Live Video
 

Articole

Premiul "Ion Raţiu" pentru Democraţie - 2009, va fi decernat în 3 decembrie

modulo 550

Joi, 3 decembrie 2009, Adam Michnik (foto) va primi Premiul „Ion Raţiu” pentru democraţie 2009. Tot atunci Adam Michnik va susţine Conferinţa „Ion Raţiu” pentru democraţie 2009, la Centrul Woodrow Wilson din Washington, D.C. Discursul de deschidere va fi rostit de Zbigniew Brzezinski, fost Consilier pentru Securitate Naţională al preşedintelui Jimmy Carter între anii 1977-81.

Lee Hamilton, preşedinte şi director al Centrului Woodrow Wilson, şi Nicolae Raţiu, preşedintele Fundaţiei Raţiu, vor adresa celor prezenţi un mesaj de bun venit.

 

 

Adam Michnik este redactorul-şef al celui mai important cotidian din Polonia, Gazeta Wyborcza. Istoric, eseist şi publicist, Michnik este şi unul dintre principalii organizatori ai opoziţiei democratice din Polonia, între anii 1968 şi 1989. S-a numărat printre membrii fondatori ai Komitet Obrony Robotnikow (Comitetul pentru Apărarea Muncitorilor - 1976) şi a fost una dintre figurile importante ale Solidarităţii (anii ’80). A participat la negocierile dintre puterea comunistă şi opoziţia democrată din 1989 („Okragly Stol” – „Masa rotundă”) şi a fost ales în primul parlament liber al Poloniei, al cărui membru a fost între anii 1989-1991. Michnik este autorul mai multor volume, incluzând Scrisori din închisoare şi alte eseuri (1987), Biserica şi stânga (1993) şi Scrisori din libertate: Realităţi şi perspective după Războiul Rece (1998).

 

Conferinţa „Ion Raţiu” pentru democraţie îşi propune să confere vizibilitate sporită şi

recunoaştere internaţionala ideilor şi muncii acelor persoane care, prin eforturile lor, propagă ideile democratice şi idealul democraţiei pretutindeni în lume. Acest eveniment exprimă credinţa în democraţie profesată de Ion Raţiu (1917-2000) în întreaga sa existenţă, prin activitatea sa politică, prin cărţile sale, precum şi prin interesul său constant pentru transformările democratice din lume.

 

Conferinţa doreşte să ofere, atât activiştilor exilaţi de regimurile opresive, cât şi reprezentanţilor noilor democraţii, şansa unor experienţe capabile de a le schimba viaţa. O astfel de experienţă a fost trăită de Ion Raţiu în anii 1970-80 în capitala Statelor Unite.

Ion Raţiu (1917–2000) a fost un constant şi acerb opozant al lui Nicolae Ceauşescu. Ca preşedinte al Uniunii Mondiale a Românilor Liberi, vocea lui s-a ridicat de nenumărate ori împotriva abuzurilor puterii comuniste din România. Jurnalist de presă şi de radio, autor al multor volume şi studii politice, Ion Raţiu a fost şi un om de afaceri de succes în domeniul transporturilor maritime şi în cel imobiliar. În acelaşi timp, Ion Raţiu a contribuit la salvarea mai multor opozanţi ai regimului Ceauşescu.

 

După cincizeci de ani de ani în exil, în 1990 s-a întors în România, pentru a candida la preşedinţia ţării. Pierderea prezidenţialelor a fost o dezamăgire pentru mulţi, dar, fiind ales în Parlamentul României, Ion Raţiu şi-a servit ţara timp de încă 10 ani. Chiar şi astăzi, mulţi români îl consideră „cel mai bun preşedinte pe care România nu l-a avut niciodată”.

 

„Ion Raţiu ar fi fost foarte fericit să fie alături de noi la decernarea Premiului la Centrul Woodrow Wilson în decembrie 2009. Sunt sigur că ne-ar fi îndemnat pe toţi la o horă în Freedom Plaza pentru a sărbători douazeci de ani de la căderea Cortinei de fier.” (Profesor Dr Eliot Sorel, membru al Consiliului Centrului Woodrow Wilson, consilier al Conferinţei „Ion Raţiu” pentru democraţie)

 

„Tatăl meu, Ion Raţiu, şi-a exprimat adesea admiraţia pentru curajul cu care polonezii au

continuat lupta împotriva opresiunii. Invitându-l pe Adam Michnik să susţină Conferinţa „Ion Raţiu” pentru democraţie, am vrut să recunoaştem contribuţia sa deosebită la instaurarea democraţiei în Polonia. De asemenea, am dorit să recunoaştem meritul poporului polonez de a fi fost 'scânteia’ care a declanşat lanţul de evenimente ce au făcut ca anul 1989 să intre în cărţile de istorie.” (Indrei Raţiu, Director al Centrului Raţiu pentru Democraţie)

 

„Oferindu-i lui Adam Michnik Premiul „Ion Raţiu” pentru democraţie, Fundaţia Raţiu doreşte să omagieze un luptător de excepţie. Michnik este un demn reprezentant al tuturor acelora care, în ciuda persecuţiilor, au ales să aibă un rol activ în propagarea democraţiei ca mod de viaţă. Conferinţa “Ion Raţiu” nu este numai o celebrare a redeşteptării democraţiei în Europa de Est, acum douăzeci de ani. Pentru noi, Conferinţa reprezintă şi încununarea unui an plin de evenimente marcând cea de-a treizecea aniversare a Fundaţiei, înfiinţată în Londra, în 1979, de părinţii mei, Ion şi Elisabeth Raţiu.” (Nicolae Raţiu, Preşedinte al Fundaţiei Raţiu)

 

Conferinţa „Ion Raţiu” pentru democraţie 2009 este al cincilea eveniment dintr-o serie începută la Universitatea Georgetown în 2005 şi organizată la Centrul Woodrow Wilson începând cu anul 2006. Laureaţii ediţiilor precedente sunt: Sergio Aguayo (Mexic, în 2005) Saad Ibrahim (Egipt, în 2006), Anatoli Mikhailov (Belarus, în 2007) şi Eleonora Cercavschi (Republica Moldova, în 2008).


 

LIVE VIDEO pe TurdaNews:

Miercuri, 25 aprilie, ora 17.00:

Fotbal - Cupa României. Vulturul Mintiu Gherlii - Sticla Arieșul Turda.

Dacă îți place să știi tot ce se întâmplă în Turda și Câmpia Turzii, dă-ne un LIKE! 

loading...