Live Video
 

Marile schimbări fiscale din 2018, pentru societăți și persoane fizice

modulo 550

terran 650

De la 1 ianuarie 2018 au intrat în vigoare o serie de modificări fiscale, atât pentru societățile comerciale, cât și pentrupersoanele fizice, care realizează venituri din salarii sau din alte surse.

 

Iată principalele măsuri care se aplică persoanelor fizice și care au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2018:

 • majorarea salariului minim: salariul minim brut a crescut de la 1.450 lei la 1.900 lei. Creșterea de circa 30% se datorează, în mare parte, transferului contribuțiilor de la angajator la angajat. Raportat la net, cei care au fost încadrați la salariul minim vor primi circa 100 de lei în plus.
 • impozitul pe venit scade de la 16% la 10% pentru persoanele care obţin venituri din salarii, pensii, activităţi independente.
 • în cazul veniturilor din dividende, cota de impozitare de 5% se menține, însă la aceasta se va adăuga și 10% contribuții pentru CASS (asigurări sociale de sănătate), chiar dacă cel care ridică dividendele are un contract de muncă (până acum, în cazul existenței unui contract de muncă, se plătea doar 5% impozit pe dividende).
 • plata contribuțiilor sociale a fost transferată integral spre angajat, care va plăti o sumă de 35% din salariul brut (25% contribuții sociale CAS și 10% contribuții sociale de sănătate CASS). Sumele vor fi reținute ți virate de angajatori, care riscă pușcăria în cazul în care nu vor vira aceste sume în contul Statului. Angajatorii mai plătesc un procent de 2,25% din fondul de salarii, care acoperă riscurile de şomaj, accidente de muncă, concediu medical şi creanţe salariale.
 • persoanele cu activități independente (avocați, jurnaliști, scriitori, medici, notari etc) vor achita contribuțiile sociale la nivelul salariului minim, nu la nivelul venitului, cum era până acum, iar în cazul în care veniturile sunt sub salariul minim, atunci sunt scutiți de plata CAS și CASS. Este eliminată excepția de neplată a CASS pentru persoanele care au venituri din investiţii sau alte surse dacă obţin şi venituri din salarii sau pensii. Cei care nu sunt exceptaţi vor plăti CASS dacă obţin venituri anuale care însumează cel puţin 12 salarii minime (adică 22.800 lei, la un salariu minim de 1.900 lei, calculat pentru veniturile din 2017), din una sau mai multe surse de venituri, precum activităţi independente, cedarea folosinţei bunurilor, din investiţii (dobânzi, dividende etc.), activităţi agricole, asocierea cu o persoană juridică sau din alte surse. CASS se plătește în 4 rate trimestriale (570 lei/trimestru) la Finanțe, de către persoanele care se încadrează în această categorie.
 • angajaţii din sistemul public vor beneficia de vouchere de vacanţă, până la 30 noiembrie 2018, în cuantum de 1.450 de lei pentru fiecare salariat.
 • persoanele care părăsesc ţara pentru o perioadă mai mare de 180 de zile într-un an trebuie să anunţe Fiscul cu 30 de zile înainte de plecare, depunând un formular de rezidenţă fiscal, în caz contrar riscând amenzi

Iată măsurile care se vor aplica societăților comerciale, de la 1 ianuarie 2018:

 • pragul pentru microintreprinderi, pentru care se aplică impozitul în funcție de venituri, s-a majorat de la 500.000de euro la 1.000.000 de euro. Impozitul pe venit care se aplică este de 1% din venituri, în cazul în care societatea are minim 1 angajat cu normă întreagă sau de 3% din venit, în cazul în care societatea nu are angajați (impozitul pe profit a rămas la 16%).
 • sistemul ”split TVA” (plata defalcată a TVA) se aplică doar societăților care sunt în insolvență sau au obligații la plata TVA. Atenție, societățile care sunt plătitoare de TVA și trebuie să facă plăți spre o societate care practică sistemul ”split TVA”, trebuie să vireze sumele aferente în conturi distincte (TVA separat). Pentru ceilalți, sistemul este opțional, însă cei care vor să apeleze la el, vor plăti un impozit diminuat în acest an, cu 5% mai puţin la impozitul pe profit sau pe veniturile microîntreprinderilor.
 • plata contribuţiilor la pensii, sănătate şi şomaj, a TVA şi a impozitului pe profit şi venit în acelaşi cont la Trezorerie a fost amânată cu 6 luni, de la 1 ianuarie la 1 iulie 2018. Astfel, contribuabilii vor vira în continuare contribuţiile la pensii, sănătate şi şomaj într-un cont, iar TVA, impozitul pe profit şi cel pe venit în alt cont.
 • contribuabilii vor depune declaraţiile fiscale pentru obligaţiile aferente lunii ianuarie exclusiv în format electronic.

 

LIVE VIDEO pe TurdaNews:

Sâmbătă, 28 aprilie, ora 11.00:

Fotbal. Sticla Arieșul Turda - AS Viile Dejului

Dacă îți place să știi tot ce se întâmplă în Turda și Câmpia Turzii, dă-ne un LIKE! 

loading...