m install
petlinii
nello construct

De la 1 ianuarie 2019 modificare la tarifele de salubritate! Reapare contribuția pentru deșeurile depozitate!

floris

OUG 74/2018 prevede introducerea contribuției pentru economia circulară, care se calculează la valoarea de 30 de lei/tona de deșeu depozitat. Din acest motiv, SC Prival Ecologic Serv SA a solicitat administrației turdene să aprobe reintroducerea unei poziții tarifare, separată și distinctă, la tarifele de salubritate. Practic, asta va duce la o majorare a tarifelor de salubritate cu 1,11 lei/persoană/lună și cu 4,46 lei/mc la persoanele juridice.

 

Conform OUG amintită anterior, contribuția pentru economia circulară ar urma să crească la 80 de lei/tonă, din anul 2020, ceea ce ar duce la o nouă majorare a tarifelor de salubritate.

După această majorare, la persoane fizice tariful va fi de 10,69 lei/lună, iar în cazul persoanelor juridice va fi de 50,44 lei/mc/lună, în ambele cazuri fiind inclus și TVA.

”Vă aducem la cunoștință că, începând cu 1 ianuarie 2019, se reactivează taxa specială de mediu, conform OUG nr. 74/2018, sub denumirea de ”contribuție pentru economia circulară!.

Aceasta este diminuată în cuantum față de cea aplicată anterior. Astfel, de la 80 de lei/tonă – calcul făcut pentru aprobarea tarifelor prin HCL nr. 59/28.02.2017 privind modificarea tarifelor practicate pentru activitatea de salubrizare menajeră – la 30 lei/tonă de deșeu depozitat.

Aplicarea taxei speciale anterioare a fost suspendată în perioada iulie 2017 – decembrie 2018.

Menționăm că pe toată perioada de suspendare taxa a fost evidențiată pe facturile abonaților cu valoarea zero, urmând ca aceasta să fie aplicată din nou la sfârșitul prestației pentru luna ianuarie, deci va apărea începând cu factura aferentă serviciului prestat pentru luna ianuarie 2019 cu valoarea diminuată așa cum am prezentat mai sus”, precizează conducerea societății de salubritate, în adresa transmisă către Consiliul Local.

Lunar, SC Prival Ecologic Servis SA depozitează circa 1.100 de tone de deșeuri, ceea ce înseamnă o majorare a facturii lunare de depozitare a deșeurilor cu aproximativ 33.000 de lei. Deșeurile din Turda se depozitează la Brașov sau la Odorheiu Secuiesc, în condițiile în care Consiliul Județean nu a finalizat Cenrtrul de Management Integrat al Deșeurilor, adică locul unde ar trebui să ajungă toate deșeurile din județ, deși finalizarea acestuia trebuia realizată încă de acum câțiva ani. Costurile nerealizării le suportă cetățenii turdeni, care plătesc, în tariful de salubritate, inclusiv transportul deșeurilor la Brașov sau Odorheiu Secuiesc.

În perioada sărbătorilor, turdenii au reclamat neridicarea deșeurilor menajere la timp, rețeaua de socializare Facebook fiind plină de fotografii care prezentau această stare de fapt.

”Datorită intrării României în procedura de infringement pe deșeuri, a modificărilor legislative ce vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2019 privind taxele suplimentare la gropile de gunoi, a supraîncărcării depozitelor de deșeuri autorizate accesibile nouă, combinate cu condițiile meteo nefavorabile transporturilor pe șosele au apărut întârzieri în evacuarea deșeurilor menajere de la populație.

Astfel, graficele de ridicare se pot decala cu 1 până la 2 zile. Apelăm la înțelegerea concetățenilor pentru neplăcerile create de această situație și vom depune toate eforturile pentru revenirea cât mai grabnică la normal”, se preciza într-un comunicat de presă al societății prival, dat publicității în 12 decembrie 2018.

În 21 decembrie 2018, societatea a transmis un nou comunicat de presă:

”Datorită unui cumul de factori neprevăzuți, la care s-au adăugat condițiile meteo nefavorabile din ultima săptămână, au apărut întârzieri în evacuarea deșeurilor menajere de la populație, graficele de ridicare decalându-se cu 2 până la 3 zile. În anumite zone ale orașului cu străzi în pantă nu am putut ajunge de mai mult de o săptămână, starea drumurilor nepermițând accesul autospecialelor.

În acest weekend situația va ajunge la normal, toate restanțele vor fi recuperate. Apelăm la înțelegerea concetățenilor pentru neplăcerile create și vom depune toate eforturile pentru a îndrepta lucrurile”.

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 74 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Ultimele articole: