m install
petlinii
nello construct

Gelu Florea: O lecție de manipulare! Mare atenție, chiar și când vedeți cu proprii ochi și auziți cu propriile urechi!

floris

De câteva zile, pe la televiziuni și pe internet a făcut furori o înregistrare din 2017 cu premierul desemnat al României, Viorica Dăncilă, care ar fi gafat spunând că Iranul și Pakistanul sunt state membre ale Uniunii Europene. Nu cred că nu ați auzit asta, despre ”prostia inimaginabilă” a noului premier! Pentru că a fost comentată și răscomentată! Dar… am o veste tristă: există toate premisele ca această informație să nu fie decât O MARE MANIPULARE! Vezi logica dovezii…

Presa națională a prezentat știrea respectivă, de vreo 4 zile, imediat după ce Viorica Dăncilă a fost desemnată premier, acuzând-o că ar fi inclus în Uniunea Europeană Iranul și Pakistanul, evident o dovadă a ”prostiei”.

Însă, hai să vă dau detaliile care schimbă radical întreaga ”poveste”:

  • În primul rând, Viorica Dăncilă nu menționează NICĂIERI că Iranul și Pakistanul sunt membre ale UE! De aici a pornit de fapt manipularea, atunci când declarația nu a fost raportată la context!
  • Viorica Dăncilă a dat declarația la… Geneva! O spune foarte clar reporterul, chiar la începutul interviului! Ați auzit de Geneva?! Știați că Geneva nu are legătură cu Uniunea Europeană, fiind un oraș din Elveția, țară care nu este membră UE?! Dacă nu știați, aflați acum! Dacă știați, mare atenție la contextul declarației și la ceea ce voi spune în continuare! Pentru că cei care au manipulat nu au menționat nimic de Geneva.
  • Viorica Dăncilă, europarlamentar, era prezentă la Geneva la sediul Națiunilor Unite (organizație care are membrii inclusiv statele la care se face referire, Iran și Pakistan). În cadrul acelei reuniuni, la care Viorica Dăncilă reprezenta Parlamentul European (fiind membră în Comisia pentru drepturile femeii și egalitate de gen), s-a discutat și despre situația și drepturile femeilor din țari precum Iran și Pakistan (pentru cei care nu știu, în Iran au fost dezbateri publice ample anul trecut, privind ”dreptul” femeii de a conduce autovehicule!). Ba mai mult, exact în acele zile a existat un protest public al unei organizații care sprijină aceste drepturi! Vezi video mai jos, cu Viorica Dăncilă pe străzile Genevei, vizionând afișele!

  • În această calitate, de europarlamentar prezent la sediul organizației Națiunilor Unite de la Geneva, Viorica Dăncilă a acordat acel interviu. Acesta este contextul, care a fost evitat de cei care au propagat o ”minciună” (nu știu dacă din propria lor prostie sau doar pentru că au căzut într-o capcană, iar subiectul era clar unul care putea face furori!).
  • Când se referă la ”state membre”, Viorica Dăncilă se afla în apropierea sediului Națiunilor Unite, ale cărei membre sunt inclusiv Iranul și Pakistanul! Unde participase la o reuniune pe această temă! Acesta este contextul, care nu are legătură cu UE, de fapt!

Știu că inclusiv oameni cu pretenții intelectuale au ”mușcat” această păcăleală. Trăim într-un secol al vitezei, nu ești atent la detalii, vezi declarația, ți se pare cât se poate de clară și tragi concluzia firească: o proastă!

Nu vreau să jignesc pe nimeni, însă vreau să arăt că, uneori, tocmai detaliile contează! De cele mai multe ori, dacă intenționezi să manipulezi, scoți din context anumite detalii, pentru a prezenta apoi ”negru pe alb”, cu video și declarație explicită, o… mare minciună!

Trebuie să recunosc că, de mai mulți ani, nu mă mai arunc ca prostul în a trage concluzii pripite. Pentru că am văzut nenumărate cazuri în care manipularea e dusă spre perfecțiune. Acesta e doar un caz.

Mă întreb: cine are de cîștigat sau de pierdut?! În acest ”război” politico-mediatic, mai contează adevărul?! Mai contează că, deliberat sau nu, arunci o etichetă mincinoasă asupra unei persoane?!

Etic ar fi să văd scuze… de la Pro TV, de la Realitatea TV, de la Digi 24, de la HotNews și de la toți aceia care au comentat acuzator pe marginea acestui subiect (inclusiv pe plan local!). Așa ar fi etic… Pentru că, altfel, înseamnă că e un război atât de mare încât nu mai contează adevărul, contează cât de meșteșugit oferi o manipulare… Nu mai contează victimele colaterale, respectiv cetățenii care doresc și au dreptul constituțional de a fi corect informați! Contează doar adevărul virtual, pseudo-adevărul servit pentru a servi anumite interese, ”adevărul” al cărui scop sunt like-urile, distribuirile și alte elemente de acest gen…

Am scris toate acestea pentru cei de bună credință, care nu fac parte din jocurile de interese, așa cum nu fac parte nici eu (în cariera mea, am avut dispute, inclusiv procese, cu reprezentanții partidelor și din stânga și din dreapta eșichierului politic)… Știu că nu va fi o postare populară pentru mulți dintre internauți, poate îmi voi atrage și ceva înjurături, însă mă întreb:

Până la urmă, vrem adevăr?! Sau vrem o minciună livrată ca adevăr care ne convine și nouă?! Vrem să fim mințiți frumos, credibil, cu probe?! Sau vrem să fim lăsați în pace să judecăm cu propria minte, având elementele informaționale la dispoziție, fără scoateri din context sau intenții de manipulare?! Fiecare dintre noi decidem asta…

Declarația, integral:

„O alta problema stiu ca este in Iran, am avut o intalnire cu femei care veneau din Iran chiar in Parlamentul European si mi-au spus ca exista o problema in ceea ce priveste drepturile femeii, in ceea ce priveste violenta impotriva femeii si cred ca si aici avem nevoie de un efort conjugat la nivelul national al Iranului, cu toate ca stiu ca exista anumite cutume legate de pozitia femeii in Iran, dar societatea evolueaza si cred ca pornind de la acest aspect si drepturile femeii trebuie sa fie in conformitate cu evolutia societatii.

Am vazut ca multe femei din Iran isi doresc ca sa fie tratate cu respect si toate problemele legate de discriminare in ceea ce priveste casatoria, in ceea ce priveste accesul la locuri de munca trebuiesc privite cu foarte multa seriozitate si cred ca Uniunea Europeana va fi intotdeauna de partea celor care au nevoie de ajutor iar in Comisia din care fac parte, Comisia pentru drepturile femeii si egalitate de gen, cred ca va fi o discutie si in ceea ce priveste femeile din Iran si vom incerca sa venim in sprijinul lor.

Bineinteles ca nu incercam sa intervenim in problemele interne ale unui stat membru, cum este Pakistanul sau Iranul, dar cred ca este nevoie de discutii cu cei care au aceasta decizie, cu cei care sunt factori de decizie, pentru ca drepturile femeii sa devina o realitate si nu sa fie doar la nivel declarativ.”

Vezi mai jos video-ul care a fost folosit pentru a propaga o manipulare:

Opinie preluată de pe Blogul lui Gelu Florea: www.turdanews.net/bloggelu

TurdaNews este un portal informativ deschis oricărei persoane care vrea să-şi exprime opinia, în mod public, indiferent că e vorba de oameni politici, sportivi, oameni de afaceri, profesori, jurnalişti, reprezentanţi ai societăţii civile, cadre didactice etc. Ne puteţi transmite opinia dvs, pe diverse teme de interes, la adresa redactia@turdanews.net.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 72 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Comentarii recente

Ultimele articole: