Mi-am luat carnetul de şofer!

14
7.856 vizualizari

Uf, azi am dat examenul de „traseu” la şcoala de şoferi. Asta după ce în 24 octombrie mi-am luat „sala”, cu 25 de puncte din 26. Nu pot spune că a fost simplu, pentru că aş minţi.

În primul rând, a fost problema timpului. M-am înscris la şcoala Cabriolet, pentru că acolo se face şcoală în adevăratul sens al cuvântului, atât teorie, cât şi practică. În plus, îţi impun o anumită rigurozitate, pe care trebuie s-o respecţi. Iar eu am respectat-o. Evident, era în folosul meu…

Numai că asta mi-a „terminat” timpul avut la dispoziţie. Din septembrie, practic, am avut un program extrem de încărcat, plus că mai trebuia să-mi rezolv şi problemele mele. Aşa am ajuns să dorm noaptea doar câteva ore… În fine, am rezistat, iar ăsta e cel mai important lucru.

În al doilea rând, a fost presiunea examenelor. Vrei-nu vrei, un examen îţi crează o anumită stare de emoţie. Dacă la „sală” am reuşit s-o controlez, la „traseu” parcă emoţiile au pus un pic stăpânire pe mine. Nici eu nu mi-am închipuit că nu le pot controla… 😆  În fine, e bine pentru că totuşi nu m-am pierdut cu firea atunci când m-a băgat pe o alee îngustă de bloc (pe mal), cu maşini parcate şi mi-a spus: „Acum întoarce să ieşim”.

Evident, manevra era imposibil de executat în condiţiile de acolo. Aşa că l-am întrebat pe examinator: „Pot să mă duc cu spatele?”. Şi mi-a spus că pot face ce vreau eu, numai să ieşim de acolo. Aşa că am făcut manevra cu spatele, deloc uşoară în condiţiile în care într-o parte era bordura aia înaltă, iar dincolo aveai maşinile parcate. Dar, m-am corectat o dată, că o luasem spre bordură, iar apoi am ieşit cu bine.

Cred că asta a fost proba „tare” pentru mine şi sunt convins că mulţi s-ar fi pierdut în condiţiile alea, blocându-se acolo. Ah, şi a mai fost ceva spre final: mi-a spus să „trag pe dreapta” într-un loc unde nu era voie să opreşti. I-am spus asta şi l-am întrebat dacă în condiţiile astea să mai opresc. Mi-a spus „da”, am oprit şi… mi-a spus că SUNT ADMIS!

Uf, n-a fost simplu… Dar nici nu pot spune că „e şcoală superioară”, cum şi-o trec unii în CV… 😆

Şi când mă gândesc că puteam avea carnetul la 18 ani, gratuit… Asta pentru că am făcut liceul la Transporturi, în Cluj, iar în clasa a XII-a am avut posibilitatea să fac şcoala de şoferi (pentru că aveam media necesară), dar… am refuzat! La vremea aia jucam fotbal şi am spus că sunt mai importante antrenamentele. Deh, încă visam să ajung fotbalist… 😆 Şi am spus că voi face şcoala de şoferi când voi avea maşină!

Culmea e că ceea ce am spus atunci s-a îndeplinit peste ani, vreo 23 la număr… În vară am luat maşina, iar acum carnetul! :mrgreen:

Distribuie și tu:
 •   
 •   
 •   
 •   
 •   
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

14 COMENTARII

 1. Felicitari! Sa-l folosesti sanatos si responsabil! 🙂 N-am inteles faza cu: „Ah, şi a mai fost ceva spre final: mi-a spus să “trag pe dreapta” într-un loc unde nu era voie să opreşti. I-am spus asta şi l-am întrebat dacă în condiţiile astea să mai opresc. Mi-a spus “da”, am oprit şi… mi-a spus că SUNT ADMIS!”

 2. Pe strada Mihai Viteazu (cum mergi spre STP/RATL), pe partea dreaptă sunt indicatoare că nu ai voie să opreşti (chiar dacă mai sunt maşini oprite!). Şi când mi-a zis să trag pe dreapta (pentru a opri), i-am atras atenţia că sunt indicatoare… În sensul ăsta am zis…

 3. Ca unul ce am carnet de peste 16 ani, am un singur sfat pentru tine: sa pastrezi distanta optima fata de cel din fata, uneori nu li se aprinde decul de stop, sau e gheata etc. !

 4. @ Acul Turdean , am 16 drumuri de Turda – Italia ( Galcianna ) 1753 Km dus 1753 intors si saptamana asta in sensul giratoriu l-am lovit in plin pe „retardat” care se deplasa fara lumini deoarece avea bateria slaba (era ceata densa) Noroc ca masina mea nu a avut avrii deloc ….
  Deci daca e sa se intample …se intampla. Traficul nu te iarta !!!
  Bravo Gelu ! Felicitari

 5. Gelu, daca ai urmat cursurile scolii de conducere auto la Cabriolet cred ca stii ca nu mai sunt de mult carnete de sofer, se numesc permise de conducere. In alta ordine de idei, ai fost un elev exemplar. Felicitari pentru permis. Ai muncit pentru el.

 6. 😆 Da, aşa e… Însă, dacă aş spune „permis”, cum ar mai putea domnul Todea să spună cum se exprimă ăştia din media?! :mrgreen: O să încerc să fiu mai atent la aceste exprimări… :mrgreen:
  Mulţumesc pentru aprecieri…
  Cred că bănuiesc cine eşti (din cadrul şcolii): persoana care m-a învăţat ABC-ul! Mulţumesc!

 7. Sâ vâ fie rusine ,dupa ce fiul meu a terminat programul practic de conducere in scoala renumita CABRIOLET ,a picat proba ,mi-am zis se mai intimpla ,dar cind fiul meu mi-a spus in ce conditii se faceau orele de conducere mi-am dat seama ca ar fi fost imposibil sa-l treacâ ,domnii instructori luau cate 4 cursqnti in masinâ si conduceau 2 ore ,deci 30 de minute pe zi (dar ei contau 2 ore de fiecare )asa ca dupa „30 de ore de condus ,cursanti de abia adunau 8 ore . Imposibil ca dupa programul foarte scurt sa poti sa ai permisul .A-si vrea sâ publicati si nemultumirile oamenilor ,nu doar sa afisati o perdea comunistå prin care sâ laudati pe toti cei care vâ dau dreptul . Sânt total nemultumit nu pentru bani pe care i-am platit ,ci pentru batjocura cu care am fost tratat .

 8. Cel mai simplu este să dai vina pe ”școală”, atunci când ai un eșec… Însă, dacă suntem obiectivi (știu că pentru un părinte acesta e cel mai greu lucru!), ne-am da seama că alții, în aceleași condiții, și-au luat carnetul! Eu mă număr printre aceia…
  Și vă mai spun ceva: dacă ești într-un ”autoturism”, în cele 2 ore de practică, chiar dacă nu ești la volan, înveți foarte multe prin atenția pe care o acorzi celui de la volan și precizărilor pe care le face instructorul. Dar, asta depinde de atitudinea fiecăruia, e drept…
  Eu nu am lăudat școala Cabriolet, pentru că ”mi-ar fi dat dreptul”… :)) Mi-am plătit cursurile ca oricare altul… Ba mai mult: am respectat regulile care se impuneau oricărui alt cursant… Deși, puteam să mă duc și să mă bag în seamă că-s jurnalist, că ”bla-bla-bla”… Dar nu am făcut-o, tocmai pentru că mi-am dorit acea rigurozitate impusă și știam că dacă o respect, așa cum se solicita, șansele mele de reușită sunt mai mari! Lucru demonstrat ulterior…
  Toți colegii mei, care au urmat școala de șoferi în aceeași perioadă, știu că nu am avut un statut special…
  În fine, am făcut aceste precizări nu pentru a vorbi despre mine, ci pentru a vă spune că și fiul dvs are o problemă… Cu siguranță!

Comenteaza