Live Video
 

maxiprest mai2018

banner newdesign 28.04

TVR Cluj: 10 hectare de teren contaminate cu deseuri periculoase, aflate pe malul Ariesului, vor fi transformate intr-o zona de utilitate publica

kaufland 650x100 22.12

Peste Arieș, în zona Poșta Rât, există circa 10 hectare de teren contaminat cu foste deșeuri de la Uzina Chimică Turda. Administrația locală a obținut fondurile europene necesare decontaminării și trasformării zonei într-un parc public, licitația pentru lucrări fiind lansată la începutul acestei luni.

 

”10 hectare de teren contaminate cu deseuri periculoase, aflate pe malul Ariesului, vor fi transformate intr-o zona de utilitate publica, printr-un proiect finantat din fonduri europene. Proiectul, in valoare de aproape 80 de milioane de lei, se va derula pe o perioada de 41 de luni. Bomba ecologica de la Turda, cum a fost numita, a fost pasata intre autoritatile si cele centrale din lipsa de fonduri. In tot acest timp, substantele toxice ajunsesera sa fie vandute pe post de insecticid”, menționează TVR Cluj.

Pe terenul care în prezent este contaminat, ar urma să se realizeze un parc public, cu diverse facilități recreaționale.

”Fazarea proiectului Reabilitarea Sitului Poluat Istoric – Depozit Deşeuri Periculoase UCT – Poşta Rât (Municipiul Turda) este un proiect iniţiat de Municipiul Turda şi finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020. In data de 07.11.2017 a fost lansată licitația pentru atribuirea contractelor .Durata de realizare a proiectului este de 41 luni, iar valoarea totală, fără TVA, este de 79.658.907,00 Lei.

Ocupând o suprafață de 10 ha, situl contaminat Poșta Rât este situat la est de centrul Municipiului Turda, la grila de referință 46o33’57.20”N, 23o48’50.70”, pe malul stâng al Râului Arieș. În ultimi ani au fost realizate studii asupra sitului Poșta Rât, studii în urma cărora s-a estimat că pe suprafața acestuia s-au depozitat de-a lungul timpului aproximativ 18.500 tone substanțe poluante.

Poluarea sitului Poșta Rât se datorează activităților desfășurate de fosta Uzină Chimică Turda, care, în perioada 1954-1983, a depozitat necontrolat deșeurile rezultate din procesele de fabricare ale pesticidelor. Principalul deșeu periculos, ale cărui efecte se resimt asupra sitului până în prezent este HCH (hexaclorciclohexan), poluant rezultat din procesul de fabricație a lindanului – pesticid utilizat, în trecut, în agricultură. Ca urmare a activităților de depozitare necontrolată a HCH-ului, desfășurate pe situl Poșta Rât, au fost afectate atât apa subterană, cât și solul și biodiversitatea zonei”, a spus primarul Cristian Matei, care speră ca lucrările să înceapă din 2018.


 

LIVE VIDEO pe TurdaNews:

-

Dacă îți place să știi tot ce se întâmplă în Turda și Câmpia Turzii, dă-ne un LIKE! 

loading...