m install
petlinii
nello construct

Exploatarea aurului la Roșia Montană: spre o dezvoltare sustenabilă sau o distrugere vehement susținută a României și a Națiunii române?

floris

Dacă am propune canadienilor sau americanilor să exploatăm „aurul” în țara lor, să beneficiem și să exportam 80% din această avuție” ne-ar lăsa? Nu cred! Poate ca să aducem gunoaiele lor la noi în țară da. Stăm la cozi interminabile și chiar plătim pentru a fi primiți pentru un NU la o amarnică viză de turist. Banul și numai banul contează.

Dragi Români de pretuntindeni, stimați Parlamentari, stimate domnule Președinte, stimate domnule Prim-ministru, stimați Membrii ai Parlamentului European, stimați Executivi ai Băncii Centrale Europene, stimați Reprezentanți ai UNESCO, stimați Investitori, vă rog primiți respectele mele alături de următorul text.

Mă adresez tuturor cu speranța că această scrisoare vă găsește cu inima deschisă spre a înțelege unele dintre aspectele expansiunii continue ale activității umane care sa dovedit a fii un progres tehnico-științific dar cu toții știm că în mare parte acest progres este responsabil pentru declinul echilibrului ecologic. Factorul antropic și ritmul expansiunii sunt destul de agresive iar suportul vieții pe pământ este depășit. Acest fenomen al declinului bunăstării la nivel Global numesc  a fi un efect secundar al inteligenței superioare, un efect desigur negativ. Rasa umană trebuie să ințeleagă că destul este destul iar limita este atinsă.

Din punct de vedere al evoluției speciilor superioare, viața ne invață diferența dintre bine si rău. Astfel și mintea umană trebuie să evolueze, să cunoaștem limitele și să apelăm la bunul simț obținut în timp din experiența înaintașilor noștrii. Din păcate, sistemul de valori umane a fost alterat din timpuri istorice, de la descoperirea pietrelor și a oțelului apoi am invățat să ne dăm în cap cu acestea și să ne ucidem pentru teritoriu, pentru bunuri și pentru faimă în fața celor care ne aplaudă.

Aceste comportamente, competitiv evolutive numite de către unii, ne-au dat șansa ca în timp să facem diferența între bine și rău astfel să adăugăm rezultatul procesului gândirii avansate în tabelul evoluției speciei umane.

Ca specie ne-am dezvoltat în jurul valorilor atribuite în urma unor convenții și percepute pentru diverse motive. Aurul strălucea iar mai târziu am descoperit că este cel mai bun conductor electric, dar cam atât. Am inventat moneda de schimb, generalizat acceptată în urma decretării și promisiunii din partea guvernărilor de a o recunoaște. Astfel am început să ne învârtim în jurul banilor și a valorilor virtuale, inventate, recunoscute dar făra esența reală, fără un etalon de cuantificare care să stea la baza unor principii ale valorilor reale. Aici umanitatea a rămas în urmă dar nu este târziu; soluții sunt și împreună le putem găsi și adopta. 

Mai jos includ pe scurt o propunere ca alternativă a investițiilor din partea celor interesați în „dezvoltare”, dar înainte de aceasta trebuiesc identificate în termeni generali natura și caracterul valorilor. 

Un lucru este critic important înainte de toate și anume, pentru a determina dacă o faptă este bună sau rea, dacă o activitate servește sau deservește, trebuie să aplicăm o regulă de „aur”:  schimbă rolurile și cu toată cinstea vezi în ce situație ai fi, imediat precum și pe termen lung. Această regulă poate fi aplicată absolut în toate situațiile, activitățile, intențiile și relațiile inter-umane. Aici este un simplu exemplu bine știut de altfel:

Dacă am propune canadienilor sau americanilor să exploatăm „aurul” în țara lor, să beneficiem și să exportam 80% din această avuție” ne-ar lăsa? Nu cred! Poate ca să aducem gunoaiele lor la noi în țară da. Stăm la cozi interminabile și chiar plătim pentru a fi primiți pentru un scurt și un mare NU la o amarnică cerere de viză pentru turism, fără explicații.

Se pare ca vizele au supapă asigurand un singur sens de accesibilitate. Este corect? Mai mult,  românii trebuie să „explice” de ce nu sunt de acord cu exploatarea aurului de la Roșia Montană ieșind în stradă cu zecile de mii, tineri, bătrâni, oameni adevărați ce suferă cu adevărat. Românii sunt oameni care trăiesc în adevaratul sens al cuvântului, au inimă, au respect și demnitate dar nu sunt respectați decât oarecum în preajma când trebuie să-și exprime votul electoral.

Dacă nu sunt respectați în totalitate de către aleșii lor oare cum să ne așteptăm ca cetățenii României să fie respectați de către străini și interesele străine care vin în România cu produsele unei tipografii (banii) pentru a le cumpara integritatea, pentru a extrage zăcămintele minerale mult căutate, avuția națională dată de la Dumnezeu și a o duce  în țările lor urmând ca apoi să se impună cu puterea economică crescută asupra Romăniei și asupra românilor. Această inginerie financiară cu titlul de investiție, speculă în termeni populari, este o formă de a ține sub control state democratice tinere, de multe ori aflându-seîn poziții destul de vulnerabile față de puterile economice actuale ale lumii.

Nu este târziu ca romănii încă o dată să-și afirme poziția și să-și apere interesele naționale, istoria și demnitatea de popor independent și liber dincolo de cazul Roșia Montana. Sacrificiile făcute de către  strămoșii noștrii pentru a ne apăra țara nu sunt în zadar. Este obligația noastră de a continua această misiune cetățenească spre a lăsa moștenire copiilor copiilor noștri o Românie liberă și independentă așa cum a fost inzestrată de la Natură.

VALORI  REALE VERSUS VIRTUALE

Din timpuri istorice umanitatea a convenit ca aurul să fie recunoscut ca valoare de schimb și de atunci și până in zilele noastre serii de războaie, crime odioase, acte de corupție și trădare a aproapelui, a neamului au răvășit această lume pentru achiziționarea în cantități cât mai mari în tezaur a valorilor virtuale precum aurul. Rezultatul? Durere, suferință, pierderi de vieți omenești si distrugeri in masă.

Aurul, argintul precum și pietrele prețioase au valori negative, mult sub zero. Deci aceste materiale minerale nu ne servesc ci ne creează mai multe pagube decât beneficii indiferent de tehnologia aplicată pentru extragerea lor.  Costul de exploatare a zăcămintelor și producție a materialelor finite sunt foarte ridicate, folosindu-se resurse naturale care se degradează, resurse umane și energetice colosale pe când aportul acestor elemente (așa zis prețioase) în viața omului este practic inexistent, mai cu seamă că rezervele de aur deja aflate în visteriile statelor sunt gigantice depășind cu mult necesarul pentru utilizarea lor în medicină, nanotehnologie, industria electronică, etc.

Valorile reale țin de viața și de suportul vieții. Resursele naturale, soarele și sistemele energetice bazate pe energia solară, fertilitatea pământului, prezența apei potabile și pentru irigații, aerul curat, toate culminând cu resursele umane (educate și sănătoase) reprezintă tezaurul ce-am moștenit, de care ne bucurăm și pe care avem obligația să trasmitem urmașilor noștri așa cum l-am primit sau mai bun, evoluat. Pentru aceasta măsuri drastice și imediate sunt imperativ necesare a fi luate de către noi toți ca societate, ca specie superioară aflată în procesul globalizării.

ESTE IMPERATIV NECESARĂ ȘI URGENTA STABILIREA UNUI ETALON AL BANULUI – UN SISTEM DE REFERINȚĂ MONETAR, DE CUANTIFICARE A ECONOMIEI BAZATE PE VALORI REALE

Sistemul economic clasic funcționează într-o buimăceală totală, specialiști dau dintr-un colț în altul folosind modele matematice și date statistice, observând trenduri și făcând pronosticuri, recurgând în final la diferite tatonări și mașinații care mai mult sau mai puțin întâmplător obțin sau nu ceva rezultate. Dorința de avuție bâjbâie de fapt într-un climat parțial luminat de o sursă artificial improvizată. Îmi permit aici în mod public să avertizez: Fără introducerea unui sistem de referință monetar, fără stabilirea unor metode de tranziție treptată către economia naturală nu va  fi posibilă redresarea economică pe termen lung decât mici amăgiri de moment și eventual la nivel regional.

 Imaginați-vă un inginer proiectând o casă stabilind dimensiuni fără a avea o unitate de măsură etalon (metrul, gradul, kilogramul, litrul, etc.) cu ambiția de a și-o amplasa pe un teren oarecare dar necunoscând punctele cardinale pentru orientare. Economia clasică funcționează exact în acest mod, iar „cartierul nostru economic” este fără dimensiuni reale, construit pe un teren instabil iar in unele situații chiar mlăștinos.  Ca specie umană ne raportăm la vecinii noștrii, anume Natura.

Natura funcționează după reguli foarte precise cu o economie naturală sistematic regenerabilă, ce-i confera stabilitate maximă. Toate sunt în regulă până la punerea în ecuație și a factorilor antropici, „vecinii naturii” care funcționează conform economiei clasice și au pretenția ca în mod sinergetic să colaboreze. Nu poți comunica dacă nu cunoști o limbă comună. Natura nu va funcționa după regulile stabilite de om, precum nu poți obține lapte de la o vacă dacă o bați. Natura, din care facem parte, are pretenția să o respectăm și  să-i vorbim limba: economia naturală sau bioeconomia.

 Criza economică Globală este perpetuată datorită consumerismului exagerat pe fondul lipsei unui etalon al banilor, a unui sistem de referință monetar. Această situație duce la gestionarea ineficientă a metabolismului social, a echilibrării consumului uman în raport cu capacitatea Naturii de a oferi. Un astfel de etalon, „Life Equivalent Etalon” (LEE) am propus în cadrul prezentării unei lucrări cu referire la „Triangular Eco-Kinematics Theory” [TEKT], in 2011 accesibil și acum pentru detalii. Necesitatea stabilirii unui sistem de referință monetar  a fost de asemenea propus în 2012 către Basel Committee on Banking Supervision (BIS). Probabil că mulți nu s-ar bucura ca banii lor să fie „cântăriți” până în momentul când vor realiza că această măsură ar asigura stabilitatea avuțiilor lor.

Criza economică și cea ecologică la nivel Global sunt în continuă agravare, ambele situații fiind de fapt  interdependente. Exploatarea aurului și activități de genul acesta, alături de supratehnologizare, în special cea care vizează luxul, nu face decât să amplifice discrepanța, dezarmonia între economia clasică și economia naturală. Economia naturală primează fiind dictată de principiile biofizice ce guvernează schimbul energo-chimic pe planeta noastră, chiar și în Univers.

SUSTENABILITATE

Activitatea umană, pentru a fi sustenabilă trebuie să indeplinească un rol și să urmărească un scop, ambele foarte bine definite. În speranța că acest mesaj către dumneavoastră să fie cât mai convingător, aici pe scurt imi permit să definesc  rolul și scopul: “Din viață, cu viață, pentru viață”.

Acum cateva zile mă aflam în spațiul aerian Canadian bucurându-mă de priveliștea oferită de la altitutine; doar ce-mi amintisem de bogăția naturală pe care Canada o posedă cu resursele bogate de apă curată, probabil cele mai mari. Canada știe să-și apere mediul, apele și să-și protejeze potențialul agricol și forestier, precum și resursele umane, culturale, spirituale. La fel și Statele Unite ale Americii, care-și apără interesele și cetățenii. Actele normative în aceste țări mari (mai cât un continent) sunt extrem de exigente și clare iar controalele sunt viguroase însoțite de penalități și pedepse substanțiale.  

Apa este esențială vieții. Este crucial a menține calitatea apei pentru a asigura viața pe planeta noastră nu numai în Canada și Statele Unite ale Americii dar și în România precum și oriunde pe Glob.

„INVESTIȚIILE” NE-SUSTENABILE

După mii de ani de abuzuri, invaziuni ale teritoriilor altora, conflicte armate si tensiuni ce includ interminabilul război rece, ca specie superioară ar fi cazul să facem diferențierea între bine și rău, să promovăm activitățile umane care susțin viața și descurajează crimele împotriva umanității.

Face parte din caracterul uman tendința de a trăda pentru urmărirea unui scop sau a unor foloase personale. Egoismul încă primează, altruismul apare numai în campaniile electorale, dar avem pretenția să numim inteligența umană ca fiind superioară iar evoluția omului ca specie este deseori confundată cu avansul tehnologic.

Una dintre indeletnicirile care au condus către un dezechilibru economic constă în actul speculei.O dată ce speculația  a intrat în joc, banii (valori virtuale, fară etalon, produsul unei tipografii) ușor obținuți au fost oferiți ușor pentru bunuri și resurse, astfel prețul acestora din urmă crescând a îndepărtat accesul altora care nu au intrat în jocul speculei.

Prețurile au ajuns astfel ca pe mulți să-i coste propria viață, fie că nu pot să-și asigure existența lor și a copiilor lor, fie că nu pot să-și întrețină sănătatea, fie că nu au acces la educație sau fie că ajung la disperare. Refugiul către consumul de substanțe  ( tutun, droguri, alcool, etc.), sau către o viața virtuală în fața calculatoarelor mai nou sunt expresii ale procesului de alienare ca rezultat al neîncrederii  continue în aproape, în stat și guvern. Scăderea nivelului de motivație și a productivității completat de supraconsumerism duce la declinul general al condiției umane, proces în urma căruia banii schimbă conturi și grupurile de interes colectează așa zisele profituri, care din urmă sunt doar goliciuni monetare nicidecum reale. Efectul domino are loc și la bine și la rău.

De aceea continuăm să căutăm aur, cu credința că va aduce stabilitate monedei.? Absolut nu! Știți foarte bine că o va distruge cu timpul precum va distruge și viața în întregimea ei; este doar o chestiune de timp iar procesul a început cu secole în urmă numai că recent a devenit mai perceptibil. Aurul precum și alte metale așa zis prețioase reprezintă marfă de speculă. Este „speculat” faptul că aurul este perceput ca valoare. Aurul nu produce decât necazuri iar istoria ne povestește.

Situația concretă la Roșia Montană? Sistemul de valori "umane" încă o dată își arată colții. Să scormonim pământul ca să umplem buzunarele. Conturile cui? De la Imperiul Roman, Imperiul Otoman, acum Imperiul CAPITALIST , toți vin să ne DECAPITEZE, și pe cei vii și pe cei morți și viitorul și istoria și apele și cultura.

Suntem de vânzare ca Națiune, ca țară? Ar fi mai rău decat prostituția. Nu putem să ne punem "la produs și strămoșii și viitorul copiilor noștri".

O mână de “investitori” vor să-și mărească veniturile peste noapte. Care este costul ? Viața unei Națiuni.  Pe termen lung? Viața întregii planete, inclusiv a „investitorilor” în goană către averi căci va trece foarte mult timp pâna vom putea vreodată să populăm o altă planetă să avem apoi ce distruge „investind”.  Dacă nu este sustenabilă o investiție nu este decât o bombă cu ceas.

PROPUNERE PENTRU O INVESTIȚIE ALTERNATIVĂ EXPLOATĂRII AURULUI

Adevăratul „aur”, adevăratele resurse naturale sunt oamenii și mediul ce susține viața acestora. Investește în viitor, în oameni, adevăratul „aur” care se multiplică singur. Potențialul agricol al României deasemenea nu este de neglijat. Distrugând mediul se distruge tot ce se numește viață și desvoltare durabilă. Îmbunătățirea sistemului de educație primar, secundar, universitar precum și a cadrelor militare, pregătirea populației pentru cetățenie, finanțarea activităților de cercetare științifică, a activităților cultural artistice și a competițiilor sportive pentru îmbunătățirea calității vieții și a condiției umane sunt cele mai stabile și respectate investiții.

România invită și are porțile deschise investițiilor străine, adevărate investiții, în procesul Globalizării depășind astfel cadrul frontierelor artifcial create de om.

Frontierele geografice precum și cele ale necunoașterii treptat au fost șterse iar umanitatea a ajuns la nivelul să înțeleagă că scopul nostru ca specie umană este de a servi porunca lui Dumnezeu care, repet, se regăsește pe scurt în: “Din viață, cu viață, pentru viață”.

Mulțumesc tuturor pentru atenție. Îmi cer iertare dacă am ofensat pe cineva, direct sau indirect. Este evident că nu aceasta-mi este intenția.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 74 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Ultimele articole: