m install
petlinii
nello construct

Alegerea primarilor în două tururi de scrutin, respinsă!

zamblau eugen
floris

Comisia juridică a Senatului a adoptat luni, cu şase voturi ”pentru” (PSD şi ALDE), 4 voturi ”împotrivă” (PNL şi USR) şi o abţinere (UDMR) un raport de respingere a iniţiativei PNL de alegere a primarilor în două tururi, aşa cum era până în 2008, informează news.ro.

 

”Raportul de respingere a iniţiativei PNL de către comisia juridică va fi comasat cu un raport identic al comisiei de administraţie şi urmează să fie trimis plenului Senatului pentru dezbatere şi vot final.

Termenul de adoptare tacită se împlineşte pe 24 octombrie, iar forul decizional va fi Camera Deputaţilor.”, precizează sursa citată.

În cadrul dezbaterilor din comisia juridică a Senatului, senatorul PNl Alina Gorghiu a dat vina pe fostul premier Dacian Cioloş pentru faptul că nu s-a revenit la alegerea primarilor în două tururi.

”Din nefericire, a fost un Cioloş care n-a fost de acord să-şi asume ordonanţă de urgenţă la momentul respectiv. Poate nu era cazul, poate era cazul …Din nefericire nu s-au găsit alte pârghii la acel moment pentru a impune alegeri în două tururi”, a spus Alina Gorghiu.

Propunerea PNL viza alegerea primarilor din 2 tururi de scrutin, în cazul în care nu au obținut peste 50% din voturile valabil exprimate, în primul tur. În turul II ar fi urmat să participe primii 2 clasați, primar urmând a fi desemnat candidatul cu cele mai multe voturi.

Specialiștii susțin că alegerea primarului din primul tur ar favoriza primarul în exercițiu, însă la alegerile locale din 2016, atâțt la Turda, cât și la Câmpia Turzii, primarii în exercițiu au pierdut alegerile. La Câmpia Turzii, înfrângerea lui Radu Hanga, primar în exercițiu la acea vreme, a fost extrem de clară, acesta nereușind decât vreo 5-6% din voturile valabil exprimate, în timp ce la Turda, fostul primar Tudor Ștefănie s-a clasat pe locul 3, cu vreo 18% din voturi.

Pe de altă parte, alte voci spun că alegerea primarului într-un singur tur de scrutin ar ajuta actualii primari PSD, care nu ar fi puși în fața unei coalizări anti-PSD în turul II.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 73 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj

Ultimele articole: