Scrie un comentariu

Dupa intrarea mea in Consiliul Local al Municipiul Campia Turzii din luna aprilie 2017, ceea ce am crezut ca este o exceptie la modul de pregatire a sedintelor de consiliu, se pare ca este un mod de lucru permanent.

 

Ma refer la faptul ca, pe langa proiectele de hotarare care sunt introduse de la inceput pe ordinea de zi a sedintei, proiecte care ne sunt transmise in timp util, avand posibilitatea sa le studiem si sa le analizam in cunostinta de cauza, la inceputul sedintelor de comisie si cei mai grav la inceputul sedintelor in plen, suntem bombardati efectiv, cu noi proiecte de hotarare care sunt introduse pe ordinea de zi ad-hoc.

Acest lucru l-am semnalat aproape la fiecare sedinta de consiliu. Efectiv, sunt proiecte de hotarare pe le citim prima data in timpul sedintelor si nu e de mirare ca suntem nevoiti sa tot revenim si iar sa revenim si apoi sa revizuim aceiasi hotarare de consiliu de mai multe ori. Ar fi interesant un punct de vedere din partea executivului in acest sens.

Picatura care a umplut paharul, a fost introducerea pe ordinea de zi a sedintei din 20 iulie 2017, a trei proiecte de hotarare in care erau recomandati membri in consiliile de administratie a celor trei companii de stat ce apartin consiliului local, si anume Compania deSalubritate, Domeniul Public si Parcul Industrial, proiecte de hotarare care ni s-au transmis inainte de inceperea sedintei in plen.

Cand a venit randul pe ordinea de zi a celor trei proiecte, ni s-a prezentat procedura de lucru a comisiei, si anume, faptul ca intr-o sedinta ordinara anterioara a fost aleasa comisia care raspunde de selectia candidatilor, ca s-au publicat anunturi pe site-ul primariei si in presa in acest sens. Corect pana aici, dar vis-à-vis de modul de alegere a comisiei, chiar daca a fost desemnata prin vot in sedinta de consiliu, am serioase semne de intrebare. Mentionez ca, nu ma refer la angajatii primariei desemnati sa faca parte din comisie, asupra carora nu am dubii cu privire la corectitudinea lor, ci la desemnarea din randul consilierilor locali de reprezentanti doar din partea coalitiei care are majoritate, PNL-UDMR-PPUSL.

Cu toate ca, in alte situatii (ca de exemplu, revizuirea regulamentului de functionare a consiliului local), au fost desemnate in comisii persoane apartinand tuturor partidelor. Au fost destule cazuri, cand am fost convocati toti consilierii locali de catre d-l primar, si am fost consultati pentru anumite probleme importante ce privesc localitatea noastra. Un mod de lucru pe care personal l-am apreciat si l-am considerat util, participand de fiecare data. Dar, se pare ca acest lucru se face doar in anumite situatii.

Continui cu prezentarea a ceea ce s-a intamplat in sedinta de consiliu: la cele trei proiecte de hotarare, s-au anexat liste cu persoane recomandate de catre comisia de selectie a canditatilor, in care apareau doar numele persoanelor propuse sa faca parte din consiliile de administratie a celor trei societati, fara nici un alt detaliu (profesie, varsta, experienta profesionala).

Pe raportul comisiei de selectie apareau doar numele persoanelor si acelea incomplete si specificatia “recomandat”. Personal, am solicitat presedintelui comisiei de selectie, detalii suplimentare pentru fiecare persoana, sa nu fim pusi in situatia de a vota doar niste nume, fara a vea nici o alta informatie despre aceste persoane.

Nu am inteles de ce, dar s-a refuzat categoric sa ni se prezinte aceste informatii. Din ceea ce am sesizat, pe presedintele comisiei de selectie l-a deranjat chiar foarte tare solicitarea mea. Daca domnia sa a refuzat sa ne prezinte aceste informatii, am solicitat consiliului local ca in perioada urmatoare, sa am acces la raportul final al acestei comisii. Mai departe, coalitia majoritara a functionat ireprosabil, ca de fiecare data cand e ceva de impartit si cu majoritatea simpla au fost desemnate 15 persoane in aceste consilii de administratie.

Bineinteles, ca este o simpla “coincidenta” ca din aceste consilii de adminstratie fac parte numai persoane apropiate coalitiei PNL-UDMR-PPUSL (frati, rude, angajati ai liderilor, membri de partid). Este prima data cand aceeasi persoana face parte din DOUA consilii de administratie, pe “surse” aflandu-se ca este angajata unui lider din coalitia mentionata mai sus. Este regretabil faptul ca la aceste selectii se prezinta doar apropiati ai partidelor ce se afla la putere si alte persoane din Campia Turzii, care au pregatirea si experienta necesara nu fac acest lucru, motivul fiind clar, ca intuiesc de la inceput cam care este rezultatul final.

Probabil vor fi luari de pozitie, ca totul a fost la vedere, ca sub adapostul legii totul a fost corect, ca luarea mea de pozitie este pur politica. Dar daca au vrut sa fie asa de corecti, de ce nu s-a apelat la o firma profesionista, cu experienta, specializata in recrutare de personal, selectata in conditii de piata, cu respectarea legislatiei achizitiilor publice. Sunt convins ca in aceste conditii ar fi fost mult mai multi candidati. S-a optat insa pentru alta forma, legala, dar smechereasca, cu comisie de selectie desemnata de coalitia aflata la putere in consiliu local, comisie care sa analizeze dosarele canditatilor si sa faca faca recomandari, iar persoanele selectate sa fie validate tot de catre consiliul local, unde coalitia PNL-UDMR-PPUSL avand majoritate sa-si poata impune oamenii proprii.

Ne mai miram ca cele trei societati functioneaza cum fuctioneaza si ca au produs pierderi uriase bugetului consiliului local?

Vorba unui proverb: ” pare cusuta cu ata alba”.

Adrian MISCHIAN - consilier local PMP Câmpia Turzii.

TurdaNews este un portal informativ deschis oricărei persoane care vrea să-şi exprime opinia, în mod public, indiferent că e vorba de oameni politici, sportivi, oameni de afaceri, profesori, jurnalişti, reprezentanţi ai societăţii civile, cadre didactice etc. Ne puteţi transmite opinia dvs, pe diverse teme de interes, la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Dacă îți place să știi tot ce se întâmplă în Turda și Câmpia Turzii, dă-ne un LIKE! 

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Tu ești un vizitator anonim ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator