Scrie un comentariu

”Specialiștii” asociației politice T9 și-au dat din nou cu stângul în dreptul, demonstrând că habar nu au despre ceea ce înseamnă valorile investiționale ale administrației locale și strategiile eficiente pentru atragerea de bani, în afara bugetului local, ca resursă investițională menită să rezolve multiplele probleme ale localității.

În ultima vreme, mai ales după ce administrația locală turdeană a fost menționată cu finanțări de peste 31 de milioane de lei (circa 7 milioane de euro), prin PNDL 2, sumă record pentru Turda, cei din asociația politică T9 au lansat în spațiul public tot felul de idei menite să știrbească meritele administrației locale în atragerea acestor fonduri, iar în paralel și-au ”asmuțit” jurnalistul pe care-l plătesc pentru a scrie ce vor ei.

Principalele idei: că s-ar fi dat 500.000 de euro pentru închirierea unui spațiu (fosta Poștă) în vederea transferului unor servicii din Primărie și că din banii de la Zilele Turzii s-ar putea asfalta mai multe străzi!

Dincolo de jocul politic, ceea ce contează este adevărul și soluțiile vehiculate în spațiul public pentru rezolvarea problemelor turdenilor. Care nu sunt deloc puține!

Deci, să vedem ”soluțiile” celor de la T9. În primul rând, susțin ei, închirierea clădirii fostei Poște cu 500.000 de euro nu ar fi necesară, banii putând fi alocați pentru asfaltări de străzi.

Acum să vedem de unde au ”scos” cei de la T9 suma de 500.000 de euro. Contractul de locațiune, aprobat prin hotărârea Consiliului Local (nr. 198 din 28.06.2017, dacă dați click AICI, puteți vedea și motivația administrației locale, respectiv necesitatea acestui spațiu), prevede închirierea unei suprafețe de 501 mp, la prețul de 7,5 euro/mp/lună (TVA inclus). Tariful nu este unul mare, în condițiile în care este vorba de o zonă ultracentrală (comparativ, ”finanțatorul” T9, Emil Turdean, închiriază spații comerciale pe strada Dr. Ioan Rațiu, mai departe de centru, cam la aceleași tarife!).

Dar ce înseamnă acest tarif? Înseamnă cam 3.700 de euro pe lună (501mp x 7,5 euro/mp/lună; calcul aritmetic simplu), adică 45.000 de euro pe an. În 10 ani, suma ar ajunge la 450.000 de euro (și aici au ”umflat” un pic valoarea, ca să-i impresioneze mai tare pe cei nu înțeleg un calcul aritmetic simplu și valorile reale vehiculate). În aceste condiții, ce înseamnă ca administrația locală să ”modernizeze câteva străzi” cu ”cei 500.000 de euro”, așa cum susține T9?! Înseamnă să modernizeze străzi de 45.000 de euro pe an (că asta este valoarea care se plătește, efectiv, nu 500.000 de euro!). Ce se poate face cu 45.000 de euro, adică aproximativ 202.000 lei?! Nimic, dar absolut nimic semnificativ în ceea ce privește asfaltarea! 

Faceți o comparație: Primăria Turda alocă anual circa 4.000.000 de lei, pentru ”străzi”, iar suma propusă de T9, ca să ”salveze” Turda, ar reprezenta circa 5% din ceea ce se alocă în prezent. Concret, se poate calcula cam ce reprezintă suma (vezi HCL 86/2017 și HCL 87/2017, care cuprinde străzile aprobate la finanțare guvernamentală, prin PNDL 2 și valoarea investiției; de aici se poate calcula, cu informații elementare de aritmetică de clasa III-IV, câți metri s-ar asfalta cu ”soluția” T9!). În urma acestui calcul, rezultă aproximativ 16 metri de stradă asfaltată pe an. Iar în 10 ani ar fi... 160 de metri! Asta e ”soluția” T9?! Păi, dacă acesta ar fi ritmul, ar fi un dezastru!

Deci, ”mitul” cu soluțiile salvatoare descoperite de T9 s-a dus pe apa Arieșului... Însă, pentru cei care au nivelul claselor elementare III-IV, respectiv cei care pot face calculele elementare de mai sus, T9 și-a demonstrat nu numai incapacitatea, ci și neștiința! Că gargară poate face oricine, turdenii au nevoie de soluții concrete, viabile!

Mai are rost să trecem la cei 500.000 de lei de la Zilele Turzii?! Trecem! Ca să vă convingeți ce tâmpenii și minciuni mai spun cei de la T9! În primul rând, nu e vorba de 500.000 de lei alocați pentru Zilele Municipiului! Informația vehiculată de T9 este o minciună! Suma de la bugetul local ar putea fi undeva pe la 300.000 de lei (depinde și de sponsorizări și de încasările comerciale, care pot influența semnificativ banii cheltuiți de la bugetul local). Dar, să luăm ca valoare 300.000 de lei (65.000 de euro). Câți metri s-ar asfalta? Aveți procedura mai sus, iar dacă faceți calculul, ar rezulta 24 de metri! Da, ați citit bine! Ar putea cei 24 de metri să schimbe cu adevărat fața Turzii?! Nicidecum!

Citește și:

Asociația politică T9 lansează o nouă manipulare, jonglând cu termenii de ”sală polivalentă” și ”sală de sport”

De aceea, soluția care poate da o șansă Turzii, dincolo de dispute politice și de gargara aferentă, nu poate fi decât gândirea strategică, coroborată cu soluțiile concrete care pot asigura o dezvoltare accelerată a localității, în ritmul dorit de turdeni, dar și a necesității rezolvării multiplelor probleme cu care se confruntă localitatea.

Ca să înțelegeți cum stă treaba, administrația locală a estimat că necesarul financiar pentru a rezolva doar problema asfaltării străzilor, la nivelul întregii localități, s-ar ridica la circa 60 de milioane de euro. La capacitatea investițională maximă actuală (2 milioane de euro pe an pentru asfaltări), ar însemna că problema se poate rezolva în... 30 de ani! Ăsta e adevărul!

Ce a făcut administrația locală? A făcut proiecte! Proiecte pentru finanțare guvernamentală, proiecte pentru finanțare europeană... De ce era nevoie de ele? Pentru că doar prin realizarea unor astfel de proiecte se pot atrage bani din alte surse, care să sporească semnificativ capacitatea investițională a administrației locale și implicit accelerarea perioadei de rezolvare a problemelor turdenilor (în caz că n-ați fost atenți la paragraful de mai sus: doar partea de asfaltări ar necesita vreo 30 de ani, dacă problema s-ar rezolva exclusiv cu banii de la bugetul local!).

Practic, în ceea ce privește străzile, administrația locală a gândit o strategie complexă, al cărei scop este atragerea de fonduri extrabugetare, guvernamentale sau europene. Deja s-a obținut o primă ”victorie”: 23,5 milioane de lei pentru asfaltare de străzi, prin PNDL 2! Mai există un proiect important, care vizează atragerea de fonduri europene: asfaltarea cartierului Băi! Asta este posibil după ce în toamnă zona a obținut statutul de stațiune balneoclimatică (în decembrie 2016), statut care permite accesarea de fonduri europene pentru asfaltări. Un alt obiectiv a fost rezolvat: podul rutier de la A&A a fost preluat de CNAIR, care va realiza lucrările de reparație din fondurile lor!

Citește și:

T9 explică cum a pus coada la cireașă și cum a inventat gaura la macaroană! Marile minciuni!

Pe lângă direcțiile enumerate mai sus, mai există una de o importanță foarte mare și care va avea ca finalitate asfaltarea arterelor principale. Proiectul vizează elaborarea unui Plan de Mobilitate Urbană, în baza căruia se vor permite finanțări europene. Practic, prin acest proiect se va dezvolta o societate de transport public locală (cu autobuze moderne), dar se va asigura și asfaltarea la standarde moderne (cu piste de biciclete, de exemplu) a arterelor principale. Fără acest proiect, șansele de asfaltare a arterelor principale sunt spre zero, pentru că e nevoie de foarte mulți bani, iar bugetul local nu suportă o astfel de investiție.

Administrația locală a prezentat, recent, gândirea strategică care stă la baza accelerării lucrărilor de asfaltare.

”Până la finele anului 2018, conform estimărilor, Primăria Municipiului Turda va demara lucrări de asfaltare pe 4 linii de finanțare, două dintre acestea prin programe europene, o linie de finanțare guvernamentală și prin bugetul local.

Având în vedere faptul că în municipiul Turda se va lucra pe 4 linii de finanțare, strategia municipalității este de a folosi banii bugetului local în zonele care nu pot beneficia de fonduri europene sau guvernamentale. De asemenea, toate lucrările vor fi corelate cu planul de lucrări al companiilor de utilități (CAA, E-on Gaz, Electrica), în așa fel încât acțiunile derulate să nu se suprapună. Astfel, până la finalul anului 2018, ar urma să fie demarate lucrări de asfaltare pe 70 de străzi”, s-a precizat într-un comunicat de presă (care poate fi citit integral AICI, inclusiv în privința străzilor pe care se preconizează lucrări).

Între fabulațiile asociației politice T9 și gândirea strategică a administrației locale, care credeți că este soluția care poate duce la rezolvarea multiplelor probleme ale turdenilor?! Întrebarea e retorică, pentru cei care au un nivel de educație mai mare de clasele III-IV (din cauza calculelor aritmetice care demontează manipularea T9, descrise și folosite mai sus)...

Și, dincolo de disensiunile politice, care nu au nici o treabă cu interesul cetățeanului, ci cu interesul politic de gașcă (de parcă v-aș fi zis ceva nou, nu ceea ce trăiți de peste 25 de ani!), ecuația alegerilor locale din 2020 e foarte simplă: dacă primarul Cristian Matei va face ceva, va fi ales, chiar dacă adversarii politici vor împroșca cu noroi și mizerie... Dacă nu va face, turdenii nu-l vor vota! E simplu!

Varianta manipulării, care să-i prostească pe turdeni, nu va exista! Probabil, acesta este și motivul pentru care T9 face spume, după ce a investit sume importante de bani pentru înființarea unui ziar, pentru promovarea atacurilor lor pe Facebook (bani băgați în publicitate; de ce nu au preferat să ajute turdenii cu ei?!) și pentru ”cumpărarea” unor jurnaliști a căror audiență și penetrabilitate a rămas la cote infime, în ciuda preluării ”gornistice” a inepțiilor T9 și a difuzării lor ca ”adevăruri”...

Dacă îți place să știi tot ce se întâmplă în Turda și Câmpia Turzii, dă-ne un LIKE! 

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Tu ești un vizitator anonim ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator