m install
petlinii
nello construct

Gelu Florea: Când vorbești de budă și te mânjești cu rahat…

zamblau eugen
floris

Acum un an, un jurnalist local lua în derâdere un demers al API Turda SRL, care a înlocuit vechiul WC din zona părculețului de la Muzeu, cu o toaletă modernă, automatizată. Un demers firesc într-o țară normală a ajuns să fie ”marea afacere” a celor de la API Turda, în frunte cu Bogdan Ursuleanu, directorul societății. Timpul a trecut și a demonstrat că dacă te mânjești cu rahat, atunci când discuți despre un subiect, cu siguranță vei fi taxat și îți pierzi din credibilitate (nu că ar fi prima dată)!

 

Zilele trecute, presa din Cluj-Napoca a relatat despre faptul că ”se aduc toalete automate” la Cluj-Napoca (sursa: Actualitatea de Cluj).

”O toaletă va costa aproape 219.000 lei, fără TVA. Achiziția vine după ce Primăria și-a asumat să susțină programul „Toalete pentru toți”, propus în cadrul proiectului de bugetare participativă din 2017. Oficialii Primăriei au anunțat deja că iau în considerare ca, începând din 2019, să extindă sistemul în toate cartierele din oraș”, menționează sursa citată. Adică, totul a pornit de la o solicitare a cetățenilor din Cluj-Napoca (capitala reședință de județ), luată în considerare de administrația locală, care a pus ideea în practică. Este clar, nu?!

Demersul primarului Emil Boc din Cluj-Napoca vine la un an după inaugurarea unei astfel de toatele automatizată la Turda. Repet: la vremea respectivă unii vorbeau de ”budă”, menționând că se plătește o chirie exorbitantă. Comparând, vedem că Clujul a dat 250.000 de lei pentru 1 toaletă automatizată. Și mai interesant: este vorba despre același furnizor, pentru care Bogdan Ursuleanu era ”pus la zid”, că ar face afaceri murdare!

Iar în aceste condiții, nu e normal să te întrebi dacă nu cumva jurnalistul respectiv avea o ”temă de atac”, nicidecum o analiză obiectivă?! Spun asta și în contextul în care, la acea vreme, TurdaNews a realizat un articol informativ pe această temă (firesc), care conținea și detalii privind utilizareatoaletei automate de către persoanele care ar fi avut astfel de nevoi (la fel de firesc). Un articol aparent banal, dar care a avut peste 10.000 de vizualizări, demonstrând astfel că informația obiectivă este ceea ce contează. 

Citește și:

Prima toaletă publică automată, la Turda! (VIDEO)

Revenind la ”afacere”, trebuie menționat și faptul că API Turda SRL a făcut o ”mișcare” mult mai bună, din punct de vedere economic. API Turda nu a dat 250.000 de lei pentru WC-ul automat din centrul Turzii, ci… l-a închiriat! Horea Hudrea spune că e vorba de 120 lei/zi, dar eu personal mă îndoiesc că suma nu este ”umflată”, în stilul caracteristic jurnalistului respectiv. Însă, chiar dacă admitem suma respectivă, calculul economic vorbește de la sine.

Citește și:

O nouă manipulare, marca Horea Hudrea: Anunțul ”greșit” era, de fapt, corect! Grupul celor care se opun banilor europeni, o nouă înfrângere!

Fostul WC public avea nevoie de minim 2 persoane/zi (dacă nu chiar 3, la o funcționare 24 de ore din 24), pentru a funcționa într-un anumit interval orar. La salariul minim existent în acest moment, respectiv 1.900 de lei/lună, cheltuielile de personal se ridicau la 3.800 de lei/lună.

Faceți acum un calcul pentru suma de închiriere vehiculată! Veți descoperi că 120 leix30 de zile face 3.600 de lei. Nu mai intru în detaliile cu TVA-ul, care teoretic se scade din această sumă, fiind deductibil, pentru că sunt amănunte la care se pricep doar cei care au tangență cu o afacere. Fără a intra în aceste detalii, rezultă că e mai eficient să utilizezi non-stop (24 de ore din 24) toaleta automată, decât să fi mers în continuare pe varianta de funcționare a WC-ului vechi, greu de întreținut și puțin insalubru (ca să am o expresie mai ”elegantă”). Iar orice comparație între cele două variante este net favorabilă toaletei automate, nu numai din punct de vedere economic, ci și ca aspect, ca igienă, ca utilizare non-stop etc. Apropo: chiar și cetățenii din Câmpia Turzii solicită așa ceva în localitatea lor, reclamând faptul că… nu există!

Revenind la investiția pe care o face administrația locală din Cluj-Napoca (condusă de Emil Boc, repet!), de la aceeași firmă (repet!), ar putea exista câteva variante de luat în discuție/analiză:

  • Emil Boc a fost corupt de Bogdan Ursuleanu, iar acesta este motivul pentru care a achiziționat cele 4 toalete automate. 
  • Emil Boc a acționat corect, la solicitarea cetățenilor, făcând o achiziție de la firma care furnizează așa ceva. 
  • Turda (prin API Turda SRL, condusă de Bogdan Ursuleanu) a implementat acest sistem eficient, modern și salubru din punct de vedere sanitar, cu 1 an înaintea celor de la Cluj-Napoca.

Nu o să continui acum analizele pe variantele de mai sus… Cred că o puteți face și singuri… Chiar sunt curios! ?

Gelu Florea – jurnalist

horea wc

TurdaNews este un portal informativ deschis oricărei persoane care vrea să-şi exprime opinia, în mod public, indiferent că e vorba de oameni politici, sportivi, oameni de afaceri, profesori, jurnalişti, reprezentanţi ai societăţii civile, cadre didactice etc. Ne puteţi transmite opinia dvs, pe diverse teme de interes, la adresa redactia@turdanews.net.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 73 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj

Ultimele articole: