Câteva precizări… Așa, ca de ”libertatea presei”…

0
2.494 vizualizari

Am fost întrebat de un coleg de breaslă, din presa turdeană, despre demersul Asociației T9, care a solicitat transparentizarea cheltuielilor publice cu publicitatea (instituții publice și societăți comerciale), concomitent cu reducerea sumelor alocate. Culmea e că exact aceste demersuri s-au făcut cam peste tot, începând cu anul 2017! Totul e transparent, iar bugetele s-au redus simțitor… Dincolo de asta, am explicat și unele lucruri, într-un mod mai concret. Mă îndoiesc că spațiul îi va permite să publice poziția mea, integral, așa că, pentru a nu fi alterată informația, am decis s-o public aici, pentru a avea acces orice persoană de bună credință, care poate fi interesată de acest subiect! 

Nu știu dacă este un subiect pentru Ziua Libertății Presei, că din poziția celor de la T9, mai mult am înțeles că e un demers împotriva presei… Dar, mă rog, putem considera că e vorba de ”libertatea presei” în joc… :))

În fine, nu contează…

Iată mai jos poziția mea, integral:

Pai, in primul rand, referitor la SC Geflo Media SRL:

– Societatea condusa de mine nu a fost favorizata in vreun fel, din contra! Nu suntem afectati de reducerea eventualelor bugete de publicitate, cei afectati fiind siteurile de stiri cu audienta mai mica sau ziarele print, care risca disparitia. Contractele TurdaNews cu SC Turda Salina Durgau SA sunt incheiate in baza unor proceduri legale, cu anuntarea in prealabil a selectiei de oferte, cu depunerea ofertei prin intermediul SEAP (Sistemul Electronic de Achizitii Publice) si apoi cu atribuirea ofertei prin ”atribuire directa” (care este o procedura, nicidecum o ”atribuire directa” catre societatea Geflo Media SRL!). Din cate stiu, bugetele de publicitate s-au redus in 2017, atat in cazul CAA, cat si in cazul Salinei Turda sau al altor societati/institutii publice).

TurdaNews a incheiat un contract de 18.000 de lei/an, in baza unei selectii de oferte, pentru servicii de publicitate pentru Turda Salina Durgau SA, nicidecum de 36.000 de lei, asa cum prezinta in mod fals Asociatia T9, care mai sustine, tot fals, ca deja am incasat acesti bani! Si, cum precizam anterior, Salina Turda a facut o eficientizare a cheltuielilor pentru publicitate, concomitent cu introducerea achizitiilor publice din acest domeniu prin SEAP (transparenta).

In al doilea rand, referitor la libertatea presei si la demersul T9:

– Presa nu poate fi libera decat prin asigurarea unei independente financiare! A gandi ca prin reducerea incasarilor din publicitate poti face presa ”independenta”, denota o gandire infantila. Eventual, putem vorbi de disparitia presei sau a unei parti a presei locale. Daca acesta este scopul T9, nu este treaba noastra, pentru ca, dupa cum spuneam, nu afecteaza TurdaNews! Spre deosebire de alte organe de media locale, noi avem o paleta de clienti extrem de larga (in primele 4 luni ale acestui an, numarul clientilor publicitari s-a ridicat la 34!), iar mai nou am avut client inclusiv o agentie de publicitate din Spania. Suntem singurul organ de media auditat profesional BRAT/SATI (cred ca la nivelul judetului Cluj!) si printre foarte putinii care chiar avem o redactie (multe ”organe de media” locale functioneaza pe principiul ”omul si siteul”, neavand cheltuieli de personal). In 2016, am avut cheltuieli cu personalul cifrate la vreo 70.000 de lei. Mai puteti adauga si ”darile la Stat”, care s-au ridicat la vreo 120.000 de lei. E semnificativ, chiar si pentru o societate mica asa ca a noastra…

– Revenind la sumele alocate pentru publicitate: din 2017, acestea au scazut. In plus, s-au introdus unele ”reguli” in ceea ce priveste achizitia publica, atat la societatile de stat, cat si in cadrul administratiilor locale. Impunerea unor criterii de performanta (care pina acum nu existau!) a dus la o alocare ceva mai corecta a fondurilor de publicitate. Insa, inca se poate perfectiona, pentru ca la o analiza simpla se poate observa ca TurdaNews nu a fost deloc ”favorizata” in aceste proceduri de achizitie publica. Din pacate, T9 nu a fost interesata de aceasta analiza obiectiva, in calitate de asociatie civica, ci a pornit un adevarat razboi la adresa TurdaNews, mai degraba in calitate de asociatie cu scopuri politice, pentru simplul motiv ca am fost singurii care am dezvaluit adevarul despre crimele comise de un membru important al T9, ascunse de opinia publica si negate pina in acel moment!

Personal, am militat intotdeauna pentru stabilirea unor criterii clare de alocare a banilor, prin sistemul de achizitie publica. Trebuie sa recunosc ca, la nivelul audientei pe care o avem, am fi primii beneficiari! Pe de alta parte, consider ca trebuie gasite solutii optime pentru a asigura o piata libera, performanta, in mass media locala, fara a avea ca obiectiv disparitia unor organe de media, prin subfinantare. Demersul T9 tocmai acest lucru va avea ca efect: disparitia unora! Dar… nu a TurdaNews!

– Pentru ca s-a facut referire la ”fonduri europene”, toata lumea stie ca proiectele europene au si o componenta de publicitate, prin intermediul careia UE isi promoveaza finantarile/realizarile etc. Daca CAA a platit din acesti bani unor societati din Turda sau din zona Turzii, pentru promovare, este gresit?! Era mai corect sa plateasca unei societati din Oltenia, Moldova sau unei regii de publicitate din Bucuresti, care nu era conectata la realitatile vietii locale?! Nu cred… Cunosc cazuri de proiecte europene, facute de unii, care au dus acesti bani inspre astfel de societati, care au avut ”grija” sa-i ”topeasca” cum se cuvine, fara efecte in ceea ce inseamna promovarea locala.

– Cred ca ar trebui sa pornim o discutie de acest gen de la intrebarea: Ne dorim presa locala sau nu?! Cand T9 va veni cu propuneri care sa vizeze existenta presei locale, o sa le strang mana! Din pacate, observ la ei ca nu stiu decat sa distruga. Au vrut sa distruga echipa de handbal si altele, acum trec la presa locala. Ii astept si cu ceva constructiv, ca banuiesc ca nu sunt decat specialisti in pickamere pe acolo…

– Nu cred ca o analiza complexa, corecta, poate fi facuta intr-un singur articol. Pentru ca subiectul e vast. Va stau oricand la dispozitie pentru o discutie publica pe aceasta tema, fara nici o problema! Personal am fost intotdeauna pentru discutii deschise, pe argumente, pe solutii… Imi place sa construiesc, nu sa distrug!

Ca trebuie sa explicam si de ce CAA, de exemplu, are nevoie de ”publicitate”. Nu pentru ca ii face cineva concurenta apei pe care o vinde, ci pentru ca sunt obligati fata de clienti (prin contract!) sa comunice in timp util intreruperi in furnizarea alimentarii cu apa, informatii privind platile facturilor, promovarea propriului site, promovarea unor proiecte adresate comunitatii sau clientilor (educarea copiilor, campanii pentru protejarea contoarelor pe timp de iarna, campanii pentru protejarea retelei de canalizare etc) sau alte relatii care vizeaza activitatea companiei si relatiile cu clientii. Obiectiv vorbind, cam asa sta treaba…

Distribuie și tu:
 •   
 •   
 •   
 •   
 •   
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Comenteaza