O constatare interesantă: bugetul Turzii este mai mare decât bugetul Alexandriei, capitala județului lui Dragnea!

0
1.307 vizualizari

Jurnalistul Emil Hălăștuan a făcut o paralelă interesantă, pe date, privind bugetul municipiului Turda, comparativ cu bugetul municipiului Alexandria, capitala județului teleorman, fieful liderului PSD, Liviu Dragnea. Comparația e una interesantă și arată, încă o dată (dacă mai era necesar), că un primar-manager, cu viziune, poate găsi soluții și poate rezolva eventualele ”greutăți” inerente care apar în viața unui edil. Așa cum apar și în activitatea unui om de afaceri, care-și manageriază firma…

Iată ce a remarcat Emil Hălăștuan, în ActualitateadeArieș.ro:

”Estimat la aproape 131 de milioane de lei, bugetul Turzii pentru anul 2018 îl depășește cu aproape 40 de milioane de lei pe cel al Alexandriei, reședința județului Teleorman, al cărui buget a scăzut de la peste 117 milioane de lei, va loarea veniturilor realizate în 2017, la 91,7 milioane de lei. Dacă în cazul Alexandriei, fief-ul președintelui PSD, Liviu Drganea, efectul reducerii impozitului pe venit, de la 16 la 10 procente, măsură dispusă și menținută de guvernele PSD-ALDE a provocat o gaură de aproape 26 de milioane de lei bugetului local, la Turda executivul, condus de către primarul Cristian Matei, de asemenea reprezentant al PSD, a reușit să contracareze efectele ”revoluției fiscale” asupra bugetului local.”

Emil Hălăștuan a făcut și câteva comparații cu alte localități, de rang egal sau chiar reședință de județ, pe care Turda le-a surclasat în acest an, tocmai efectului muncii asidue pe proiecte, care au adus la Turda milioane bune de lei. Și, după cum sunt premisele, vor mai aduce în acest an!

Am remarcat și eu acest lucru într-o analiză a bugetului local al Turzii, pe 2018, care a adus localității un buget de dezvoltare impresionant și nemaintâlnit în administrația localității (voi face o analiză concretă, cu date, pe această temă!):

Bugetul municipiului Turda, o mare surpriză!

UPDATE:

Am omis să comentez un aspect, pornit de la o postare a unei persoane pe Facebook, care a spus că așteaptă ca investițiile și bugetul mai mare al localității să se resimtă și în buzunarul său!

Cred că poate aștepta mult și bine, că niciun buget și nicio investiție nu se va resimte în buzunarul lui, decât dacă devine activ!

O investiție niciodată nu se resimte în buzunarul cetățeanului (la modul direct)! Că nu are cum! În buzunarul cetățeanului se resimte venitul pe care-l realizează el, în baza capacităților de care dispune! E simplu… Dacă are spirit antreprenorial, poate găsi în jurul său numeroase oportunități din care să câștige bani, de pe urma unor investiții municipale (Salina e un exemplu elocvent în acest sens).

E drept, ne putem referi și la eventualele cheltuieli sau confort. Care se pot reflecta în buzunarul cetățeanului indirect. În sensul că, odată reparate drumurile, costurile de întreținere a unui autoturism vor scădea. Sau odată cu implementarea unui sistem public de transport persoane, modern și la costuri rezonabile, din nou se pot face economii din renunțarea la mijlocul de transport propriu. Exemplele pot continua…

Dar, repet: la modul direct, nicio investiție nu se va resimți în buzunarul cetățeanului! În buzunarul cetățeanului ajunge doar ceea ce ești tu capabil să pui! Fie că e salarul minim, fie că e vorba de milioane…

Distribuie și tu:
 •   
 •   
 •   
 •   
 •   
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Comenteaza