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 74 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Ultimele articole: